Lagbanner
Intervju med landslagsspelaren Iris Kadric: "Vore sjukt kul att spela i ett professionellt lag utomlands"
Iris, till höger, i en match mot Schweiz med det bosniska landslaget.

Intervju med landslagsspelaren Iris Kadric: "Vore sjukt kul att spela i ett professionellt lag utomlands"

18-åriga Iris Kadric är född i Borås och har representerat såväl det svenska som det bosniska landslaget. Föräldrarna kommer från Sarajevo och Iris själv drömmer om att en dag leva på fotbollen och spela utomlands.

Berätta lite kort om dig och din bakgrund
- Jag bor i lilla staden Herrljunga (mellan Borås och Göteborg). Här började jag även spela fotboll för första gången vid 10-års åldern. Min första klubb var IK Frisco pojkarna. I denna klubb fick jag aldrig chansen till att spela med A-laget, de ansåg inte att en 15-årig tjej kunde ta en 20-årings plats i laget. Alltså gick de inte efter kvalité, utan åldern. Jag svarade på detta genom att vinna skytteligan i det dåvarande lag jag spelade i, (f-17). Under samma tid spelade jag för distriktlaget Västragötaland (årsgrupp 94), i detta lag kom jag så långt att jag fick spela Elitläger i Halmstad. Tack vare detta fick jag ett samtal från klubben Falköpings KIK som under denna tid spelade i div.1. De var intresserade av mig och ville att jag skulle komma för att provträna, vilket jag även gjorde. Detta var självklart en högre nivå det handlade om, att gå från ett flicklag (ingen division), till div. 1 som låg precis under allsvenskan. Det kändes som en dröm och det var verkligen en dröm. 
 
Det började med att jag skrev under för Falköpings KIK A-lag. Där flöt det på väldigt bra, och som 15-årig fick jag många chanser för spel, vilket var en stor upplevelse. Pga. att jag spelade med A-laget, ibland med b-laget, distriktlaget och någon gång för f-17, så tog det hårt på kroppen. Det blev mycket fotboll under det första året i klubben och följden till detta blev att jag började få skador. Den senaste skadan varade i mer än ett halvår, men nu känner jag mig på topp igen. Just nu går jag sista året på gymnasiet, och det gör det svårare för mig att satsa på fotboll. Men efter gymnasiet tänker jag ge allt ifrån mig för att se hur långt jag kan komma.  
 
Vad är dina styrkor respektive svagheter inom fotbollen?
- Min styrka är min spelförståelse. Jag älskar fotboll och ”tänker” fotboll när jag spelar. Detta kan bero på att jag följer fotboll på TV väldigt mycket. En annan styrka jag har är att jag både spelar med höger – och vänster fot, vilket är en stor fördel. Jag är även väldigt snabb. 
Något jag kan bli bättre på är min beslutsamhet. Jag måste träna på att vara mer ”vass” i vissa situationer nära mål.  
 
Hur kom det sig att du valde det bosniska landslaget före det svenska?
- Det handlar egentligen inte om att jag valde ett landslag före det andra. Jag fick en chans till att spela med ett landslag och jag är väldigt tacksam över den, vare sig om det är för det bosniska eller det svenska. I detta fall var det för det bosniska, men jag har även varit på ett landslagsläger i Bosön (Stockholm) med det svenska U-17 landslaget. Detta var självklart en upplevelse. Dock har det efter detta inte blivit något mer spel för det svenska landslaget. 
 
När det gäller det bosniska landslaget, har jag redan spelat kvalmatcher för bosniska U-19 landslaget (2010,2011). Det hela gick till genom att Murat Jaha, som jobbar inom fotbollsförbundet i BIH, fick höra talas om mig och att jag spelar i Sverige. Han tog kontakt med mig och ville att jag skulle provspela och eventuellt spela en träningsmatch för U-19 landslaget i BIH. Detta ville jag utan tvekan, och jag fick då även chans till att lära känna Samira Hurem som är den nuvarande tränaren för A-landslaget i BIH. Samira är även tränare för klubben SFK 2000, som just nu spelar bland de 16 lag inom Champions League. Detta är lika stort som det låter, och jag är väldigt stolt över att jag känner spelarna. Vissa av dessa spelare känner jag genom landslaget, men även genom att jag varje år då jag befinner mig i Sarajevo är med på några av deras träningar.   
 
Om du utvecklas och tar en plats i ett kommande A-landslag, är det Bosnien som gäller då med?
- Mitt mål är att spela för det svenska A-landslaget. Jag har redan fått en förfrågan om att spela för det Bosniska A-landslaget, men jag har valt att vänta när det gäller denna fråga eftersom jag vill se hur långt jag kan komma inom fotbollen i Sverige. Även fast det skulle vara stort att spela för Bosniens A-landslag, ser jag en större framtid inom svensk fotboll. Fotbollen här är mer utvecklad när det gäller damfotboll. Här satsar man mer på damfotbollen och man har därför bättre förutsättningar till att lyckas. Under den senaste tiden har man däremot börjat uppmärksamma damfotbollen i Bosnien och jag hoppas att det fortsätter på detta vis, eftersom det finns många talanger och tjejer som spelar grym fotboll.  
 
Den stora idolen?
- Zlatan Ibrahimovic. Jag är stolt över att vi båda har rötter i f.d. Jugoslavien, men det handlar mycket mer än bara om etnicitet. Jag ser upp till honom just pga. att han som en utländsk kille i Sverige lyckats komma så långt som han gjort inom fotboll, utan någon hjälp. Det är något inte många klarar och därför ger han mig motivation till att uppnå mitt mål. 
 
Drömklubb att spela i, i Sverige och utomlands?
- Det skulle varit sjukt kul att spela i ett professionellt lag utomlands, detta har jag faktiskt länge velat. Jag har ingen speciell klubb jag vill spela i, bara det är ett lag som spelar snabb och teknisk fotboll. Det är den spelstil jag ser mig själv passa bäst i.  
 
Följer du det bosniska herr- och/eller damlandslaget?
- Jag följer både herr – och damlandslaget lika mycket. BIH är en del av mig vilket gör fotbollen ännu mer speciell. Jag känner många spelare från damlandslaget och stöttar dem därför lite extra.  
 
Är du medlem på den bosniska Svenska Fans-sidan?
- Nej, hade inte hört talas om denna sida innan. Men nu ska jag definitivt vara en av era besökare haha. 


Vi tackar Iris för väldigt goda svar och önskar henne och alla andra bosniska fotbollspelare ett stort lycka till!

Aldin MešiĆ2012-10-14 12:00:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina