Lagbanner
NHK Arena, 2019-11-29 19:00

Timrå - Björklöven
1 - 4

Skandalmatchen ska spelas om!

Under dagen kom förbundets beslut om att den väldigt kontroversiella matchen mellan Kasimpasa och Besiktas ska spelas om, detta pga. ett regelfel av domaren under en position med mittbacken Ryan Donk i centrum (se video ovan). Den nya matchens datum kommer annonseras senare.

Matchen mellan Besiktas och Kasimpasa på RTE Stadion i Kasimpasa blev en av de mest omtalade matcherna denna säsong i den turkiska ligan hittils. Matchen bjöd på en ytterst underlig situation när Kasimpasas mittback Ryan Donk under den första halvleken när Besiktas ledde med 1-0 plockade upp en andra boll som rullade in på planen. Domaren blåser inte av trots att han ser att mittbacken med bollen i famnen. Däremot så vägrar Donk kasta ut bollen ur planen, han väljer istället att hålla bollen i famnen under 5-6 sekunder. Den stora chocken kommer sedan när Donk märker att Hugo Almeida driver bollen in i Kasimpasas straffområde, då väljer mittbacken att kasta bollen som han har i sin famn på matchbollen. Det slutar med att domaren blåser frispark till Besiktas (av någon anledning), och ger Donk ett gult kort, frisparken lades på Besiktas planhalva. Matchen skapade ytterligare rubriker när en supporter under slutminuterna sprang in på planen och attackerade Besiktas-spelaren Manuel Fernandes. Matchen slutade 2-1 till Kasimpasa.

Genast efter matchen var det många turkiska sportskribenter som menade att domaren hade gett ytterst felaktiga beslut emot Besiktas och att detta inte var första gången. Samma kväll som matchen spelades valde även domarkårens president utan att ha haft något som helst möte med sina medarbetare att gå ut i tv och deklarera att domaren var felfri i situationen. Domaren hade dessutom skrivit sin matchrapport direkt efter matchen (vanligtvis görs detta en dag efter matchen), och där menat att han hade blåst innan Donk kastade bollen, något som dock bevisas fel under tv-sändningarna, dessutom bevisar hans gula kort till Donk i sig att han inte blåste tidigare. Donk sa själv efter matchen att det han gjorde var fel och att han i situationen inte vetat vad han annars skulle gjort.

Besiktas president hade några dagar senare en presskonferens där han förklarade att situationen enligt regelboken borde dömas som straff och rött kort till Donk. Enligt regelboken borde domaren ha blåst av när han sett att Donk höll bollen i famnen, däremot gjorde han inte det. När Donk har bollen i famnen övergår det från en vanlig boll till "en förlängning av hans arm" (dvs. det skulle lika gärna kunna vara hans fotbollssko eller hans benskydd), därmed betyder det att när Donk kastade bollen på matchbollen, är det detsamma som att han tar matchbollen med händerna. Eftersom läget är i straffområdet så ska det dömas straff, dessutom så ska Donk få rött kort för att ha hindrat ett målläge samt visat på ett osportsligt beteende. I och med detta grova regelfel tidigt i matchen menade Besiktas styrelse att matchen borde spelas om. Flera pekade även på att matchen borde avbrutits när Manuel Fernandes attackerades av en supporter, detta eftersom hemmalaget Kasimpasa har ansvar över planens säkerhet. Ett liknande exempel som detta drabbade Besiktas tidigt under säsongen under hemmamatchen mot Galatasaray, efter att flera fans stormade planen (dock skedde inga attacker mot spelare) avbröts matchen och Galatasaray fick slutligen vinsten på WO.

Dock så är det nu klart att de två lagen kommer mötas igen. Alla gula kort från den första matchen kommer inte räknas, dessutom kommer endast inskrivna spelare från den första matchen kunna spela, det betyder alltså att möjliga nyförvärv inte kommer kunna spela omspelsmatchen.

Okay Karanokay.karan@gmail.com2014-01-12 20:52:00
Author

Fler artiklar om Besiktas

Inför: Fenerbahce SK - Besiktas JK