Aulas-show och kreativa Lille

Aulas-show och kreativa Lille

Alla ser om sitt eget hus när Ligue 1 ska avgöras vid skrivbordet.

Nedstängningen av all fotboll har förstås skapat ett kaos av kritik och idéer för framtiden.

Lilles ägare Gérard Lopez lovade i förrgår att ”det kommer att hetta till”. Han har redan fått rätt.

Gårdagens möte mellan klubbarna ska bland annat ha innehållit ett långt moment där de såta ovännerna Aulas (Lyon) och Eyraud (Marseille) kastade svordomar och glåpord mot varandra. L’Equipe rapporterar att ”flera medverkande var chockade”.

Förutom de tre versioner av en möjlig sluttabell vid 27 eller 28 omgångar, som vi skrev om igår, så arbetar man nu även med två mer osannolika varianter: helt stryka säsongen (något som franska fotbollsförbundet uteslutit) och att bara räkna de första 19 omgångarna = halva säsongen.

Om det fanns en enighet tidigare så är den bortblåst nu. Alla ser om sitt eget hus.

Vilket ska bevisas… för det har dykt upp ett par hemmasnickrade varianter också. Detta trots förbundets kommuniké i tisdags, som utesluter nedanstående två förslag. Skam den som ger sig.

***

Lilles kreativa förslag
Vid nuvarande poängställning missar Lille Champions League. Man är bara en poäng bakom CL-placerade Rennes.

LOSC-presidenten Gérard Lopez har därför lagt fram ett förslag som ”jämnar ut hemma- och bortamatcher” samtidigt som den tar hänsyn till ”dynamiken vi brukar se under andra halvan av säsongen”. Man har helt enkelt plockat fram en algoritm som spelat klart säsongen.

Poängställningen förvånar ingen – Lille har klättrat förbi Rennes.

1. PSG 95
2. Marseille 75,5
3. Lille 69,7
4. Rennes 65
5. Lyon 56,8
6. Nice 56,4

***

Aulas är tillbaka med besked
Lyons dynamiske president Aulas har redan lagt förslaget att stryka säsongen helt (ja, OL är utanför CL-plats nu, men kom tvåa förra säsongen).

De som var oroliga för att det var tyst kring Aulas i slutet av förra veckan kan andas ut. Redan i tisdags vägrade han acceptera att det var slutspelat. Att spela utan publik i augusti måste fortfarande var möjligt att övertyga regeringen om, menade Aulas.

Nu har han tagit fram ett förslag på hur säsongen ska avslutas. Det blev ett slags slutspelsträd som till och med skulle ge huvudvärk åt en expert på svenska HockeyAllsvenskan.

För ligatiteln och kvalificeringen till Europa vill vi ha ett playoff-system som spelas i tre faser.”, inleder Aulas. Ett liknande system för nedflyttning finns också med.

Tärningen är kastad. Frågan är vad han får för respons?

L’Equipe påpekar att med Lyon-modellen riskerar tiondeplacerade Angers att åka ur och PSG att förlora den i princip klara titeln. Går man verkligen med på det?

Delar av Aulas playoff-träd... Bildkollage taget från L'Equipe.

 

John Cederblad2020-04-30 13:30:00

Fler artiklar om Frankrike