Wolvo Quizz - del 1, svaren

Wolvo Quizz - del 1, svaren

Här kommer svaren på fråga 1-15

1 På Queens Square står en staty som i folkmun kallas ”Man on horse”. Vem föreställer den?

A Prince Albert     
                        
Den 30 november 1866 gjorde Queen Victoria sitt första publika framträdande på fem år. Alltsedan hennes make, Albert, gått bort i tyfus 1861 hade hon sörjt i avskildhet och folk undrade om hon ens levde. Hon valde Wolverhampton för denna ”come-back” och reste dit för, att avtäcka ryttarstatyn på den plats som alltsedan medeltiden hetat High Green. Efter hennes besök bytte man namn på platsen till Queen Square och gatan som går ner därifrån till vänster om Beattie’s bytte namn från CockStreet till dagens Victoria Street.
 
 
2 På Princes Square uppfördes Englands första automatiserade trafikljus. När då?

D 1927

Det hade funnits trafiksignaler tidigare, med de sköttes manuellt. Det första automatiserade ljuset hängdes på amerikanskt manér i en lina i luften och hade signaler i alla riktningar i fyrvägskorsningen längst upp i Lichfield Street.
 
 
3 Nära Britannia Hotel, i Lichfield Street, ligger stadens stora teaterhus, byggt 1894. Vad heter det?

C Grand Theatre                    
       
Teatern är den mest framstående arenan i området för teater, opera, musikaler, baletter och andra uppträdanden medan de flesta större musikevenemangen numera hålls i Civic Hall eller Slade Rooms.
 
 
4 Vad hette familjen som blev förmögen på lacker och färger och vars namn fortfarande lever kvar i byggnader i staden? Företaget har varit tröjsponsor till Wolves.
 
B Mander    
                                   
Thomas Mander kom till Wolverhampton på 1700-talet och grundade det som under den industriella revolutionen genom hans ättlingar växte till en mycket framgångsrik samling företag inom många olika områden. Efter hans söner Benjamin & John kom den äldste sonen i varje generation, att döpas till Charles. Dagens Charles, född 1975, är den sjunde i ordningen och är gift med en tjej från Stockholm!
 
 
5 Det sägs att Wolverhamptons saxiska namn var Héantun (ungefär: ”det högt belägna tunet/gården”). Vad kallades området/kungariket som Héantun tillhörde?

B Mercia     
                                    
Innan England blev England fanns olika mindre Anglo-Saxiska riken men under sin storhetstid på 600-800-talen utgjorde Mercia en stor del, av dagens England. Huvudort i riket var Tamworth, beläget ca 30 km öster om Wolverhampton.
 
 
6 Största kyrkan heter St Peter. Vad heter kyrkan vid södra delen av Ring Road?

A St John   
                                     
Kyrkan heter St John och på gatan österut (George Street) finns en rad byggnader från sent 1700-tal bevarade. Detta var ”fina gatan” för 200 år sedan och beboddes av olika industrialister som gjort sig förmögna i staden.
 
 
7 Wolvo är idag en del av West Midlands. Men vilket ”shire” har staden historiskt tillhört?

C Staffordshire      
                        
Delar av området styrs fortfarande av South Staffordshire men huvuddelen av staden tillhör idag West Midlands. Tidigare talade man i fotbollen om The Staffordshire Derby. Då menade man Wolves vs Stoke.
 
 
8 Vad heter den stora parken nordväst om stadskärnan?

D West Park

I West Park, nära Molineux, firades seriesegern och uppflyttningen till PL av tiotusentals ”Wulfrunians” ihop med Nuno och spelarna.
 
 
9 Wolvo har under 1900-talet varit en framstående industristad. Företagen Marston, Sunbeam, Star, Wulfruna ochRudge tillverkade alla samma produkt. Vilken?

C Cyklar      
                                     
Dessa företag tillverkade cyklar och Wolverhampton har även haft framstående cyklister. Flera av de nämnda företagen har även tillverkat andra produkter, tex bilar.
 
 
10 Vid StGeorge’s, BilstonStreet, kan man kliva på Midland Metro. Var ligger tåglinjens andra ändstation?

B Birmingham      
                          
Linjen slingrar sig fram söderut, genom The Black Country, passerar tex Sandwell (The Hawthorns) på vägen fram till centrala Birmingham.
 
 
11I OS i Sydney 2000 vanns damernas Sjukamp av en tjej från Wolverhampton. Vad heter hon?

A Denise Lewis 
                            
Denise växte upp I Wolverhampton och har idag en stor idrottsanläggning här uppkallad efter sig.
 
 
12 Var finns (fanns?) hon och många andra kända personer från staden avporträtterade på en stor väggmålning?  

C Järnvägsstationen       
              
I gångbron över perrongerna på stationen fanns en lång väggmålning där de flesta av stadens historiska och nutida profiler var avbildade. Varje SwedeWolvesare på medlemsresa som rest in/ut med tåg under 2000-talet, bör ha sett den här. Då jag de senaste åren rest via Manchester Airport och anlänt norrifrån (och använt den nyare, norra bron) vet jag inte om målningen fortfarande finns kvar.
 
 
13 Vad heter stadens största sjukhus? Wolves spelare besöker ofta patienter här.

D New Cross

New Cross Hospital ligger en bit nordost om stadskärnan, nära Bentley Bridge köpcentrum.
 
 
14 Wolverhampton har ett elitlag i speedway. Var kör de sina hemmamatcher?

C Monmore Green  
                     
Måndagkvällar, från mars till oktober kan man se speedway här, nära East Park. Wolverhampton Wolves har haft ett flertal världsmästare från olika nationer i sitt stall. Ole Olsen (2), Sam Ermolenko och Tai Woffinden har vunnit när de tillhört Wolves. Flera svenskar har tävlat för klubben, senast Jacob Thorssell. På Monmore Green kör man även hundkapplöpningar alla dagar i veckan, utom söndag.
 
 
15 Vilket bildäcksföretag har haft stor verksamhet i Wolvo?

B Goodyear       
                             
Från 1927 till 2017 drev amerikanska däckjätten en fabrik på Stafford Rd. Som mest hade man 7000 anställda och den höga skorstenen var ett landmärke i staden. De var Wolves sponsor i tolv år fram till 2002.
 

Welo2020-04-08 17:21:09
Author

Fler artiklar om Wolves