Lagbanner

Veckans legend: Enver Marić

Denna vecka står Enver Marić på tur. En målvaktslegend inom bosnisk fotboll.

Enver började med fotboll år 1960, han började att spela för mostarlaget Veležs ungdomslag. Han blev snabbt en av lagets vassaste spelare tillsammans med Bajevic och Vladic. Säsongen 1967/68 fick han debutera för Velež första lag. Sammanlaget över åren blev det 600 matcher för Velež. Man får inte glömma att på den tiden fick inte jugoslaviska spelare lämna den jugoslaviska ligan förrens vid fyllda 28 år därav blev många jugoslaver trogna sin klubb väldigt länge. Enver valde att testa lyckan utomlands och stack vidare till Bundesliga där han spelade 150 matcher för Schalke 04 under åren 1976-78. Den 30 April 1972 spelade han sin första match någonsin för det jugoslaviska landslaget, han debuterade i Belgrad mot det sovjetiska landslaget. Den matchen slutade mållös och Enver fick hålla nollan i sin första match för landslaget.

Sammanlagt för A-landslaget spelade han 32 matcher och för ungdomslandslaget spelade han 12 matcher. Enver hade en framgångsrik karriär, b.la. blev han utvald till det europeiska laget hela tre gånger under sin karriär vilket visar hur stort hans namn var i Europa på den tiden. Ännu ett bevis på hans storhet var när han 1973 blev framröstad till Jugoslaviens bästa fotbollspelare det året men tanke på dom fantastiska spelare som landet hade på den tiden var detta en stor bedrift. VM 1974 i Tyskland hade han äran att vakta jugoslaviens bur under hela turneringen. Sammanlagt spenderade han över 20 år på olika fotbollsplaner och är idag ansedd att vara en av Bosniens största idrottsmän någonsin. 1987 återvände han till fotbollen och började som målvaktstränare för FK Velež, han stannade i Mostar till 1990. Han fortsatte sedan vidare till Fortuna Düsseldorf och var målvaktstränare i klubben mellan 1993-98. Hans nuvarande klubb heter Hertha BSC Berlin och han har varit i klubben sedan 2003. Han är idag en respekterad målvaktstränare och har lyckats bra även efter den aktiva karriären. Hertha slåss just nu i toppen av Bundesliga mot b.la. Hoffenheim och FC Bayern.

Citat från Enver:

"Alla mina minnen både dom bra och dåliga är från tiden i Velež och det finns två detaljer som sticker ut. En positiv när jag rädde en straff som den legendariske anfallaren och tyske landslagsmannen Gerd Müller sköt, när vi vann med 1-0. Duško Bajevic gjorde målet för oss och jag räddade straffen, den vinsten är tack vare oss två, två killar från Mostar. Det andra negativa minnet är när motståndarlagets målvakt gjorde mål på mig från sitt egna straffområde, det var över 100 meter. Det är värt att nämna, alltid när jag pratar om mig själv måste jag nämna det målet".

"Både på morgonen och på eftermiddagarna var jag och tränade fotboll. Mina föräldrar var oroade över mig, jag visste redan som barn att jag ville bli målvakt, det var mitt stora mål. Det är viktigt att ha en vilja att lyckas inom någonting. Om man vill bli bäst måste man kämpa för den saken. Jag hade en fantastisk tränare som hette Žaru Barbarica som alltid visste vad jag behövde förbättra och hur han skulle säga det till mig".

"För mig är en match en fröjd och under dom 90 minuterna lever jag, jag andas. Jag var den första målvakten i Europa som hade på sig en gul dress, vita shorts och vita strumpor. Alla andra hade svart med svart på sig".

Dzenan Imširević2023-04-17 22:27:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina