Zignerat Zetterström: Tammy, Tammy, Tammy
Tammy Abrahams utvecklingsexplosion får rödhakarna i Bristol att flyga högre än på länge - och Chelseasupportrar att drömma om en framtida frälsare.
Chelseas lista på utlånade spelare är i år längre än någonsin. 38 spelare har skeppats iväg till mer eller mindre märkliga destinationer. Ofta blir det inte så mycket av en sejour i Vitesse eller Championship. Men i Bristol håller det på att hända saker som får Chelseasupportrar världen över att hoppas på en framtida hemmafostrad frälsare.
När kvalet till U21-EM rundades av förra veckan var det inte bara Håkan Ericsons ungtuppar som firade nere i Trelleborg. Engelsmännen kunde glädjas åt att för sjätte raka gången ha kvalificerat sig till mästerskapet. Avancemanget säkrades i och med bortasegern mot Kazakstan och den avslutande matchen mot Bosnien var bara en formalitet. Förbundskapten Aidy Boothroyd gav truppens yngste spelare, Tammy Abraham chansen från start i ynglingens andra U21-landskamp, varpå ynglingen tackade och tog emot med två fina mål. England kunde fira ett avancemang men också att en framtida anfallsstjärna var född.
Det är allmänt känt att ingen Chelseaprodukt sedan John Terry, trots resurserna och ungdomslagens framgångar nationellt och internationellt, tagit steget till A-laget. Listan på namn vi supportrar lagt förhoppningar på blir längre och längre för varje år. Mancienne, McEachran, Bertrand, Bamford. Ingen har blivit den klubbikon Stamford Bridge-publiken suktat efter så länge. Inför säsongen lades förväntningar på att Ruben Loftus-Cheek skulle bryta förbannelsen. Två månader in på säsongen har mittfältstalangen lika många framträdanden i ligacupen under bältet - och väntar ännu på Premier League-debut 2016-17.
Tammy Abraham föddes 2 oktober 1997 i London, och har tillhört Chelsea sedan år 2004. Abraham rusade genom ungdomsakademin och efter sin debut i U18-laget 2013 gjorde han sig känd som en målskytt utan dess like. Säsongen 2014-15, då Chelsea vann såväl FA Youth Cup som UEFA Youth League, spottade Tammy Abraham in 32 mål på 23 framträdanden. Året därpå lyckades laget, med skyttekungen Abraham som fått än mer offensivt ansvar då kollegan Dominic Solanke skickats till Holland, försvara båda titlarna. Utvecklingsexplosionen i juniorlagen gick inte klubben förbi, och Guus Hiddink belönade den talangfulle anfallaren med två inhopp i de avslutande betydelselösa matcherna mot Liverpool respektive Leicester förra säsongen.
Konkurrensen i Chelsea är mördande. Som komplement till den opålitlige anfallsstjärnan Diego Costa värvade den nye tränaren Antonio Conte in Marseilles belgiska guldklimp Michy Batshuayi, och valde att ge den låneturnérande Victor Moses en ärlig chans på Stamford Bridge. En säsong på bänken hade kunnat vara förödande för Tammy Abraham, vars karriär än så länge gått som på räls. Likt de flesta andra framtidshoppen i Contes trupp lånades han ut och hamnade i Bristol City.
The Robins, på svenska rödhakarna, har fört en jojo-tillvaro mellan Englands näst högsta och tredje högsta serie. 2008 föll Bristol City snöpligt i playoff till Premier League mot Hull, men därefter har man aldrig varit speciellt nära ett avancemang. Klubben parkerade på den nedre halvan ett par säsonger innan man 2012-13 slutade tvärsist. Efter ett första mellanår vann man League One 2014-15 (pretentiöst nog fick hela truppen pris som årets spelare den säsongen), och för ett år sedan gjorde man så comeback i Championship. Föga oväntat fick nykomlingen problem, och i januari under ett prekärt läge sparkades tränaren Steve Cotterill. In klev Lee Johnson, som redde ut stormen och tog upp Bristol City ovanför nedflyttningsstrecket.
Det var inte många rödhakar som förväntade speciellt mycket inför årets säsong. Skyttekungen Jonathan Kodija hade dessutom norpats av Aston Villa och Roberto di Matteo. Luckan fylldes med en okänd 18-åring från Chelsea. Lee Johnson och Tammy Abraham var en perfect match från dag ett. ”Jag bestämde mig för att skriva på när tränaren kom hem till mig.” säger Abraham. Han fortsätter, och påminner oss om sin unga ålder: ”Vi byggde en relation direkt från början och han vann även mina föräldrars förtroende.”
Tammy Abrahams säsongsinledning är remarkabel. I sin första säsong på seniornivå har den nu 19-årige anfallaren gjort 8 mål på 12 matcher, vilket för honom till skytteligans toppskikt och Bristol City till en femteplats. På det lägger vi till 3 mål i ligacupen och de två målen för U21-landslaget. Och det är inte heller en anfallare som strör bollar runt omkring sig - 63 % av hans 19 skott i ligan hade inför mötet med Cardiff varit på mål, häpnadsväckande statistik. ”Jag är inte glad tills jag gör mål.”, säger Abraham i en intervju med Goal. Intervjun vittnar om en yngling med insikt om sina kvaliteter och uppgifter: ”Jag visste att jag hade ett jobb att göra när jag kom till Bristol City, vilket var att göra mål och hjälpa laget, som jag har gjort. Att göra mål är ingenting nytt för mig, varje gång jag går ut på planen går jag bara ut för att göra mål.” Han fortsätter: ”Att göra mål kommer naturligt för mig (…) ett mål avgör typ hur nöjd jag är med min insats och om jag har hjälpt laget, så ja, att göra mål är vad jag ska göra varje gång jag kliver på planen.”
Tammy Abraham prisades, både i augusti och september, som månadens spelare i Championship. Men en succésäsong i Championship är inte ett kvitto på att man blir morgondagens Didier Drogba. Se på Patrick Bamford, under sin utlåningssejour i Middlesbrough 2014-15 blev han utsedd till säsongens bästa spelare i Championship. Nu står han och stampar på Burnleys bänk.
Eddie Newton är Antonio Contes assisterande tränare men fungerar även som en slags samordnare för Chelseas utlånade spelare. Han följer Tammy Abraham noggrant.
”Vi håller ett vakande öga på honom men det jag gillar med Tammy är att han tar in bra råd, jobbar och omsätter det även i handling.” säger Newton till Evening Standard. ”Jag ser en ljus framtid för honom. Tammy är en väldigt driven ung man. På sättet han pratar kan du se att den här killen vet vad han vill. Han vet att han måste ha tålamod.”
Chelsea har många gånger anklagats för att inte släppa fram de unga spelarna, men vi har sett flera skräckhistorier om talanger med en verklighetsfrånvänd självbild, usel känsla för smarta råd och en ovillighet att offra allting som krävs för att slå igenom. Kanske har Eddie Newton några av dessa misslyckanden i åtanke när han inte bara berömmer Abrahams talang utan även mentalitet:”Med vissa spelare är du alltid trygg, om man ser till sättet de mentalt ställer in sig på träning och matcher, han vill bara göra mål och vinna. Han är en vinnare. Vårt jobb är att guida honom, även genom de tuffa perioderna. Han har startat otroligt bra [i Bristol City] och vi är väldigt tacksamma. Vi är också medvetna om att han inte kommer ha vind i seglen hela säsongen.”
Abraham själv siktar på att etablera sig i moderklubben, och är övertygad om att han kommer nå dit: ”Ja, det är det självförtroendet jag har och jag vet vad jag är kapabel till.” säger han. Till skillnad från exempelvis Dominic Solanke och Islam Feruz, kommer Tammy Abraham komma tillbaka till Chelsea efter att ha uträttat någonting på seniornivå. Han framhåller Marcus Rashford som en förebild, och inspireras av den jämnårige Manchester United-anfallarens framfart. Risken finns alltid att Tammy Abraham slutar som Patrick Bamford eller några av de andra otaliga framtidslöftena som försvunnit bland lånekaruseller, uppblåsta egon och giriga agenter. Men förhoppningsvis kan Chelsea få sin egen Marcus Rashford i Bristol City-lånet. För även om ropet TALANG gått många gånger förut så känns det som om vi i Tammy Abraham kanske har något alldeles exceptionellt.
Källor: BBC, Daily Mail, Daily Mirror, Evening Standard, Transfermarkt, TheChelsInfo, weaintgotnohistory