Lagbanner

Historik

AZ är en relativt ung fotbollsklubb. Här kan du läsa om hur AZ kom till och annat knutet till den lite mer än 50-åriga historien kring klubben.

Namnet



Namnet AZ är en förkortning av Alkmaar Zaanstreek och klubben tillkom 10 maj 1967 när klubbarna Alkmaar ´54 och FC Zaanstreek slogs ihop till en klubb = AZ! Ofta nämns klubben som AZ Alkmaar för att förtydliga, vilket blir en redundans med tanke på vad förkortningen står för.

FC Zaanstreek i sin tur bildades som Kooger Football Club (KFC) 1910. 1964 kom KFC att delas upp i två föreningar varpå FC Zaanstrekk blev professionell, medan KFC fortsatte som amatörklubb.

Den första matchen som Alkmaar´54

Alkmaar´54 kom att spela den första professionella fotbollsmatchen i Nederländerna! Matchen spelades 14 augusti 1954 mot Venlo ´54 och Alkmaar kom att vinna den matchen med 3-0. Historik förste målskytt var Klaas Smit (1930-2008). Matchen spelades under förbundet NBVB (Nederlandse Beroeps Voetbal Bond) som bildats då KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, Nederländernas fotbollsförbund) inte ville tillåta professionella fotbollsspelare. Redan i november 1954 gick NBVB ihop med KNVB, knappt ett år efter att NBVB bildats.

Den första matchen som AZ´67

Säsongen 1967/1968 såg AZ´67 dagens ljus för första gången. Hemmamötet med Willem II i den första omgången slutade 2-2. Tijm gjorde båda målen för de rödklädda. En andraplats i Eerste Divisie blev det när säsongen var slut och till nästa säsong spelade AZ´67 i Eredivisie. Den första matchen i den högsta serien efter sammanslagningen spelades hemma mot Holland Sport och hemmalaget vann med 2-0. Historiska målskyttar denna gång var Dick Twisk (5´) och Bob van Rijssel (21´).

Den första matchen som AZ

Julimånad 1986 tog man bort årtalet från namnet och nu benämndes klubben som AZ. Dock skulle inte denna namnkonstellation göra speciellt bra från sig i sin första match. FC Groningen kom på besök och vann med 4-0 på "De Houdt". Först i omgång fem kom AZ att göra sitt första mål och ta sina första poäng när man hemma besegrade S.B.V. Excelsior med 3-0. David Loggie gjorde de två första målen och Pier Tol gjorde trean. Laget slutade på en 15:e plats och slapp således degradering.

Bröderna Molenaar

De två bröderna Klaas (1921-1996) och Cees Molenaar (1928-1979), två affärsmän som bl.a. drev företaget Wastora (Wasmachines, stofzuigers, radio's) och som tidigare spelat fotboll i KFC (Kooger Football Club) ville investera deras pengar i ett fotbollslag. De gjorde ett försök att slå ihop FC Zaanstreek (som bildats 1964 som en professionell förening ur KFC, som fortsatte som amatörklubb) med Zaanlandsche Football Club, men folket i ZFC motsatte sig den idéen.

Vid tiden för den kommande sammanslagningen fanns ett intresse från Alkmaar´54 att värva spelaren Wim de Jager från FC Zaanstreek. Alkmaar erbjöd fyra spelare i utbyte, men FCZ ansåg att Wim var värd 75 000 gulden och att ett direkt köp var vad som gällde. De både klubbarna drogs med finansiella svårigheter och tanken på att slå ihop FC Zaanstreek och Alkmaar´54 kom upp som en idé under förhandlingarna. Affärsmannen Jan van der Ben som representerade Alkmaar och Klaas Molenaar från FCZ slog sina påsar ihop och såg till att FC Zaanstreek och Alkmaar ´54 kom att bilda AZ ´67.

Åren gick och med alla utländska proffs som klubben värvat började pengarna att sina. 1972 drogs klubben med tunga utgiftsposter och där kom bröderna att gå in med pengar (200 000 gulden, dåtidens nederländska valuta). Det gjordes stora investeringar under brödernas tid i klubben och tack vare det kunde AZ´67 utmana ordentligt på hemmaplan vilket resulterade i europaspel.

Klubben kom som sagt att göra succé under sent 70- och tidigt 80-tal, men efter att Cees gått bort och Klaas lämnat klubben (1985) var snart det roliga slut. När säsongen 1987/1988 var färdigspelad åkte AZ´67 ner till i Eerste Divisie.

Andreas__Adde__2019-06-24 10:53:00
Author

Fler artiklar om AZ