”Ytterbackar är inte försvarare”

”Ytterbackar är inte försvarare”

I en intervju med Chelseas media, pratade Tuchel bland annat om spelartruppen. Tränaren menade att ytterbackarna han förfogar över har friheten att vara offensiva

Chelseas ytterbackar Reece James, Ben Chilwell och Marcos Alonso har tillsammans redan stått för åtta mål framåt, där de dessutom haft en tongivande roll i lagets offensiva räder. Thomas Tuchel menade att det är en del av taktiken att ha fler målskyttar:

- ”Det är precis vad alla tränare gör i sina lag, att man försöker att inte förlita sig på en eller två målskyttar, men samtidigt vill man kunna ha en eller två spelare att förlita sig på som regelbundna målgörare, då det ger dig ett lyft. Det är nödvändigt om du ska nå den allra högsta nivån i alla turneringar, du behöver konsekventa hot offensivt från dina anfallare.”

Efter Reece James imponerande två mål mot Newcastle i lördags, har 13 av lagets mål den här säsongen gjorts av vad som normalt sett klassas som försvarare.

”Jag tror att den statistiken ser lite annorlunda ut, om man tolkar ytterbackar mer som mittfältare. Om man spelare med en trebackslinje blir de inte riktigt helt och hållet försvarsspelare, utan mer av mittfältare”, menade Tuchel.

”Jag skulle inte säga att de är försvarare, men de måste ibland försvara precis som de andra backarna. Men de har en större frihet i att attackera motståndarnas straffområde, än de hade haft som försvarsspelare. Så det är nödvändigt att de är med och anfaller och attackerar boxen, för att stärka målhotet. Jag är nöjd när vi skapar chanser, och jag är nöjd när vi har fem-sex spelare vid målområdet för att skapa farliga lägen. I det här systemet vi spelar, stämmer det att ytterbackarna har den fria rollen att få löpa mer offensivt.”

Tuchel lyfte även hur viktig Callum Hudson-Odoi är för Chelsea. Den Cobham-fostrade engelsmannen har på sistone fått ta positionen på vänster-kanten, men fick ta plats som höger ytterback då Chelsea mötte Southampton i ligacupen mot Southampton under den förra veckan.

”Han kände att det skulle bli svårt att få speltid, och kanske att det hade varit lättare i en annan klubb, men man kan aldrig ta sådant för givet’, menade Tuchel och syftade på hur läget var under sommaren. ’Jag sade rakt ut till honom att vi räknar med honom och att han måste acceptera sin roll. Det finns fortfarande en enorm utveckling han kan göra med den här gruppen, och med den här klubben. Var det fullt rättvist att sätta honom som höger ytterback? Nej, kanske inte”, medgav Tuchel.

”Men han var tvungen att ta en för laget, och det gjorde han. Han hade en positiv attityd och visade rätt inställning. Han hade en fin försäsong där vi kunde se hans potential på vänstersidan. Han kämpade i början med att bevisa sig själv, och sedan fick vi en del skadebekymmer i laget, och det var läge för honom att kliva fram och leverera. Det var precis vad han gjorde.”

”Att ta en plats i ett sådant här lag, handlar om att prestera. Det är vad Callum gör just nu, och för hans del handlar det om att bibehålla nivån, att fortsätta vara hungrig, och att fortsätta utvecklas. Att njuta av ögonblicket, men att samtidigt vara medveten om vad som krävs för att stanna i startelvan. Det ser bra ut i nuläget.”

Källa: chelseafc.com

Emanuel Ålund 2021-11-02 13:05:00
Author

Fler artiklar om Chelsea