Ziyech har äntligen börjat hitta Ajax-formen
Säsongens mål mot Tottenham?

Ziyech har äntligen börjat hitta Ajax-formen

Marockanens snygga långskott hjälpte Chelsea att ta en 2-0 seger över Tottenham Hotspur, samtidigt tog hemmalagets svit på fyra matcher utan seger slut.

När Chelsea kom överens med Ajax om en övergång på 38 miljoner pund i januari 2020 förväntade man sig en rejäl förstärkning.

Ziyech är magisk med bollen och har en grym vänsterfot, han värvades för att förstärka ett ungt och energiskt anfall.

Ziyechs första 18 månader på Stamford Bridge har varit tunga.

Inför söndagens match mot Tottenham hade han endast fyra PL-mål och fem assist i Chelsea-tröjan, dessutom fanns det frågetecken gällande hans attityd efter hans mål mot Brighton i mitten av förra veckan.

När Thomas Tuchel krävde att anfallet behövde prestera efter en frustrerande första halvlek mot Tottenham så visade Ziyech sådan kvalité som påminner om hans tid i Ajax, det kan vara startskottet för honom att äntligen börja prestera bra varje vecka i Chelsea-tröjan.

Inför Chelsea-matchen hade Tottenham inte förlorat en enda match sedan Antonio Conte tog över som tränare i november. Chelsea hade inte vunnit på fyra matcher och endast tagit åtta poäng av 21 möjliga och samtidigt halkat ur titelracet.

Efter en mållös första halvlek var Chelsea till största delen det bättre laget, man kunde ha hamnat i underläge efter att Harry Kane gjort mål, men strax innan engelsmannen satte bollen i mål hade han knuffat ner Thiago Silva och målet vinkades bort. Tidigt i andra halvlek visade Ziyech vad han kan bidra med genom ett magiskt långskott med vänsterfoten från 25 meter. Hugo Lloris i Spurs-målet rörde sig inte en fena medan bollen seglade upp i krysset.

‘’Hur bra var målet? Jag tycker själv 10/10!’’, säger Ziyech till Sky Sports efter matchen. ‘’Först trodde jag att jag sköt litet för hårt, men sedan såg jag bollen gå i mål!’’

Målet var Ziyechs första PL-mål på Stamford Bridge, vilket magiskt sätt att göra det första målet på! Ajax-anhängare blev vana med marockanens fina prestationer, nu hoppas Chelsea-anhängare på det samma efter hans sega start i klubben.

Det verkar som att Ajax kan ha inspirerat Ziyech att göra det snygga målet genom deras egna prestation tidigare under söndagen.

Ett par timmar innan avspark i London så firade Ajax sin egna seger, efter att Noussair Mazraoui långskott gick i mål via stolpen och säkerställde en 2-1 seger över PSV, som många tror att kan vara avgörande i holländska ligans titelrace.

Mazaoui erkände efteråt att Ziyech hade kollat matchen och skickat ett meddelande via Whatsapp till sin tidigare lagkamrat, där han skämtsamt skrev att Mazaouis segermål var ett ‘’struntmål’’.

Oavsett om det tidigare lagets prestation påminde Ziyech om eget kunnande eller inte, så presterade han definitivt som en spelare som håller på att hitta sitt självförtroende.

Tuchel ställde upp med formationen 4-3-3. Ziyech, Mount och Hudson-Odoi bytte positioner under matchens gång och skapade lägen som Romelu Lukaku på en bättre dag hade satt i mål.

Hudson-Odoi fick passningspoängen för Ziyechs mål, sedan vann han frisparken som Mason Mount sköt och Thiago Silva nickade i mål.

När Ziyech byttes ut fick han stående ovationer av publiken. Marockanen stod inte endast för en stabil offensiv insats, han arbetade även hårt defensivt och var en bidragande orsak till att Chelsea höll första nollan på sju PL-matcher.

‘’Idag gjorde han en av sina bästa matcher i Chelsea-tröjan eftersom han var väldigt pålitlig.’’, säger Tuchel. ‘’Att spela på kanten är möjligtvis den bästa positionen för honom, vi ska fundera på att fortsätta med det.’’

‘’Det var bra eftersom det gav honom möjligheter att ta risker när det fanns möjlighet för det. Han var väldigt pålitlig med bollen när det behövdes.’’

‘’Hans arbetsmoral var väldigt bra, man kan alltid lita på honom när det gäller arbetsmoral och kontringar.’’

Segern över Tottenham var väldigt viktig. Tuchel har beskrivit sina spelare som mentalt och fysiskt trötta efter oavgjorda mötet med Brighton. Sedan landslagsuppehållet i november har Chelsea spelat fler matcher (18) än något annat PL-lag.

Spelarna som inte är på landslagsuppdrag får nu en vecka att återhämta sig innan Plymouth Argyle väntar i FA Cupen den femte februari.

Efter det styr kosan mot Förenade Arabemiraten när klubblags-VM väntar. Matchen mot Crystal Palace den 19 februari blir den enda ligamatchen som laget spelar mellan nu och den första helgen i mars.

När det är dags att möta Palace kan några av de övriga topp 4-konkurrenterna ha minskat på avståndet i tabellen till Chelsea, men segern över Spurs säkerställde att laget är på tredje plats när PL är tillbaka.

Ziyechs magi var den starkaste orsaken till den segern, nu hoppas man att han kan fortsätta på samma spår under andra halvan av säsongen så Chelsea kan glömma den tunga vintern. 

Källa: goal.com

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2022-01-24 20:41:00
Author

Fler artiklar om Chelsea