Häcken - AZ
0 - 3

Häcken – AZ 0-3: Mot Ukraina!
Til, bedankt voor je tijd in de club een welkom terug in de toekomst. Foto: Bildbyrån

Jag efterlyste mål i denna match och det blev det! AZ vann mot Häcken i matchen på Bravida Arena och det var väl egentligen inget snack om saken. Boadu hade en kul afton med ett mål och två framspelningar.

När startelvan presenterades så saknades Jonas Svensson, både på planen och på bänken. Lite skadebekymmer där. Till höger i backlinjen kom istället Hatzidiakos, även om flera, inklusive jag, gärna hade sett Sugiwara ta den platsen. Längst fram saknades skyttekungen från försäsongen, Albert Gudmundsson. Han återfanns på bänken och blev kvar där hela matchen. Jag trodde dock innan matchen att han skulle få starta, men det fick istället Idrissi göra. Han tackade för det förtroendet och kom att göra matchens första mål, trodde man. Istället blev målet bortdömt för offside. Han skulle dock få ett tillfälle att få jubla lite senare i matchen.

Första målet skulle komma strax innan första halvlek var slut. Idrissi slår en passning från centralt i banan mot Boadu som kommer springandes mellan mittbackarna i Häcken och nästan fri med hemmamålisen Peter Arbrahamsson kan han rulla in 1-0 för AZ!

När andra halvlek bara är 10 minuter gammal avlossar Boadu ett skott nära Häckenmålet. Abrahamsson räddar, men bollen hamnar åter hos strikern Boadu och han finner Stengs som kommer farande in i straffområdet och det är nu 2-0 till gästerna.

När matchen kommit till minut 66 avgör sedan Idrissi matchen genom att göra 3-0 och denna gång var det ingen offside. Anfallet börjar med en kontring strax utanför eget straffområdet där Stengs med högerfoten (!) hittar Boadu längs högerkanten. Han i sin tur slår in bollen i straffområdet till marockanen som därmed avgör matchen. Häcken hade i det läget behövt göra fyra mål för avancemang och det skulle bara inte hända, speciellt inte då Paulinho bara minuterna innan blivit utbytt.

Apropå byten så fick Jordy Clasie göra sina första minuter i en tävlingsmatch för AZ. I minut 72 byter han av lagkapten Guus Til. I bytet är Til på väg att ge bindeln till Koopmeiners ser det först ut som, men tidigare lagkaptenen Ron Vlaar får den äran att fortsätta leda laget på planen. Bytet mellan spelarna innebär även till 99% att det var det sista vi såg av Til i en AZ-tröja, för den här gången. En övergång till ryska klubben Spartak Moskva är på väg att slutföras.

Häckens målvakt Peter Abrahamsson fick göra skäl för det nya kontraktet han precis skrivit på. Totalt sköt AZ tio skott på mål under matchen, medan Häckens bara fick ihop totalt två avslut på Bizot.

Härnäst väntar seriepremiär för AZ mot Fortuna Sittard, söndagen den 4 augusti på AFAS. Häcken tar emot IK Sirius samma dag i vad som är deras nästa drabbning. Vad gäller det fortsatta europaspelet väntar motstånd från Ukraina i form av Mariupol där första matchen spelas 8 augusti på Illitjivetsstadion och returen i Alkmaar den 15 augusti.