Veckans Legend: Elvir Baljić

Veckans legend handlar om ingen mindre än Elvir Baljić. Precis som så många av våra andra legendarer så är Baljić en av Sarajevos söner

Elvir Baljic föddes den 8 Juli 1974 i Sarajevo. Hans fotbollskarriär började i FK Željeznicar. Precis som så många andra bosniska storheter startade hans karriär i ”Zeljo”, detta är ett fint bevis på att klubben har en bra ungdomsorganisation som vet hur man tar vara på sina talanger. Efter att inbördeskriget på Jugoslavien hade brutit ut så åkte Elvir på en turné med FK Sarajevo. Han spelade aldrig några officiella tävlingsmatcher med Sarajevo. Trots hans relativt okända status var han eftertraktad i Turkiet. Han bestämde sig för att pröva lyckan där och han hamnade till slut i Bursaspor. Det var i Bursaspor han skulle komma att göra sig ett namn. När han kom till laget var han bara 21 år gammal och ansågs relativt oprövad. Elvir bevisade för alla turkar att han var att räkna med och presterade bra i laget. Han stannade 3 år i Bursaspor och gjorde 42 mål på 87 matcher. Under hans 3 år i klubben ansågs han vara den bästa spelaren för laget under de åren.

Hans fina prestationer för Bursaspor gjorde att Istanbullaget Fenerbahçe fick upp ögonen för honom. Detta var ett fint bevis för Elvir att han hade gjort bra ifrån sig eftersom Fenerbahçe är en av Turkiets största klubbar tillsammans med Galatasaray och Besiktas. Första säsongen i Fenerbahçe motsvarade han alla förväntar genom att göra 18 mål på 30 matcher. Detta gav honom ett fint snitt på 0,6 mål per match. Elvir var fortfarande ung och hans framtid såg mycket ljus ut. Detta gjorde att många storklubbar runt om i Europa fick upp ögonen för honom. Många visade också sitt intresse men till slut hamnade han i självaste Real Madrid. Dom köpte honom för hela 26 miljoner €. Han spelade nu i en av världens största fotbollsklubbar och pressen ökade markant på honom. Han var inte köpt som en bänkvärmare utan var tänkt att konkurrera om en plats i laget, även om många var förvånade över att Real hade betalat så mycket pengar för honom.

Första säsongen i Madrid laget blev inte alls lyckad. Han brottades med mycket skadeproblem och hann bara med att göra 1 mål på 11 matcher. Detta sågs som ett misslyckande både från honom själv och från klubbens sida.
Trots de dåliga prestationerna blev han kvar i klubben med lånades den andra säsongen ut till Fenerbahçe. Tanken var att han skulle komma tillbaka i form med hjälp av sin gamla klubb och med hjälp av Turkiet där han kände sig mer hemma än vad han gjorde i Spanien. Hans andra sejour i klubben blev inte lika lyckad som den första. Han hittade aldrig tillbaka till sin gamla fina form som gjorde att Real fick upp ögonen för honom och mäktade bara med 5 mål på 27 matcher. Ett klart underkänt facit.

Efter säsongens slut återvände han till Spanien. Real Madrid valde att behålla honom ännu en säsong i hopp om att han skulle blomma ut. Det var tydligt att talangen fanns där, men tyvärr verkade inte viljan finnas där. Ännu en gång blev han utlånad från Real, denna gång stannade han i Spanien och klubben blev Rayo Vallencano. Men återigen blev säsongen ett misslyckande, 1 mål på 10 matcher talade sitt tydliga språk. Hans chanser i Real hade förbrukats och klubben hade tappat förtroendet för honom. Inför säsongen 02/03 såldes han tillbaka till Turkiet, men denna gång gick han till Galatasaray.

Många trodde att de skulle få se den fantastiske Baljic komma tillbaka i Galatasaray, men så blev inte fallet. Han stannade i klubben i sammanlagt 3 år. På dessa 3 år gjorde han 3 mål på 34 matcher. Ännu ett misslyckande för Baljic och han såg slutet på sin karriär. Han sa flera gånger att han funderade på att sluta under denna tid men fortsatte hela tiden att spela vidare. Det vittnar lite om hans motivation, han verkade inte brinna för fotbollen som man måste göra om man vill spela på en så hög nivå. Älskar man inte det man gör så kommer man aldrig att lyckas. Det var precis det som blev Elvirs fall. Han hade potentialen att bli ett fruktat namn, men han verkade inte ha viljan. Chanser fick han gott om, men han brände de flesta.

Elvirs landslagskarriär blev en fin sådan. Han var en av de tidiga spelarna i det nybildade bosniska lanslaget. Han blev lite av en profil. På 38 landskamper gjorde han 14 mål och var en av ledarna i Bosnien. En av hans bästa matcher i landslaget var när Bosnien mötte Estland på bortaplan. Bosnien vann den matchen med 4-1, samtliga mål gjordes av Baljic. Han innehar även ett turkiskt medborgarskap efter alla åren i Turkiet.

Dzenan Imširević2023-04-03 18:45:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina