Aberdeen-Celtic 0-3 (0-1)
Gary Hooper hittade återigen målet i kvällens match mot Aberdeen, som gav tre viktiga poäng i SPL. Även hans anfallskollega Anthony Stokes nätade i matchen mot Aberdeen.

Tredje segern mot Aberdeen på tio dagar. Denna gång betyder det att Celtic drygar ut ledningen i SPL till åtta poäng före ärkerivalen Rangers, som spelar på onsdagkvällen mot Hearts. En stabil seger med 3-0 gav också viktiga mål till målskillnaden i ligan!

Startelvorna
Aberdeen: Langfield; McArdle, McNamee (18, Smith), Jack (16, Young), Diamond; Considine, Milsom, Hartley, Vernon; Maguire, Blackman
Avbytare: Howard, Magennis, Paton, Pawlett, Anderson

Celtic: Forster; Juarez, Wilson, Mulgrew, Izaguirre; Brown (83, Toshney), Ledley, Kayal (65, McCourt), Commons; Stokes (80, Murphy), Hooper.
Avbytare: Zaluska, Ljungberg, Carey, Keatings

Matchen hinner knappt börja när det blir straff till Celtic, efter att Scott Brown blivit nerdragen av Andy Considine, som blir utvisad, då han hindrar Brown från ett tydligt friläge. Langfield gissar rätt och gör en bra räddning på Stokes straff. Strax efter detta får Aberdeens lagkapten Paul Hartley ett skottläge utanför Celtics straffområde, men skottet täcks förtjänstfullt av vikarierande mittbacken Mark Wilson.

I matchens tionde minut får Commons ett bra skottläge, men kan inte hålla sitt vänsterskott under Langfields ribba. Två minuter senare tar Celtic ledningen, efter att Hooper väggat sig igenom Aberdeens försvar, med hjälp av Commons och Stokes. Fri med Langfield placerar Hooper bollen kyligt till vänster om målvakten.

Matchen fortsätter vara händelserik, men inte bara i målchanser. Aberdeen tvingas göra sitt första byte i matchens 16:e minut, när Jack kliver av skadad, och Young kommer in i hans ställe. Aberdeens andra byte kommer i 18:e minuten, när McNamee tvingas utgå med vad som såg ut som en ljumskskada, och han ersätts av Smith.

I 22:a minuten får Celtic en hörna från höger, och Wilson slår in den till Commons, som får på ett bra lågt skott, som Langfield gör en bra räddning på. Matchens första gula kort går till Aberdeens Derek Young, efter en tackling bakifrån på Commons i 30:e minuten. Celtic fortsätter att pressa på, och är väldigt nära att göra 2-0 flera gånger om. Först får Commons ett bra skottläge, men Langfield gör en snygg räddning, och på den efterföljande hörnan är det allmänt kaos i Aberdeens försvar, och flera Celtic-spelare är nära att kunna peta i bollen innan bollen slutligen rensas undan.

Beram Kayal är nästa Celtic-spelare att hota Aberdeens mål. Kayal får på ett härligt vänsterskott, som en chanslös Langfield kan se gå i sin högra stolpe och ut. Efter 38 minuter får Aberdeens Blackman ett bra skottläge, men Forster kan kontrollerat se bollen passera sin högra stolpe. Sin första räddning får Forster göra strax efter när Maguire får på ett bra skott, som Forster kan ta efter vissa problem. Aberdeen fortsätter att satsa framåt, trots en man kort, och både Mulgrew och Forster får se till att freda Celtics mål från påhälsning innan halvtid. Precis innan halvtid får Celtic en frispark precis utanför Aberdeens straffområde, som Stokes tyvärr slår en bit över ribban.

I upptakten av andra halvlek drar Aberdeens kapten Paul Hartley på sig ett gult kort, något som han borde ha fått redan i första halvlek efter flertalet klumpiga närkamper. I 53:e minuten får Celtic ett tre mot två läge, när Hooper, Stokes och Commons kommer i en kontring, men Hoopers passning rinner ifrån Commons, som inte får ordning på skottet och inte kan hålla bollen under ribban. Nästa gula kort går till Vernon efter en klumpig tackling på Commons. Matchen fortsätter utan att något av dominerar, och även om Celtic har större bollinnehav samt en man mer känns ledningen med bara 1-0 inte alls säker. Maguire drar på sig halvlekens tredje gula kort efter en sen tackling på Wilson.

I matchens 65:e minut får Kayal kliva av, efter en stabil insats, och Paddy McCourt kommer in. Det första McCourt gör är att slå en underbar genomskärare till Commons, som rundar Langfield, men kommer lite ur vinkel och slår bollen i stolpens utsida. Vartefter halvleken lider får Celtic större och större bollinnehav, och visar stort tålamod genom att hålla bollen i laget, och inte stressa fram chanser. Det ger resultat till slut, när Mark Wilson gör sitt första mål någonsin för Celtic. I matchens 76:e minut, på en bra slagen hörna av Commons, går Wilson upp och nickar bollen förbi en chanslös Langfield i Aberdeens mål.

3-0 kommer två minuter senare, när McCourt rullar bollen till Commons, som spelar fram Hooper i straffområdet. Hooper släpper bollen bakåt till Stokes, som säkert slår in den bakom Langfield. Strax efter målet får Stokes vila, då han ersätts av Murphy. Celtic gör sitt tredje byte när Lewis Toshney ersätter Scott Brown i 83:e minuten. Charlie Mulgrew drar på sig ett gult kort i 87:e minuten, och det ger Aberdeen ett bra frisparksläge. Maguire tar frisparken, men muren täcker bollen till en resultatlös hörna.

Aberdeen får ett bra kontringsläge i matchens sista minut, när Vernon och Maguire kommer in bakom Celtics backlinje, men Maguire når inte riktigt Vernons boll, och Forster kan enkelt plocka upp bollen. Forster får göra matchens sista ingripande, när han får slänga sig och rädda ett svagt skott. Tre poäng i en stabil och väl genomförd match, som inte var helt enkel, då Aberdeen stundtals stack upp och hotade Celtics mål, speciellt i slutet av första halvlek. Nu är Celtic åtta poäng före Rangers (åtminstone i 24 timmar), och kan gå in i helgens cupmatch mot just Rangers med bra självförtroende, trots en lång skadelista!

Matchens lirare: Joe Ledley, jag håller med kommentatorerna på Channel 67 i att Ledley gjorde en mycket bra match, om än till stor det i det osynliga. Han var rätt placerad och slog bra passningar matchen igenom. Han hade ett skottläge i matchens slut, men kunde inte hålla ner bollen.