CELTIC PARK

CELTIC PARK

Få arenor i världen har fått så mycket respekt som Celtic Park, här har mängder av storlag förlorat och i Celtic Parks storhet finns det en anrik historia, branta läktare och hängivna supportrar.

Kort info:
Grundad: 1892
Kapacitet: 60 355
Arenarekord: 92 000 mot Rangers, 1938
Kallas även: Parkhead (lokala distriktet) och paradise
Kuriosa: Efter en renovering från 1994 gjordes arenan om till "all seater"


Celtic Park, fortet som skrämmer motståndarna
Få arenor i Europa har sådan respekt som Celtic Park, här har storlag som Juventus, Milan, Manchester United åkt på stryk. Det som är så speciellt med arenan är supportrarnas förmåga att skapa magi med sång och så kallade ljudväggar eller engelskans ”Wall of Noice”. På senare tid har även sydländska influenser i arrangerade ”flagg tifon” visat upp sig i sin finaste form. Den fantastiska stämningen sker dock alldeles för sällan, snarare bara Europamatcher mot större lag samt i Old Firm, resterande matcher i SPL brukar det oftast vara väldigt tyst. Eventuella svenska storstadslags anhängare skulle troligtvis bli besvikna om man gick på en sådan match, det är nog inte omöjligt att till exempel 10 000 blåvitare på Gamla Ullevi kan låta både mer och högre än 55 000 Celtic supportrar under ett motstånd som Hamilton.

Om du vill uppleva den magiska stämningen så bör du nog se till att boka biljetter när Celtic spelar europamatcher eller mot Rangers och Hearts. Det har dock inte gått obemärkt förbi, flera försök till bättre stämning har gjorts där ibland skapandet av ”Comrades”. Comrades är till för att främja supporterkulturen och atmosfären, som flertalet gånger haft med sig trummor, vilket inte varit populärt bland polis och publikvärdar som ganska snabbt omhändertagit dessa. Det dröjer nog ett tag innan trummor accepteras på Celtic Park.

Ta bussen mot Forge, eller så går du på huvudgatan Argyle Street, när du kommer till Glasgow Cross delas gatan upp på två vägar, London Road och Gallowgate. Den sistnämnda tar du om du vill se Celtic, bära celticfärger och den förstnämnda tar du om du vill ha bråk (om du bär Celticfärger) då detta är en hardcore Rangers gata. Pubarna i början av gatan är dock färgade i världens finaste färger, grönt och vitt. Samtliga pubar på Gallowgate är "Celticpubar"

Från city tar det mellan 40-50 minuter att ta sig till Celtic Park, det går dock bussar och även Tunnelbana -bara att vraka och välja för infrastrukturmässigt är GB bra mycket bättre än Sverige.
Mellan 25 pund och 38 pund oavsett matcher. Billigare för barn under 16, annars är biljettpriserna likadana. Vill du få biljetter till Old Firm eller Europamatcher går du genom Celtic Hospitality, då får du pröjsa kring 100 pund för en biljett, alla pengar går till Celtic och paketen innehåller oftast käk, och dryck. Gå in på Celtics hemsida och lokalisera dig till Celtic Hospitality, där du finner information om detta.

Historia

Första originalet av Celtic Park byggdes 1888 av volontärer. Öppningsmatchen spelades mot ärkerivalen Glasgow Rangers 28 maj 1888 som Celtic vann med 5-2. Efter tre år på arenan bestämde sig Celtic att bygga nytt igen, en arena som nu skulle ligga på andra sidan gatan, anledningen var att den årliga hyran på den gamla arenan hade höjts från 50 pund till 450 pund, en höjning som var oacceptabelt för tiden. Den nya arenan var färdigbyggd 1892 och fick smeknamnet Paradise, detta efter att en journalist hade avslöjat Celtics revolutionära planer och som han skrev ”moving from the graveyard to paradise”

1938 befann sig hela 92 975 åskådare när Celtic spelade mot Rangers i ligan, vilket än idag står sig som publikrekord. 1998 kom den senaste renoveringen, annars har Celtic Park renoverats flertalet gånger. Celtic Park har även stått värd för landslagsmatcher och cupfinaler. Det har hänt att Skotska landslaget spelat på Celtic Park, på grund av att den anrika Hampden Park varit uppbokad.


Nuvarande status:

Celtic Parks kapacitet är 60 355, och samtliga är sittplatser. Det har gått rykten om diverse förändringar och utbygggnader. För några år sedan var det tal om att utöka arenan till 70 000, genom att bland annat öka kapaciteten på Main Stand. Den senaste tiden har dock fokus funnits någon annanstans, och inte förrän Celtic börjar prestera i Europa igen kommer det vara tal om detta. De senaste åren visar en negativ publikspiral, och under flera av matcherna hösten 09 har många stolar gapat tomma, men det skall sägas att det näst intill alltid brukar vara utsålt. Det finns dock vissa undantag, mot St Mirren var det endast 41 000 på plats, och hösten 09 spelade man mot Kilmarnock inför 46 000. Det skall  tilläggas att dessa lag är några av de mindre, och i själva Kilmarnock bor det 44 000. Det var alltså fler människor på Celtic Park än var det bor i staden Kilmarnock. Det visar det stora skotska intresset för Celtic och Rangers, eftersom de är tveklöst störst i en annars väldigt liten liga. Ordningen var senare på hösten 09, återställd när 56 000 besökte Celtic Park för att se på när Aberdeen besegrades.



Som alla fotbollsarenor delas arenan upp i sektioner och på Celtic park består dessa i;
The Jock Stein Stand, som tar dryga 13 000. Här finns många av de mest hängivna supportrarna och ses som den traditionella Celtic sektionen. Lisbon Stand tar också 13000 och en del av Lisbon är tillägnad bortafansen. The North Stand tar 26 970 och med det är det en av de största sektionerna i Brittisk fotboll. The Main (south) Stand har plats för dryga 8000. Celtic Park är en helt unik arena i Skottland. Som kuriosa kan tilläggas att North Stand har större kapacitet än tio lag i Skotska Premier League, det vill säga samtliga förutom Ibrox.

REDAKTIONEN2009-12-21 18:08:00
Author

Fler artiklar om Celtic