Wolves-Ipswich 2-1 den 9 november 1974

Wolves-Ipswich 2-1 den 9 november 1974

Tipsextra 50 år – tolv Wolvesklassiker

 Den 29 november fyller Tipsextra 50 år. En TV-klassiker som lockade miljonpublik varje lördag och som skapat oförglömliga minnen av polisongprydda hjältar på leriga planer. Inför jubiléet ser vi tillbaka på klassiska Wolvesmatcher i Tipsextras historia.
 
 
Nu startar Tipsextra – lördan är räddad! Det konstaterade Dagens Nyheter inför säsongspremiären av Tipsextra säsongen 1974/75. Och det är bara att hålla med. Hela hösten gick man och väntade på att Tipsextra äntligen skulle starta. Vilken lördag sänds det första programmet? Vilken match kommer vi få se? Det var som att vänta på julafton. Fast bättre.
 
Tipsextra hade vid den här tiden tittarsiffror på mellan 1,5 och 2 miljoner varje lördag. Alltså uppemot 25 procent av befolkningen. Ändå var programmet ständigt ifrågasatt, inte minst i förhållande till de sjunkande publiksiffrorna i Allsvenskan. Tipsextras grundare Lars-Gunnar Björklund höll inte alls med om att Tipsextra påverkade Allsvenskan negativt:
- Sänder vi Åsa-Nisse kan det ju också ta bort publik, sade Björklund till Dagens Nyheter och konstaterade att ett ökat intresse för engelsk fotboll under vinterhalvåret knappast kan minska intresset för svensk fotboll under sommarhalvåret.
 
Säsongen 1974/75 hade i oktober hade sett storlagen Arsenal, Tottenham och Chelsea i botten av tabellen och Ipswich i topp. Inför matchen på Molineux parkerade Ipswich på andra plats i tabellen bakom Liverpool och var favoriter mot 13:e-placerade Wolves. Hemmalaget saknade veteranerna Derek Dougan och Dave Wagstaffe och lät i stället Alan Sunderland och John Farley spela. Redan efter någon minuts spel var Ipswich mycket nära att ta ledningen. Den nordirländske landslagsmannen Bryan Hamilton slog ett inlägg som målvakten Phil Parkes missbedömde, men bollen träffade stolpen och rensades sedan undan av hemmaförsvaret. Strax därpå var det i stället Wolves som kunde göra 1-0. Brian Talbot slarvade med bollmottagningen mitt på planen och Kenny Hibbitt snappade upp bollen. Han fick sedan springa ostört ända fram till straffområdeslinjen där han avlossade ett vänsterskott som satt otagbart förbi Laurie Sivell i Ipswichmålet.
 
Wolves spelade sedan riktigt bra fotboll och hade flera bra lägen, men Ipswich jobbade sig så småningom in i matchen med smånätt passningsspel och ökat bollinnehav. Efter en dryg halvtimme kom också kvitteringen till 1-1. Wolvesförsvaret såg ut att ha god kontroll när Trevor Whymark i en trängd situation trädde fram bollen till Clive Woods just innanför straffområdet, men Woods vände snabbt och sköt ett vänsterskott som touchade på ett Wolvesben och rullade in i hörnet förbi Phil Parkes. Wolvesanfallaren John Richards jagade ett mål på sin 24:e födelsedag och precis före paus var det nära. Frank Munros långa frispark nåddes av Richards precis före målvakten Sivell men skottet träffade stolpen.
 
I början av andra halvlek skapade Ipswich de bästa chanserna och Parkes fick visa hela sitt kunnande för att hålla kvar ställningen 1-1. Bryan Hamilton skickade i väg ett hårt vänsterskott från ganska snäv vinkel som Parkes parerade och på Mick Mills långskott efter en frisparksvariant fick målvakten tänja sig i hela sin längd för att tippa bollen till hörna. Men Wolves kom tillbaka starkt och lyckades åstadkomma ett segermål. Kenny Hibbitts dribbling på högerkanten slutade med en hörna för Wolves. John Farley skruvade in bollen med vänsterfoten och Frank Munro mötte med pannan fram till 2-1. En Ipswichförsvarare som stod på mållinjen kunde inte stoppa bollen utan styrde den bara upp i krysset. Målet var Munros första för säsongen och det blev matchavgörande.
 
John Farley var närmast ett mål i slutet av matchen men två gånger sköt han just utanför målet.
 
Wolves manager Bill McGarry uttalade sig till Aftonbladet efter matchen:
- Vi tränar jämt hörnor. Och Frank Munro är vårt hemliga vapen. Alla försvarare vaktar vår center John Richards och då skickar vi upp Frank för att avgöra, sade McGarry.
 
Dagens Nyheters R:et Eklöw tyckte däremot inte att segermålet var särskilt snyggt:
”Det verkar som om fotbollen numera avgörs genom de folksamlingar som uppstår efter fri- och hörnsparkar. Det är i dessa klungor framför målen som någon stiger fram och lyckas näta. Många gånger via stolpar eller motståndarben.”
 
Ett folksamlingsmål, alltså. Som den här gången gav Wolves segern och säkert ett antal nya supportrar i Sverige.
 
 
Matchfakta:

WOLVERHAMPTON – IPSWICH 2-1 (1-1)

Mål Wolves: Kenny Hibbitt (5), Frank Munro (63). Ipswich: Clive Woods (31).

Wolves: Phil Parkes, Geoff Palmer, Derek Parkin, Mike Bailey, Frank Munro, John McAlle, Kenny Hibbitt, Barry Powell, John Richards, Alan Sunderland, John Farley.

Ipswich: Laurie Sivell, Mick Mills, Colin Harper, Brian Talbot, Allan Hunter, Kevin Beattie, Bryan Hamilton, Colin Viljoen, Clive Woods, Trevor Whymark, Mick Lambert

Urban Wigert2019-11-19 18:31:00
Author

Fler artiklar om Wolves