Veckans Legend: Mehmed Kodro
Kodro. (bild: reprezentacija.net)

Veckans Legend: Mehmed Kodro

Denna vecka har turen kommit till den spelare som många bosnier sympatiserar med, speciellt efter att han fått sparken som landslagscoach, och som många vill ha tillbaka på bänken. Nämligen "Meho" Kodro.

Mehmed ”Meho” Kodro föddes den 12.e januari 1967 i Mostar i Bosnien, i dåvarande Jugoslavien. Han är en före detta bosnisk fotbollspelare och fotbollsmanager. Hans spelarkarriär började i hans hemstad Mostar då han gjorde debut 1985 för Velez Mostar. Han lyckades att vinna den jugoslaviska cupen 1986 med Velez. När inbördeskriget utbröt i det forna Jugoslavien så emigrerade ”Meho”, som han kallas, till Spanien och det var där han skulle tillbringa resten av sin fotbollskarriär.

Hans första lag i Spanien blev Real Sociedad där han skulle tillbringa sina bästa år som fotbollsspelare. I Real Sociedad blev han en fruktad målskytt, säsongen 93-94 gjorde han 23 mål för sitt lag, bara för att säsongen efter komma tvåa i La Ligas skytteliga med 25 mål på 35 matcher. Den enda som gjorde fler mål i Spanien den säsongen var Real Madrids Iván Zamorano som mäktade med 27 mål och därmed tog hem skytteligan före Kodro.

”Meho” hann med att göra 79 mål på 129 ligamatcher för Sociedad. Inför säsongen 95-96 bestämde sig FC Barcelonas tränare Johan Cruyff att han ville värva Kodro och övergången till Barcelona var ett faktum. Tyvärr blev inte hans tid i Barcelona en succé och han gjorde bara 9 mål under sin säsong där, mestadels beroende på skador. Hans bästa minne med Barcelona var i El Clasico mot Real Madrid 1995,då Barcelona vann med 3-0 och “Meho” gjorde två av målen. Han vann även den spanska supercupen med laget, 1996.

Efter säsongen blev Cruyff sparkad vilket inte var bra för Kodro eftersom att Cruyff trodde mycket på honom. Detta innebar också att Kodro lämnade klubben pga. dåligt förtroende av övrig ledning. Han lämnade klubben för CD Tenerife där han blev kvar i tre säsonger men utan att leva upp till förväntningarna som en fruktad målskytt.

1999 flyttade han till Deportivo Alaves där han stannade i en säsong. Sammanlagt gjorde Kodro 100 mål på 233 matcher i den spanska ligan. År 2000 flyttade han till israeliska Maccabi Tel Aviv F.C där han var kvar tills 2002 då han gick i pension. 2006 blev han anställd av Real Sociedads som assisterande tränare till Jose Mari Bakero. Hans främsta uppgift blev att leda ungdomslaget.

Från 1991 till 1992 spelade han för Jugoslavien och hann med att göra två landskamper. Eftersom att Jugoslavien upplöstes 1992 valde han att spela för en av utbrytarrepublikerna tillika hans hemland, Bosnien och Hercegovina. Han representerade Bosnien mellan 1996-2000. Han gjorde 13 landskamper och 3 mål för Bosnien. Han var det bosniska landslagets första kapten i en match 1995 mot Fortuna från Düsseldorf.

Den 5.e januari 2008 blev han utsedd till Bosniens förbundskapten, han ledde laget i två vänskapsmatcher, men efter att ha vägrat att leda laget i en vänskapsmatch som var planerad mot Iran så sparkade förbundet honom. Beslutet att sparka honom upprörde många och var kallat "löjligt" av bl.a. Elvir Bolic som var hans assistent.

Dzenan Imsirevic2023-02-27 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina

Exklusiv intervju med Armin Gigovic: ''De bosniska fansen är alltid fantastiska''