#10: Mardrömsstart för Henry – Sala hattrickhjälte i Nantes

Vi summerar det bästa och sämsta från den tionde omgången i Ligue 1.

FREDAG

En frenetisk och chansrik inledning från Nimes gav inte mer än ett stolpskott. Lyon krånglade sig ur greppet och vann till slut med 2-0 efter ett sent mål av Depay. Tre viktiga poäng för OL och ett styrkebesked att man kan vinna även när spelet hackar? "Vi hade stora, stora problem att styra matchen Vi styrde den inte alls förresten.", sa en ändå glad Depay efter slutsignalen. Nu väntar CL-vecka.

LÖRDAG
Kan något stoppa PSG? Inte ett tafatt Amiens i alla fall. Paris vilade flera nyckelspelare, gick på halvfart och vann ändå mot svenskklubben Amiens med 5-0. Di Maria, bäst på plan, ser ut att gå mot en ny vår under Tuchel.

"Det här var inte mitt drömscenario.", menade en dämpad Thierry Henry efter sin tränarpremiär. Ett understatement, mardröm ligger närmar till hands för Ligue 1:s nästjumbo. Monaco hade jobbat på försvarsarbete hela veckan, men vad hjälpte det när man tvingades spela med sin tredjemålvakt som inledde med en jättetabbe? Falcao klev av skadad i första halvlek och inbytte Grandsir fick syna (ett hårt dömt) rött kort efter en dryg timmes spel. Strasbourg tackade och vann med 2-1, klubbens tredje raka hemmaseger.

Nye Nantes-tränaren Halilhodzic åkte på en 0-3-smäll i sin första match. Mot Toulouse hade laget ställt in siktet och bjöd på en riktig överkörning. Gänglige argentinaren Sala stod för ett lika spektakulärt som oväntat hattrick och ofta målsnåla Nantes vann hemma med 4-0. Säsongens första hemmaseger. Detta efter stora supporterprotester mot ledningen inför och under matchen.

SÖNDAG
Ska man vinna mot ligans bästa försvar kan man inte direkt ge bort första målet. Det gjorde Bordeaux målvakt Costil i Montpellier. Hemmalaget hann även med ett straffmål för att befästa sin lysande säsongsinledning.

Lurige Khazri fixade och satte straffen som gav 1-0. Sarr kvitterade till 1-1. Annars handlade det mesta av mötet Saint-Etienne - Rennes om Hatem Ben Arfa. Han har fått fart på benen igen och borde ha avgjort från straffpunkten. Istället prickade en nonchalant Hatem stolpen. Tills nästa gång får vi nöja oss med sånt här. Det räcker långt: Sansons 0-1-mål var vackert och Marseilles enda skott på mål. Nice, ledda av en pigg Saint-Maximin, var det bättre laget i första halvlek. Efter vilan kraschade matchplanen helt mot Marseille. En helt plötsligt katastrofalt ofokuserad Balotelli får stå som symbol för icke-instatsen de sista 45 minuterna. Istället kunde ett helt slutkört OM hålla undan och plocka tre viktiga poäng.

Jakob Johansson (Rennes)
På väg tillbaka på riktigt. Den här gången fick Jakob ett inhopp på 20 minuter när han ersatte Hatem Ben Arfa i kryssmatchen mot Saint-Etienne. Ej betygsatt.

Emil Krafth (Amiens)
Fick 90 minuter och hade den otacksamma uppgiften att spela på formstarke Di Marias kant. Krafth var långt ifrån den som hade störst problem i Amiens och svensken "kom undan" med 4/10 i betyg.

Saman Ghoddos (Amiens)
Inledde piggt, men varken Ghoddos eller Amiens hade något att sätta emot i Paris. Spelade hela matchen och fick 4/10 i betyg av L'Equipe.

Jimmy Durmaz (Toulouse)
Fick ett inhopp på 25 minuter när TFC kollapsade i Nantes. Tillbaka i startelvan nästa vecka? Ej betygsatt.