Wolves – Sunderland 2-1 den 27 mars 1993

Wolves – Sunderland 2-1 den 27 mars 1993

Tipsextra 50 år – tolv Wolvesklassiker

Den 29 november fyller Tipsextra 50 år. En TV-klassiker som lockade miljonpublik varje lördag och som skapat oförglömliga minnen av polisongprydda hjältar på leriga planer. Inför jubiléet ser vi tillbaka på klassiska Wolvesmatcher i Tipsextras historia.
 
 
Tio års väntan var över. Wolves var tillbaka i Tipsextra!
 
Wolves hade under 1980-talet varit på väg ur hela ligasystemet och det senaste framträdande i Tipsextra var 1983, då laget förlorade med 0-1 mot Aston Villa i en FA-cupmatch. Men till slut hade det vänt uppåt igen. Laget hade vunnit division IV och division III (nuvarande League Two och League One) i stor stil med Steve Bull som ostoppbar murbräcka – 102 mål på två säsonger är ett fantastiskt facit. Bull hade till och med fått göra debut i det engelska landslaget, trots att han spelade i division III. Och det blev förstås mål direkt i debutmatchen mot Skottland. Att det blev Wolves i Tipsextra den här lördagen berodde dels på att Premier League hade spelledigt och dels på att motståndarna var Sunderland. Den allra första Tipsextramatchen hade spelats mellan just Wolves och Sunderland, nästan 25 år tidigare. Så den här lördagen var det ett självklart val att sända Tipsextra från Molineux igen.
 
Själv hade jag verkligen sett fram emot att få se Steve Bull spela, men han var avstängd. Och när jag några veckor senare gjorde mitt första besök på Molineux på nästan tio år var Wolves skyttekung skadad. Såg då bortalaget Tranmere gå upp i en tidig 2-0-ledning som ett håglöst Wolves aldrig var nära att hämta ikapp.
 
Men i Tipsextramatchen mot Sunderland var det full fart direkt från hemmalaget. Wolves startade i ett ursinnigt tempo och det hade bara gått en dryg minut när Robbie Dennison slog in 1-0 efter ett anfall som närmast kan beskrivas som en handbollsupprullning. Vilt jubel hemma framför TV:n!
 
Sunderland fick knappt låna bollen i inledningen av matchen och Wolves radade upp chanser, men utan att lyckas göra fler mål. Mot slutet av halvleken mattades hemmalaget betänkligt och Sunderland kom in i matchen. Kvitteringen var nära när Shaun Cunnington träffade ribban, men 1-1-målet kom strax därpå. Sunderlands spelande manager Terry Butcher, tidigare lagkapten för det engelska landslaget, vann en nickduell med ett antal hemmaspelare hängande på sig och fick fram bollen till Mick Harford som nickade bollen i tomt mål.
 
Andra halvlek blev inte alls lika tempofylld och chansrik. Sunderland hade det mesta av spelet men Wolves fick ett ledningsmål närmast till skänks. Butchers nick tillbaka till målvakten Tony Norman blev alldeles för kort och snappades upp av Andy Mutch. Hans skott från snäv vinkel skulle ha gått utanför men träffade Ian Sampsons ben och bollen studsade in till 2-1 för Wolves. Sunderland satsade framåt och skapade flera riktigt bra chanser, men målvakten Mike Stowell räddade trepoängaren åt Wolves. Segern gjorde att Wolves klättrade till åttonde plats i tabellen, med en liten chans att nå play-off. Men svaga resultat i säsongsavslutningen gjorde att laget föll till en slutlig elfteplats.
 
 
Matchfakta:

WOLVERHAMPTON – SUNDERLAND 2-1 (1-1)

Mål Wolves: Robbie Dennison (2), Ian Sampson (självmål 71). Sunderland: Mick Harford (43).

Wolves: Mike Stowell, Paul Blades, Andy Thompson, Paul Birch, Derek Mountfield, Kevin Ashley, Mark Rankine, Paul Cook, Darren Roberts (utbytt mot Mark Burke 61 min), Andy Mutch, Robbie Dennison.

Sunderland: Tony Norman, Ian Sampson, Michael Gray, Gary Owers, Terry Butcher, Kevin Ball, Shaun Cunnington, Don Goodman, Mick Harford, Peter Davenport, Gordon Armstrong.
 

Urban Wigert2019-11-22 17:44:37
Author

Fler artiklar om Wolves