#22: Nyfriserad Neymar i fokus – fin skalp för Vieiras Nice

Vi summerar det bästa och sämsta från den 22:e omgången i Ligue 1.

"Det här derbyt går till historien", menade Rennes tränare Julien Stéphan efter slutsignalen till "derbyt" mellan Rennes och Nantes. Visst var det en helt galen match med provokationer, heta känslor och ett par offiside-situationer som lär ältas länge.Två gånger ledde Nantes och man hade tre poäng i den 94:e minuten. Tre minuter senare stod hemmalaget Rennes som segrare, 3-2, inför ett extatiskt Roazhon Park.

***

Det blev ingen match när Montpellier fick sin målvakt utvisad efter en dryg kvart och PSG vann med 5-0. Neymar, med rosa hår, var på humör i spelet, blev provocerad och tappade samma humör inför domarna. Di Maria var som vanligt lysande. Matchens snackis blev ändå Mbappés ilska mot tränare Tuchel när han byttes ut efter 70 minuter i en redan avgjord kamp.. "Även om vi varit tolv så hade det här blivit knepigt.", summerade Montpellier-anfallaren Delort.

En förbannad ägare efter fiaskot i cupen och sedan underläge i halvtid mot Strasbourg. Lille visade äntligen karaktär när man vände till en välbehövlig 1-2-seger på svårspelade Stade de la Meinau.

Krismöte när hemmafansen krävde Amiens-tränarens avgång, men man fick inte hål på ligans sämsta försvar. Gästande Toulouse höll nollan för första gången sedan augusti och bröt sviten på elva (!) raka förluster. Resultat: 0-0.

En bra dag är Monaco det enda laget som kan utmana PSG. En dålig dag är man ett riktigt bottenlag. I lördags var det alternativ två. Bakayoko fick syna rött efter en halvtimme, samtidigt flippade Gelson Martins totalt och knuffade domaren två gånger. Även han visades ut. En lååång avstängning lär vänta. Elva mot nio vände Nîmes 0-1 till 3-1 utan några större problem.

***

Nerverna utanpå var det även mellan Nice och Lyon. Marcal blev snabbt utvisad. Sedan var det dags för Ounas i Nice att bråka till sig ett andra gult kort och så var det tio mot tio. Nice fick till slut se ofta kritiserade sommarförvärven Dolberg och Claude-Maurice leverera. Patrick Vieiras "Le Gym" tog en fin skalp och alla tre poängen.

Ett mål bortdömt av VAR och en rungande ribbträff. Närmare än så kom inte Bordeaux när Mandanda storspelade i Marseille. Matchen levde inte upp till förväntningarna, men Bordeaux behåller i alla fall sin långa svit: OM har inte vunnit i staden sedan 1977.

***

I KORTHET:
- 3-0 mot Brest innebar nionde raka hemmamatchen utan förlust för Dijon som skapade lite luft ner till kvalstrecket.

- 0-1-underläge mot Angers efter 35 minuter - 4-1-seger efter full tid. Fyra mål från Reims är vi inte vana vid.

- "Vi fick en lektion i effektivitet", sa ASSE-tränaren Puel. Metz varvade upp kring halvtid och vann komfortabelt med 3-1.