-

Besiktas tillbaka i guldstriden! - Kasimpasa 0-3 Besiktas JK
(Från vänster) Atiba, Almeida, Olcay Sahan, Pedro Franco, Ersan, Özyakup

Besiktas gick ur omspelsmatchen mot Kasimpasa med 3 guldvärda poäng. Man är nu 5 poäng bakom ligaledaren och 1 poäng bakom ligatvåan. Med denna vinst tar Besiktas sin tredje vinst i rad och är därmed tillbaka i toppstriden om ligaguldet.

Innan den andra delen av säsongen skulle börja låg Besiktas 12 poäng bakom ligaledaren Fenerbahce. Den första matchen i ligans andra del var borta mot Trabzonspor, en av ligans tuffaste bortamatcher. Trots dåligt spel lyckades man knipa med sig 1 poäng, när Fenerbahce samma vecka tog 3 poäng ökade skillnaden lagen emellan till 14 poäng. Efter detta skulle dock en hel del ändras. Fotbollsförbundet annonserade att skandalmatchen mellan Besiktas och Kasimpasa från omgång 15, skulle spelas om. Fenerbahce förlorade två matcher i rad, medan Besiktas vann två i rad. Efter att man sedan tog tre poäng mot Kasimpasa i omspelsmatchen har man dragit 14-poängsskillnad ner till 5 poäng. En tuff serie matcher fortsätter för Besiktas, nästa match är hemma mot Bursaspor och efter det är det derby borta mot Galatasaray. Därefter följer en mindre tuff matchperiod.

Matchen

Kasimpasa inledde matchen bättre. Man hade mer boll och pressade mer, däremot skapade man inga vidare lägen (ett mönster som skulle följa under hela matchen). Efter de inledande 15 minuterna kom Besiktas mer och mer in i matchen och tog vara på sitt första målläge.

Efter att Oguzhan Özyakup spelat bollen till mittfältskämpen Veli Kavlak var det många som förväntade sig ett distansskott. En snygg skottfint av spelaren ledde dock att Kasimpasa försvaret tappade balansen, en fantastisk framspelning till Olcay Sahan som i sin tur spelade fram Hugo Almeida ledde till 1-0, efter att portugisen nätat i öppet mål. Med detta gör Almeida sitt 11:e mål på 18 matcher, lägg till att spelaren också har två ej inräknade mål mot Galatasaray (slutade med WO för Galatasaray) och Kasimpasa (den första matchen lagen emellan). 26:e minuten, 0-1.

Efter ledningsmålet tog Besiktas över spelet i mittfältet, man hade dock svårt att skapa bättre lägen då även Kasimpasa slet mycket i mitten. Båda lagen förde spelet med försvaret i första hand. I dessa stunder klev mittfältsspelare som Atiba Hutchinson och Veli Kavlak fram och höll spelet i Besiktas hand.

Det andra målet kom efter en hörna av Gökhan Töre. En nick av Atiba Hutchinson gick via en Kasimpasa försvarare mot mitten av målområdet. I detta skede lyckades Besiktas unga mittback Pedro Franco peta in ett ytterst viktigt 0-2 mål i den 34:e minuten.

Efter två mål i bak lyckades inte Kasimpasa riktigt komma ur chocken. Besiktas sänkte farten och hade fortsatt försvaret som prio ett. Efter att man dock fortsatt kontrollerade mittfältet utan större motstånd dröjde inte det tredje målet.

Ett fint inlägg av högerbacken Serdar Kurtulus nickades av Olcay Sahan på en Kasimpasa försvarare. Däremot var mittfältskämpen Veli Kavlak där för att avsluta läget med en fin nick bakom Andreas Isaksson. 44:e minuten, 0-3.

Matchens andra del började tufft för Besiktas. Efter endast fyra spelade minuter åkte Besiktas högerback Serdar Kurtulus på ett slarvigt gult kort, sitt andra i matchen, som i sin tur betydde att Besiktas skulle spela hela 40+ minuter med 10 man. Det röda kortet ihop med en kontroll i matchen gav Kasimpasa spelarna moral, och viktigast av allt, tron om att de kan knipa poäng ifrån matchen. Den andra halvlekens första 20 minuter innehöll stor press av Kasimpasa och spelades nästan enbart på Besiktas planhalva. Men likt tidigare skapade man sällan några genuina mållägen, dels pga. fint försvars arbete av Besiktas mittbackspar (Pedro Franco och Ersan Gulum) samt målvakten (Tolga Zengin) som spelade matchen trots en skada.

Matchens sista 20 minuter bjöd på några fina kontringslägen för Besiktas men Kasimpasa höll sin press matchen ut. Trots detta lyckades man aldrig riktigt skapa några farliga lägen och efter en starkt defensiv kämparinsats i den andra halvleken lyckades Besiktas ta hem 3 guldvärda poäng.

Eftersnack

En stark defensiv insats av Besiktas. Laget behöver fortfarande öka sin kreativitet i anfallet, en egenskap som i vissa matcher kan ligga på den allra högsta nivån, för att sedan falla ner till marken. Den andra vinsten i rad utan mittfältsstjärnan Manuel Fernandes som visat på svajande form denna säsong. Det kommer bli intressant att se om detta kommer påverka spelaren positivt eller negativt i framtiden. Denna match var viktigare än alla andra tidigare spelade matcher, viktigast av allt var att denna match gav laget hoppet tillbaka. Man brukar säga ”hoppet är det sista som lämnar människan”, även om hoppet inte hade lämnat Besiktas så var den väldigt svag ett tag, nu är den omladdad och stark igen. Ligatvåan Galatasaray ska på en tuff bortamatch i helgen, medan Besiktas möter ”hatlaget” Bursaspor på hemmaplan. Därefter vet man inte vad som kan hända i derbyt mot Galatasaray, om Fenerbahce också tappar poäng har man chans att minska gapet till 2 poäng. I helhet kan man konstatera att hoppet om guldet blev vunnet ikväll utöver tre poäng. Besiktas måste fortsätta denna vinstserie men hittills förtjänar laget en eloge för sina prestationer trots klubbens ekonomiska problem, faktumet att man för tillfället inte har en hemmaarena, mindre sensationella transfers än motståndarna, skador och diverse straff från fotbollsförbundet.

Det röda kortet av Serdar Kurtulus öppnar diskussionen kring huruvida Manuel Fernandes kan starta i helgen mot Bursaspor. Med allra största sannolikhet kommer Atiba Hutchinson flyttas till högerbacken, vilket i sin tur öppnar plats åt Fernandes, speciellt då nyförvärvet Jermaine Jones är skadad och förväntas tidigast vara tillbaka mot Galatasaray.

Matchfakta

Plats: Kasimpasa RTE Stadion (Istanbul)

Domare: Tolga Özkalfa

Tränare: Shota Arveladze (Kasimpasa)Slaven Bilic (Besiktas JK)

Kasimpasa: Isaksson, Baris, Sancak (Min. 53 Malki), Erhan (Min. 53 Donk), Yalçin, Castro, Kerem, Adem Buyuk, Viudez, Scarione, Babel

Besiktas JK: Tolga Zengin, Serdar Kurtulus, Ersan Gülüm, Pedro Franco, Ramon Motta, Veli Kavlak, Atiba Hutchinson, Gökhan Töre (Min. 88 Ömer Sismanoglu), Oguzhan Özyakup (Min. 81 Necip Uysal), Olcay Sahan, Almeida (Min. 69 Holosko)

Mål: Min. 26, Hugo Almeida (0-1), Min. 34, Pedro Franco (0-2), Min. 44, Veli Kavlak (0-3)