Reseguide

Reseguide

Dags för den där fotbollsresan med grabbarna som ni snackat om så länge? Har du äntligen övertalat frugan hur fantastisk shoppingen är i Glasgow? Eller har du kanske en totalt ointresserad make som du äntligen lyckats övertyga om storheten i Glasgow i allmänhet och Celtic i synnerhet? En resa till Glasgow innehåller bra mycket mer än bara fotboll, men det är givetvis inte lika väsentligt i sammanhanget om det inte ingår i en övertalningskampanj av en respektive för att komma till skott med en resa. Här ska vi försöka samla all användbar information för en tripp till Glasgow med ett besök på Celtic Park som höjdpunkten.

Transport
Det överlägset smidigaste sättet att ta sig till Glasgow är via flyg. För att börja med det vanligaste exemplet Ryan Air så flyger de till en liten stad utanför Glasgow som heter Prestwick. Därifrån kan man ta sig in till Glasgow för en väldigt billig penning med tåg vid uppvisande av Ryan Air biljetten så får man även en viss rabatt på priset. Problemet är bara att flygen ibland landar efter att tågen slutat gå på dagen, då är det kvarvarande alternativet (förutom att hyra bil) att åka buss av detta har jag bra erfarenhet då flyg med Ryan Air ofta drabbas av förseningar (enligt min egen erfarenhet, ej statistiskt fastslaget vad jag vet, så stäm mig inte=), detta hände även när jag var över i november 2005, tack och lov så väntade då bussen in våran flight och vi hade inga problem på den fronten. Ryan Air är ett lågprisflygbolag och man bör inte förvänta sig mer än vad man betalar för, resorna med dem är väldigt billiga om man bokar i god tid men man får heller inget extra. Flygen till Prestwick avgår ifrån Skavsta flygplats utanför Nyköping dit tar man sig lättast (förutom med egen bil) med flygbuss ifrån Stockholm. Ryan Air flyger även ifrån Göteborg City Airport även dit tar man sig med flygbuss inifrån Göteborg i det fallet.

För dig som har lite mer att lägga ut och föredrar komfort framför pris så kommer även SAS att trafikera sträckan Arlanda – Glasgow från och med den 16:e april 2007, fram tills dess så utförs dessa flygningar av BMI genom SAS men då ingår flygbyte i Köpenhamn. SAS/BMI flygen landar på Glasgow International Airport som ligger väldigt nära staden Glasgow och kommunikationerna in till city är mycket goda.

Staden
Glasgow är Skottlands största stad och Storbritanniens tredje största. Den är något större än Stockholm om man räknar med ytterområdena i de båda städerna. Centrala Glasgow huserar cirka 650 000 invånare.

Själva staden Glasgow har en grå uppsyn och ser ganska sliten ut på sina ställen, eller om man ska agera bilförsäljare så kan man säga att Glasgow är en gemytlig stad med många historiska byggnader. Ska man vara ärlig så tycker jag att Glasgow är en mycket fin stad trots den skrovliga ytan, enligt min erfarenhet så är befolkningen öppen och vänlig, bortser man från att det kan vara lite ostädat på sina håll så är det fint.

Det finns förutom fotboll naturligtvis en uppsjö av aktiviteter att fylla ut tiden med såsom whiskeyprovning, shopping, pubrundor, konst – ja, vad vet jag? Hur som helst så rekommenderar jag Visit Scotland och The Glasgow Guide för ytterligare information.

Pubar och vägen till arenan
Det finns ett oändligt antal Celticvänliga pubar i Glasgow, på matchdag så är alla pubar längs Gallowgate välfyllda med likasinnade trevliga människor. För att ta sig till Gallowgate (gatan som leder fram till Celtic Park) så kan man antingen ta en taxi eller gå från de centralare delarna, det är inte alls långt eller svårt. Argyle Street ligger hyfsat centralt man följer helt enkelt denna gata (den börjar i de centrala delarna, så man kan bara gå åt ett håll om man följer den med andra ord) tills den övergår till att heta Trongate. När den har bytt namn så är det inte många meter kvar innan det kommer en stor korsning där Trongate delas upp i två andra vägar, varav den ena är Gallowgate som man följer för att komma till arenan och den andra heter London Road som man som Celtic supporter ska UNDVIKA i största möjliga mån, varför det är så får jag skäl att återkomma till i kategorin ”Övrigt”. För att återgå till ämnet, nämligen pubar så rekommenderar jag att vara ute i god tid och hitta just eran favorit då det blir väldigt fullt nära matchstart.

Laget
The Celtic Football Club är det riktiga namnet på vad som i folkmun kallas Glasgow Celtic, Celtic eller helt enkelt The Bhoys (med ”h”). Meriter och andra siffror för den statistiskt lagde finns under fliken ”Klubbinfo”.

Arenan Celtic Park (ofta kallad Paradise) är alltid välfylld och en seriematch utan 55 000 på läktarna har nog inte spelats i modern tid, läktarvåld existerar inte bland Celticfansen och det är inte för inte som man frekvent vinner UEFA-utmärkelsen Europas sportsligaste fans.

Biljetter
Att som privatperson få tag på biljetter till större matcher såsom Old Firm (derbyt mot rivalerna Glasgow Rangers) är inte en billig historia för en privatperson om man inte har goda kontakter i Glasgow. För biljetter till Old Firm, matcherna mot Hearts och även Champions Leaguematcher så måste man gå genom företag som specialiserat sig på att sälja biljetter till toppmatcher runt om i Europa, exempel på sådana företag är Steve Perryman, Go Sport Travel och Nickes.

Till övriga matcher så brukar det inte vara några större problem att boka själv, ta dock reda på innan att det inte är någon speciellt kring matchen, det kan vara fullsatt även på andra matcher men det ska inte vara några problem generellt sett.

Biljetter bokas här om man aldrig har bokat förr så måste man registrera sig först för att få ett användarnamn och lösenord som man kan logga in med, detta görs under fliken ”New customer”. Biljetter till allmänheten kallas ”general sale” och där släpps biljetter som inte redan har reserverats av personer med säsongskort, vanligtvis så släpps dessa biljetter cirka 2-3 veckor innan matchen ifråga går av stapeln och det gäller att boka så tidigt som möjligt då man får biljetterna hemskickade till brevlådan och för att biljettkontoret ska hinna skicka biljetterna så är det av yttersta vikt att man inte är ute sista veckan så att det blir en kamp mot klockan huruvida man hinner få biljetterna innan man reser iväg.

Boende
Då Glasgow är en storstad så finns det massvis av hotell i olika prisklasser, allt från hostels (riktigt billiga hotell där standarden är låg) till lyxhotell, det finns även bed and breakfast. För att hitta just det du/ni söker så rekommenderar jag att en hotellportal används i eftersökningarna exempel på detta finns här. Håll dock i åtanke att sådana sidor tar ut en viss vinst av er bokning så det kan löna sig att hitta hotellet där sedan googla namnet på hotellet som ni bestämt er för, gå in på deras hemsida och boka själva. För närhet till Celtic Park så rekommenderas hotell som ligger nära centrum då det är gångavstånd därifrån till arenan.

Övrigt
En fotbollsresa till Celtic Park är fullständigt underbar, stämningen är alltid på topp och man får garanterat ett minne för livet, men läs följande mening noggrant. Rivaliteten till lokalkonkurrenten Glasgow Rangers är enorm, det är nästintill förenat med livsfara att irra sig in i fel kvarter bärandes Celticfärger. Rangers ”högkvarter” är Bridgeton och vägen som leder dit från centrum heter London Road, när Trongate delas så byter den namn till Gallowgate (vägen som leder till Celtic Park) och London Road, det är av yttersta vikt att ni INTE beger er ner längs London Road iförda Celticfärger då det har förekommit våldsbrott. Det går även att ta London Road för att komma till Celtic Park, detta rekommenderas inte då man måste svänga av på en annan väg för att ta sig till arenan (det är alltså lättare att ta Gallowgate direkt) men så länge ni inte bär Celticfärger så är det ingen större fara. 

Om ni blir tillfrågade om lagtillhörighet av en okänd person så är det säkrast att säga ett lag hemma i Sverige, det är inte säkert att personen som frågar har onda avsikter, "but better safe than sorry" som det så fint heter. Det är inte heller rekommenderat att bära Celticfärger på andra ställen än i direkt anslutning till arenan och pubarna längs med Gallowgate, det är i hela Storbritannien väldigt restrikterat vad gäller bärande av klubbfärger.


Källor:
Flyginformation
Ryan Air
Glasgow Prestwick Airport
Flygbuss
SAS
Allt om Glasgow
Fakta om Glasgow
Celtic pubar runt om i världen 
Fakta om Celtic 
Celtics officiella hemsida

Celtic redaktionen2007-02-01 21:56:00
Author

Fler artiklar om Celtic