AZ - FK Mariupol
4 - 0

AZ - Mariupol 4-0: Ännu en härlig seger!
Supernollan Marco Bizot! Foto: Bilbyrån / Kay Int Veen

Det vinns och det hålls nollor på löpande band! Gårdagskvällens match var inget snack om saken, AZ var det bättre laget! Segern innebär att AZ tar sig till den sista kvalomgången efter sammanlagt 4-0 över två matcher.

Matchen på Cars Jeans Stadions konstgräs (tack för lånet!) avgjordes redan i första halvlek då AZ gjorde två mål.

1-0 gjordes av Calvin Stengs efter en passning från Jonas Svensson. Norrmannen har bollen på högerkanten, slår runt ett halvt varv in mot planen och slår en riktig smörpassning med vänstern mellan mittbackarna fram till Calvin som placerar bollen till höger om målvakten. Laget passar på att fira med hemmafansen som finns bakom målet.

Innan andra halvlek är slut gör Thomas Ouwejan 2-0. Ett skott med högern blockeras olyckligt av Stengs som står i misstänkt offsideposition, men så var inte fallet. Som tur är behåller Calvin bollen och passar den tillbaka till Ouwejan som nu drar till med vänstern nere till höger. Ännu en gång firar spelarna med de tillresta AZ-supportrarna.

Mariupol måste göra minst två mål i andra halvlek för att ta sig vidare och det fanns inga tecken på att det skulle ske. Istället skulle AZ (med lite hjälp) få in ytterligare två bollar bakom Khudzhamov i bortamålet.

Efter lite mer än en timmes spel nickar Wuytens in en hörna från höger, slagen av Stengs. Det innebär två assist av den tekniske yttern.

4-0 görs efter inlägg av Wijndal och där Yavorskyy får in bollen i eget mål.

Noterbart är att varken Boadu eller Idrissi gör några poäng idag, men ändå vinner man stort. Är alltid skönt med spelare som garanterar poäng, men även bra att allt inte hänger på en eller två spelare.

I sista kvalrundan blir det belgiskt motstånd efter att Royal Antwerpen spelat 2-2 sammanlagt mot Viktoria Plzen. En 2-1-förlust borta och 2-2 sammanlagt med bortamålsregeln till belgarnas fördel. Matchen igår gick till förlängning efter att Viktoria Plzen gjort 1-0 i den 81:a minuten och förlängning väntade. Själva förlängningen slutade 1-1 och därmed fördel Antwerpen i och med ett gjort bortamål.

Både AZ och Antwerpen spelade sina hemmamatcher på en annan arena. AZ för att taket rasat in på ena långsidan och Antwerpen för att deras arena, Bosuilstadion inte är godkänd för spel i Europa League. De spelar på den tidigare Heyselstadion, numera känd som Koning Boudewijnstadion (på nederländska).

Trivia: En av mina stora idoler, Boudewijn Zenden fyllde 42 år igår. Långsökt, men för mig är han Koning Boudewijn :)

1-0 20´ Calvin Stengs (Jonas Svensson)
2-0 45´ Thomas Ouwejan (Calvin Stengs)
3-0 62´ Stijn Wuytens (Calvin Stengs)
4-0 90´ Självmål