Klassiska lag: Cracovia
Denna gång handlar det om den äldsta idag spelande klubben i Polen, Cracovia. En klubb som hade en supporter i den förre påven Johannes Paulus II. En klassisk förening inom polsk fotboll som idag är en skugga av sitt gamla jag.
Tidiga början
Som tidigare nämnts (i artikeln Klassiska lag: Pogon Lwów) så började polska lag spela fotboll i staden Lwów (dagens Lviv i Ukraina). Klubben Czarni var först ut i hela det ockuperade Polen år 1903. Både Lwów och Kraków låg vid denna tiden i den Österriskisk-Ungerska delen av det delade Polen. Denna del blev inte utsatt för lika hårt förtryck som de delar som ockuperats av Ryssland och Tyskland. Detta ledde till att sportintresset även var stort i Kraków vid denna period.
Fotboll introducerades i Kraków 1904 när ett skollag från just Lwów reste till Kraków för att spela en uppvisningsmatch. Resultatet blev det väntade och i praktiskt taget alla skolor bildades skollag i fotboll.
Två år senare den 13 juni 1906 spelades två matcher i Kraków på samma dag. De två matcherna spelade mellan två lokala skollag mot Czarni Lwów samt ett skollag från Lwóws fjärde högstadieskola. De två lokala skollagen kallades för Bialo-Czerwoni (Vit-Rött) samt Akademicy (Akademikerna). Detta datum blev sedemera ansett som dagen då Cracovia grundades.
Samma år, på hösten skulle en lokal turnering i Kraków hållas. En av Akademicys spelare vid namn Jerzy Lustgarten föreslog då att laget skulle byta namn. Han föreslog det latinska namnet på staden Kraków, eftersom att de läste latin i skolan. Det nya namnet som antogs var Akademicki Klub Footballowy, Cracovia (Akademiska fotbollsklubben Cracovia). Senare samma år beslutade Cracovia och det gamla skollaget Bialo-Czerwoni (Vit-Rött) att slå ihop sina påsar. Båda lagen hade det svårt ekonomiskt och tillsammans skapade man det som skulle bli det moderna Cracovia. Man tog Cracovias namn och Bialo-Czerwonis rödvitrandiga tröjor som ställ.
Första polska mästarna
Cracovia blev en aktiv förening inom den österrikiska fotbollen. Man reste och tog emot klubbar från Imperiets alla hörn, från Tjeckien till sydligaste Ungern. Man insåg snabbt att för att polsk fotboll skulle utvecklas, både på egen hand och inom Imperiet så behövde det ockuperade Polen ett eget fotbollsförbund. Det var Cracovia som initierade grundandet av det Polska fotbollsförbundet, med hjälp av övriga polska lag bl.a. Pogon Lwów år 1911. Detta förbund blev sedan 1919 det befriade Polens självständiga fotbollsförbund.
Under första världskriget spelades endast vänskapsmatcher för Cracovia. Efter första världskriget kunde inte seriespelet återupptas direkt då Polsk-Sovjetiska kriget satte käppar i hjulet för fotbollen i Polen. Det var först 1921 som någon form av mästerskapscup kunde spelas i Polen. Vinnare av denna blev Cracovia som därmed korades som första polska mästarna någonsin.
Under de efterföljande åren tog Pogon Lwów revansch för sin andra plats under permiärsäsongen och dominerade polsk fotboll. Cracovia fick vänta i nio år tills 1930 innan man kunde titulera sig polska mästare igen. Man bojkottade även ligaspelet som introducerades 1927, då ligans president även var president för Cracovia och man var rädd för jäv. Fram till andra världskriget vann man ytterligare två mästerskap, 1932 och 1937.
Andra världskriget
Under andra världskriget led Kraków svårt som stad (om ändock inte lika hårt som Warszawa, tas upp tydligare i artikeln om Polonia Warszawa). Polackerna i staden fick inte under dödshot spela eller deltaga i någon sport av de tyska ockupanterna. Polacker som spelade fotboll blev skjutna på planen om de upptäcktes. Ändå deltog Cracovia i underjordiska mästerskapsturneringar runt Krakówområdet. 1943, lyckades man vinna detta stadsmästerskap.
Innan andra världskriget hann ta slut i Europa, den 28 januari 1945, strax efter att ryska trupper jagat ut tyskarna ur Kraków spelades den första officella matchen i staden på fem år. Cracovia mötte Wisla Kraków och det blev en uppvisning i patriotism då publiken sjung nationalsången under hela matchen och rivaliteten mellan Wisla och Cracovia glömdes bort för ett tag.
"Det heliga kriget"
Cracovia och Wisla Kraków hade vid denna tiden då som idag en stark rivalitet. Kanske den starkaste i Polen om inte på plan så vid sidan då många incidenter med masslagsmål skedde även under denna tidiga tid mellan lagens anhängare. Situationen har genom historien snarare blivit sämre då slagsmål har på senare tid övergått till rena mord på de olika klubbarnas anhängare. Tyvärr, så har derbyn mellan klubbarna de senaste åren inneburit missandel och avlidna supportrar. Detta derby brukar kallas för "Swieta Wojna" (Det heliga kriget) i Polen och innehåller en verklig religiös aspekt.
Den idag avlidne Johannes Paulus II (Påve från Kraków mellan åren 1978 – 2005) blev en stor supporter till klubben under tiden som han studerade till och arbetade som präst och biskop i Kraków. Han brukade ofta fråga de polacker som träffade honom under tiden som Påve om hur det gick för hans gamla favoritlag.
I matchen efter Påvens död hände något dramatiskt. Legia Warszawa hade blivit tilldelat straff i slutminuten och Cracovia såg ut att gå mot en jobbig förlust. Men målvakten gjorde en kanonräddning och spelade ut bollen till Cracoviaspelare som kunde kontra och göra mål. Efter detta tog matchen slut direkt och Cracoviaspelare och anhängare såg det som ett klart tecken på hjälp från den nyligen avlidne Påven och hela laget uppvisade tryckta tröjor med den gamla Påven på.
Nedgången
Efter andra världskriget dröjde det till 1948 innan polska ligan kunde dra igång igen. När den väl gjorde detta stod Cracovia återigen som mästare, för femte gången. Tyvärr för Cracovia skulle detta visa sig bli den sista hittills. Man slutade tvåa säsongen därpå men någon seger har det inte blivit sedan. Tyvärr för klubben och dess fans tog ledningen ett ödestigert beslut. Man beslutade att länka klubben med det kommunala transportbolaget, eftersom att alla klubbar var tvungna att länkas och få pengar av statliga och kommunala myndigheter.
Det visade sig att Krakóws transportbolag inte hade några pengar överhuvudtaget att erbjuda Cracovia, så medan lag som Lech Poznan, Legia Warszawa och Wisla Kraków kunde få pengar till spelarlöner hade Cracovia knappt råd att hålla sig kvar som existerande förening. Detta ledde till att man störtdykte ner i det polska seriesystemet. Det slutade i den fjärde, såkallade regionala divisionen.
Under de efterföljande årtiondena blev Cracovia ett jojolag. Man gjorde resor från fjärde till första och direkt ner i tredje divisionen igen. Fram till 2002 var situationen liknande. Med endast gästspel i Ekstraklasa. Då fick Cracovia äntligen en ekonomiskt stark sponsor. Man värvade nya spelare från lag högre upp i seriesystemet och avancerade från tredje till Ekstraklasa på två år. Sin premiärsäsong i Ekstraklasa under 2000-talet säsongen 2004/2005 slutade på en femte plats, man jagade dock europaplacering fram till slutet på säsongen.
Upp igen, sen?
Cracovia blev efter detta ett mittenlag i några säsonger och slutade ofta i platsintervallet fyra till åtta. Kommunen Kraków påbörjade även planering på att bygga en ny arena för att ersätta Cracovias slitna bygge. Samma säsong som bygget startades 2008/2009, slutade Cracovia på 15 plats. Detta skulle normalt sett ha medfört nedflyttning men då polska fotbollsförbundet inte ville bevilja ett annat lag i ligan, LKS Lódz, licens så blev de nedflyttade och Cracovia flyttades upp till 14 plats.
Därefter har Cracovia kämpat för att behålla sin plats i Ekstraklasa. Den nya arenan blev klar 2010 men tyvärr har spelet inte matchat den nya arenan. Laget har de senaste säsongerna varit indraget i nedflyttningsstriden och denna säsong verkar bli den sista för denna sejour. Skulle laget bli nedflyttat finns numera grunden för att laget inte ska hamna som tidigare i division fyra. Om Cracovia skulle mot all förmodan klara sig kvar i Ekstraklasa skulle det inte vara första gången de utmanövrerar ett tillsynes omöjligt läge. För Cracovia är ett lag och en förening som inte ger upp i första taget.
Klubbprofil
Namn: Miejski Klub Sportowy Cracovia, Sportowa Spólka Akcyjna
Smeknamn: Pasy (Ränderna)
Grundad: 1906
Stadion: Marszalek Pilsudski Stadium, kapacitet 15 500
Polska Mästare: 1921, 1930, 1932, 1937, 1948