Lagbanner
Veckans legend: Muhamed ''Mo'' Konjic
Gentleman både på- och utanför planen - Muhamed "Big Mo" Konjic...

Veckans legend: Muhamed ''Mo'' Konjic

Redaktionen återupptar skrivandet och presenterar varje måndag en artikel om de bosniska legendarerna som har lämnat stora spår efter sig, inte bara i hemlandet utan även ute i Europa och världen. Näst på tur är Bosniens första kapten och tidigare försvarare i engelska First Division, föregångaren till dagens Premier League, Coventry-legendaren, Muhamed "Big Mo" Konjic.

Muhamed Konjic föddes den 14 maj 1970 i Tuzla. Som 19-åring får Muhamed Konjic göra sin första match för moderklubben FK Sloboda från Tuzla och det var bara början på något fantastiskt som komma skulle för denna långe mittback. Det blev en förvisso ganska kort sejour i Sloboda och redan efter tre säsongers spel så bestämde sig Konjic för att pröva lyckan i grannlandet till väst, Kroatien. Det hade blivit cirka 21 matcher innan dess i den röd-svarta tröjan.
 
Nya klubbadressen blev NK Belišce från just staden Belišce som ligger i nördöstra Kroatien. Det idag 3.HNL-laget (kroatiska tredjedivisionen) blev som väntat bara en språngbräda i karriären och redan efter en säsong snappade huvudstadslaget NK Zagreb upp Konjic och skrev kontrakt med mittbacken. Där blev det ytterligare succé och som grädde på moset kom också uttagningen till landslaget. Konjic fick äran att bära kaptensbindeln i mötet mot Albanien, som slutade i en hemmaseger för albanerna. Matchen var Bosnien och Hercegovinas första officiella landslagsmatch. "Big Mo" fick dock pausa sin karriär i nästan ett helt år för att tjänstgöra i armén i början av 90-talet.

Efter tre säsonger i Zagreb och 63 matcher samt 5 mål senare, kom tiden för spel i Europas högre ligor. Första stoppet blev Schweiz där Konjic spelade en säsong för FC Zürich. 36 matcher och 5 mål senare flyttar Mo söderut och skriver  kontrakt med dåtidens mycket talangfulla och duktiga Monaco. Jean Tiganas mannar med Konjic i backlinjen stod för en stor bedrift eti bland annat Champions League slutspelet när man överraskande slog ut engelska storlaget Man Utd efter att man klarat 1-1 på Old Trafford. Konjic var väldigt skadebenägen under sin spelarkarriär och det var en av anledningarna till att det blev väldigt sparsamt med speltid i Monaco fram för allt.
 
Mycket bra spel också i den röd/vita tröjan gjorde att Coventry City var villiga till att betala två miljoner pund för Konjic tjänster och det tog inte lång tid innan han blev fansen kelgris. Muhamed var från och med nu mer känd som ''Mo''. Det blev dock en ganska trist första säsong för ''Mo'' som hade mycket skadeproblem. Samma säsong åkte Coventry ner till Championship. Stor bedrift för bosniern kommer under säsongen 02/03 när han röstas fram till Coventrys bästa spelare den säsongen efter hela 48 spelade matcher. Karriären får sig en törn det kommande året och 2004 blir det sista året för "Big Mo" som spelare för ''the skyblues''. Enligt Konjic så blev han mer eller mindre borttvingad från Coventry då tränaren inte längre trodde på honom.
 
Det var ett emotionellt farväl från den långe försvararennär han packade sina väskor och drog vidare till Derby County. Samma år meddelar Konjic att han slutar i landslaget och Frankrike hemma i Sarajevo blev den sista matchen i landslagströjan. Även en krigare kan ibland inte hindra tårarna ifrån att rinna. Flera storspelare som Henry, Ribery och medspelaren i Monaco Willy Sagnol för att nämna några gick fram och kramade om Konjic när han stegade ut mot långlinjen för att bytas ut mot sin arvtagare, Emir Spahic!
Det blev två säsonger i Derby County och 16 matcher för Konjic som 2006 lägger skorna på hyllan. En stor karriär var därmed över.Konjic representerade Coventry hela 154 gånger, Monaco vid 54 tillfällen och Schweiziska FC Zurich 37 gånger. Konjic nätade fyra gånger för både Coventry och Monaco. I Zurich-tröjan blev det fem stycken fullträffar-

Statistik

1989–1992 - FK Sloboda Tuzla 21 (0)
1992–1993 - NK Belišce 19 (0)
1993–1996 - NK Zagreb 63 (5)
1996–1997 - FC Zürich 36 (5)
1997–1999 - AS Monaco 37 (2)
1999–2004 - Coventry City FC 138 (4)
2004–2006 - Derby County FC 16 (0)

1995–2004 - Bosnien och Hercegovina 38 (0)

Sadan Filipovic. Safet Muhic2023-03-27 07:00:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina