Lagbanner
ABB Arena Nord, 2020-02-22 18:00

Västerås - Almtuna

"En match värd två säsonger" - Inför: Besiktas JK - Fenerbahce SK
Besiktas kan vid vinst gå mot en ny era

"En match värd två säsonger" - Inför: Besiktas JK - Fenerbahce SK

Ett Istanbul-derby. En sann fotbollsstad, som andas sporten likt den vind som Bosporen blåser ut om dagarna. En stad som har Europas kanske bästa fans, och två ärkerivaler som ikväll kommer stå emot varandra. Besiktas möter Fenerbahce, och speciellt för de svartvitas del är just denna match otroligt viktig . Men för att fullt förstå vikten av detta derby för Besiktas, måste man gå tillbaka två år.

Året är 2012. Besiktas gamla klubbpresident Yildirim Demirören lämnar sin post efter 8 år. Han lämnar klubben i dess sämsta skick på över flera decennier. Turkiets äldsta klubb låg i en mycket svår ekonomisk sits och behövde fortfarande betala av transfersummor från flera säsonger tidigare, samtidigt som man skulle skapa ett nytt lag inför kommande säsong. När klubbens nya president Fikret Orman kom till posten lovade han att styrelsens främsta prioritering skulle vara att reparera ekonomin, och detta genom att bygga en ny arena, som han menar var den främsta anledningen till att motståndarlagen årligen tjänar in betydligt mer pengar än Besiktas. Klubben inledde en förnyelseprocess, man sålde flera högprofilnamn och värvade in unga spelare. Trots att flera menade att Besiktas skulle hamna i mitten av tabellen så lyckades klubben vara med i titelracet och slutade säsongen som trea i Ormans första år (2012-13). Slutet av den säsongen innebar inledandet av byggandet av Besiktas nya arena, som ligger på samma plats som den gamla Inönu stadion. Det skulle innebära ännu en tuff säsong.

Truppen var fortfarande betydligt billigare än motståndarnas, det fanns inga Didier Drogba löner eller Raul Meireles övergångssummor. Däremot var den någorlunda utvecklad, med en ny tränare, Slaven Bilic. Besiktas skulle spela säsongen utan en hemmaarena, man fick spela på Ataturk Olympiastadion (en mardrömsarena för fotbollsatmosfär och akustik). Trots en mycket bra inledning av säsongen ledde diverse beslut av fotbollsförbundet, en otroligt stor summa skador och svajande spel till att man hamnade bakom i titelracet. Idag kämpar man om andraplatsen med en annan ärkerival, Galatasaray, Fenerbahce har tagit kommando om förstaplatsen och det är endast en tidsfråga tills allt blir officiellt. Årets andraplats har dock en betydligt större betydelse. Fenerbahce är nämligen avstängda från Europaspel nästa säsong, det innebär att laget som kommer tvåa vinner en direktplats till CL. Det är just där vi kommer till den faktor som gör denna match så ypperligt viktig för Besiktas.

Laget som för 2 år sedan låg i sin kanske värsta ekonomiska sits någonsin, som tippades spela som ett mittenlag, som aldrig troddes skulle kunna bygga en ny arena. Har nu chans att inleda nästa säsong i CL (med all dess prispengar) och dessutom i en helt ny arena. Många pekar ut årets andraplats som en möjlighet för Besiktas att rädda 1-2 ytterligare år av ekonomiska svårigheter. I och med att Galatasaray under veckan förlorade på hemmaplan mot Kasimpasa med 0-4, så kan Besiktas vid vinst, skapa en skillnad på fyra poäng mellan tredjeplatsen med fyra omgångar kvar.

Besiktas JK

Besiktas kommer spela matchen på Ataturk Olympiastadion. Däremot har det rått stridigheter när det gäller biljettförsäljningen. Turkiets idrottsminister har nämligen valt att denna match ska vara den första stormatchen som kommer använda ett nytt biljettsystem. Systemet innehåller s.k. elektroniska biljetter, men hela processen är ny och unik. Däremot har systemet kritiserats stort och Besiktas ökända supportergrupp Carsi annonserade tidigare i veckan att man inte kommer vara på plats under derbyt i protest mot biljettsystemet. Liknande handlingar har tagits av Galatasarays och Fenerbahces supportergrupper. Dessutom kritiseras valet att införa systemet mitt i säsongen och med denna match som debut. Hur detta e-biljettsystem kommer påverka antalet supportrar på plats på Ataturk återstår att se, senaste Besiktas derbyt på arenan (mot Galatasaray) hade en rekordsumma av 80,000 fans på plats.

Inför matchen har Besiktas inga avstängda spelare, däremot har man en rad skador (som varit ett negativt mönster denna säsong). Manuel Fernandes, Ersan Gülüm, Muhammed Demirci, Ömer Sismanoglu, Filip Holosko och Tomas Sivok kommer inte kunna spela matchen pga. skador.

Dessutom har man 4 spelare på gränsen till avstängning. Om Pedro Franco, Olcay Sahan, Veli Kavlak eller Jermaine Jones åker på ett gult kort, så kommer det leda till avstängning nästa vecka mot Sivasspor.

Fenerbahce SK

Fenerbahce som under säsongen lagt embargo på förstaplatsen har ikväll chansen att vid vinst annonsera sitt mästerskap, detta skulle vara den tidigaste ligavinsten i ligans historia. Laget har haft en svajande derbysäsong i år, man tog en viktig vinst mot Galatasaray på hemmaplan, men förlorade borta. Första matchen mot Besiktas slutade 3-3 på lagets hemmaplan.

Man har inga avstängda spelare inför matchen, däremot kommer Pierre Webo, Egemen Korkmaz och Serdar Kesimal inte kunna spela pga. skador. Dessutom ligger Dirk Kuyt och Caner Erkin på gränsen till avstängning.

Förväntade startelvor

Besiktas JK: Tolga Zengin, Atiba Hutchinson, Dany Nounkeu, Pedro Franco, Ramon Motta, Veli Kavlak, Jermaine Jones, Gökhan Töre, Oguzhan Özyakup, Olcay Sahan, Hugo Almeida

Fenerbahce SK: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Bruno Alves, Bekir, Caner Erkin, Mehmet Topal, Emre Belözoglu, Raul Meireles, Dirk Kuyt, Moussa Sow, Emmanuel Emenike

Besiktas vs Fenerbahce – senaste 5

2011/2012 29.04.2012 Fenerbahce 2-1 Besiktas
2011/2012 03.05.2012 Besiktas 1-0 Fenerbahce
2012/2013 07.10.2012 Fenerbahce 3-0 Besiktas
2012/2013 03.03.2013 Besiktas 3-2 Fenerbahce
2013/2014 30.11.2013 Fenerbahce 3-3 Besiktas

Matchinfo

Plats: Ataturk Olympiastadion (Istanbul)
Tid: 18.00 (svensk tid)
Domare: Halis Özkahya

Okay Karanokay.karan@gmail.com2014-04-20 14:01:00
Author

Fler artiklar om Besiktas

Inför: Fenerbahce SK - Besiktas JK