”För mig får han gärna lämna” – så är läget i Lyon

”För mig får han gärna lämna” – så är läget i Lyon

Trots det rådande speluppehållet i fotbollsvärlden är det ändå en hel del som sker i klubbarna och det har blivit dags att se vad som är på gång hos några av dem.

Få full koll på vad som är på gång i Lyon och kring den franska fotbollen i allmänhet med hjälp av Birgitta Malmborg, som ger oss en gedigen uppdatering därifrån.
 
Hur har Lyon drabbats av det rådande speluppehållet och vilka åtgärder har gjorts?
- Det är ju samma för Lyon som med alla andra klubbar i världen. Allt är stoppat och spelarna har fått ledigt. Det har blivit ombedda att stanna hemma och sköta om sig och man ser på deras Instagram-konton hur de tränar individuellt. Alla utom Thiago Mendes som drog till Brasilien... Bruno Guimarães nyttjar tiden till att plugga franska och det kan man ju hoppas att även Mendes och Andersen gör.
 
- Lyon har donerat 300 000 euro till kampen mot coronaviruset. Man har också uppmanat fansen att donera pengar till OL Foundation som ska gå till samma ändamål. Man menar att Lyon skulle kunna förlora mellan 6000 till 8000 euro om fansen krävde tillbaka pengarna för sina abonnemang, men många fans tycker att Lyon i såna fall ska skänka dom pengarna till coronakampen. Lyons tröjsponsor Hyundai har donerat 22 500 euro.
 
- Lyon har gjort Groupama Stadium tillgänglig för vården om det behövs. Deras inplanerade, och utsålda konserter med bland annat Paul McCartney och Rammstein lär ändå ställas in. Lyons kinesiska partners, Chengdu Football Association, har donerat 10 000 masker som ska användas av de socialarbetare, Röda Korset och Frälsningsarmén som jobbar med hemlösa. På ett förslag av supportergruppen Lyon 1950 har man även donerat 15 000 av de plastponchos som finns på arenan, de som används av åskådarna på de nedre raderna när det regnar. 
 
- Man har tävlingar på sin hemsida, typ pussel och finn fem fel, allt för att hålla igång intresset för laget. Man har öppnat upp sin TV-kanal, OLTV, som nu är tillgänglig gratis och där visas en massa matcher, både gamla och nya. Bra initiativ för att få fansen att hålla sig hemma. FIFA 2020 har med samma syfte en turnering som heter EA SPORTS FIFA 20 Stay and Play Cup. Budskapet är "Stanna hemma – spela ihop". I turneringen deltar Europas 20 mest kända och historiska klubbar. För Frankrike spelar Olympique Lyonnais, Marseille och PSG. Tävlingen börjar den 15 april och håller på i fem dagar. EA kommer att donera en miljon dollar till kampen mot coronan. Man kommer även att ge fans, och tittare, möjlighet att donera. För Lyon tävlar Bruno Guimarães på PS4 samt, om jag förstått det rätt, Martin Terrier på Xbox. Terrier lär ha varit topp 100 i Frankrike för några månader sedan.
 
Finns det något du anser man bör göra framöver?
- Nej, jag har inga tankar om det. Jag tycker man sköter sig utmärkt.
 
Det är högst oklart hur det blir med den nuvarande säsongen, vilken är i dina ögon den bästa lösningen?
- President Aulas har ju redan från början stuckit ut hakan, det är han ju inte rädd för. Hans allra första förslag var ju att man skulle stryka denna säsongen helt, och börja om där vi stod i augusti 2019, en så kallad ”vit säsong”. Men det tyckte ju många var jättekul, något som jag kan förstå om man tittar på Lyons säsong. Sedan har andra förslag kommit, bland annat att man ska ta snittresultat från de senaste tre eller fem säsongerna och skapa en resultatlista av det.
 
- När säsongen tog slut låg ju Lyon på en sjundeplats och skulle möta Reims. Hade vi lyckats besegra dem hade ju femteplatsen varit vår. Om inte annat hade vi ju i alla fall chansen till spel i Europa League, antingen genom att vinna cupen eller, om PSG vann, hade ju även platserna fyra till sju varit tillgängliga för Europa League-spel. På något sätt känns det futtigt med de här diskussionerna just nu, med tanke på alla som dör, men jag inser ju även att det kommer ett liv efter detta. Läste för övrigt att åtta presidenter, Nasser Al-Khelaifi, Jacques-Henri Eyraud, Olivier Sadran, Jean-Pierre Rivère, Nicolas Holveck, Gérard Lopez, Bernard Caiazzo och Jean-Michel Aulas skapat en krisgrupp för att rädda fransk fotboll. Jag litar på dem.
 
Det har börjat cirkulera en hel del rykten om övergångar, finns det någon spelare som ryktas till eller bort från klubben?
- Det här har jag svårt att förstå. Man började med att inbilla sig att fotbollen skulle kunna starta igen den 15 april. Sedan har man flyttat och flyttat på datumen. Personligen ser jag inte att denna säsongen kommer att spelas klart även om jag såg att en del spanska klubbar står klara att ta upp träningen nu snart. Såg att man siktade på en ligastart i Frankrike runt den 23 augusti. Jag ställde frågan till Huddinges akutläkare Katrin Hruska om vad hon trodde om det och hon sa att det trodde hon inte på. Mest med tanke på alla resor.
 
- Så köpa och sälja spelare i detta läget? Jag vet inte. Såg för övrigt att spelarnas värde sjunkit med 28 procent, läge att göra affärer? Men i alla fall, i Lyon lämnar den 30 juni Mapou och Lucas Tousart. Även om jag såg att om Hertha Berlin åker ner i andradivisionen går inte transfern igenom. Men det bör inte påverka Lyon. Moussa Dembélé (Manchester United, Chelsea) och Houssem Aouar (Manchester City, Juventus) ryktas bort och här menar man att Dembélé lämnar men att Aouar stannar. N’Golo Kanté ryktas bort från Chelsea och när den nyheten dök upp på Twitter gillades den av Lyons sportchef Juninho som kommenterade med ett par "bedjande händer". Så, Dembélé mot Kanté? Nåja, lite drömmar är väl inte fel i dagens läge. Man har även pratat om att förlänga Memphis kontrakt, men ännu har inget hänt. För mig personligen får han gärna lämna.
 
- På tal om Juninho så har det under några månader pågått rykten om att Lyons chefsrekryterare Flo Maurice är på väg till Rennes och ett sportschefjobb där. Herrarna tycks inte dra jämnt även om JMA förnekar det. Juninho har dock 100-procentigt stöd av klubben. 
 
Sett till världsläget som just nu råder, vad hoppas du Lyon gör under sommarens övergångsfönster?
- Toko Ekambi är ju på lån, med köpoption, hos oss och är en spelare som jag absolut vill behålla. Så jag hoppas man löser det. Skicka iväg Mendes, alternativt få honom att prestera som i Lille. Sedan vill jag endast ha backar, backar och backar.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-14 21:00:00
Author

Fler artiklar om Frankrike