Lagbanner
Anel Ahmedhodzic lämnar Sheffield i sommar?!

Anel Ahmedhodzic lämnar Sheffield i sommar?!

Sheffield United vill göra sig av med mittbacken i sommar, enligt The Sun.

Den engelska tidningen The Sun, skriver att Sheffield United kommer att sälja fyra spelare i sommar. En av dem är Anel Ahmedhodzic, som har ett förflutet i Malmö FF.

Hal Stewart, som driver youtube-kanalen "Sheff United Way" och följer laget nära, berättade för den svenska sajten Fotboll Direkt, att Ahmedhodzic troligtvis byter klubb i sommar.
– Jag är inte säker, det beror på om intresserade klubbar bryr sig om sånt här. Vi får se vad som händer under sommaren men jag förväntar mig att Anel har spelat sin sista match i rödvita Sheffield United, sa han till sajten och fortsatte:
– Napoli var tydligt intresserade, jag vet inte om något erbjudande faktiskt kom, men jag skulle tro att han lämnar i sommar.

På frågan angångende transfersumman vid en eventuell flytt svarade han:
– Det är en bra fråga...jag har ingen riktig aning, kanske 18 miljoner euro.

MFF drar in stora summor vid en övergång

Den bosniska mittbacken uppges ha en utköpsklausul på 20 miljoner euro. Det motsvarar drygt 233 miljoner svenska kronor.
25-åringen anslöt till Sheffield United sommaren 2022 från Malmö FF. Då såldes han för cirka 47 miljoner kronor.
Mittbacken har totalt inbringat omkring 84,4 miljoner kronor till Malmö FF hittills. Vid en flytt i sommar, kan svensk-bosniern komma att bli Allsvenskans dyraste försvarsförsäljning någonsin, totalt intjänat. Hur många procents vidareförsäljningsklausul det rör sig om, är okänt i dagsläget men MFF kommer garanterat dra in fina summor till klubbkassan

The Sun påstod att Napoli och Atalanta visat intresse för 25-åringen, redan i januari, som flertalet sportsajter skrev om, däribland svenska fotbollskanalen. Sheffield United värderade honom till 20 miljoner pund (drygt 270 miljoner kronor) då. Det återstår att se vad prislappen kan komma att landa på i sommar.

Tuff säsong och flera kontroverser

Sheffield United har stått för en katastrofal säsong som nykomling i Premier League.
"The Blades" har endast vunnit tre av 37 matcher och släppt in 101 mål, vilket betyder att man nu har släppt in flest mål någonsin i PL, under en säsong. Laget kommer att sluta som jumbo i ligan, därmed väntar spel i Championship nästa säsong.

Bosniern har haft en jobbig säsong bakom sig. Förutom att hans lag är sist i Premier League och får lira i Championship nästa säsong, blev han även fråntagen kaptensbindeln efter endast 11 matcher, i april månad efter en 0-6 förlust mot Arsenal på hemmaplan. Högst troligt för att bosniern vägrade att bära kaptensbindeln med ''prides'' färger. 
- Jag har inget emot andra människor, sa han till Fotbollskanalen i mars.

- Jag visste inte så mycket om det, om vad det var just. Jag antog att det var något med LGBT (HBTQ), och som muslim... Jag har varit muslim ända sedan jag föddes och jag har en stark tro till min religion - det är mitt sätt att leva. Sättet jag är uppväxt på, allt från vänner och hur jag spenderade min tid som ungdom. Som sagt, jag har en stark tro på Gud och följer Koranen på det bästa sättet jag kan. Så klart stöttar jag allas rätt till att vara den de vill, jag har inget emot det, sa Ahmedhodzic då och fortsatte sitt resonemang.

- Men samtidigt som jag respekterar deras val så kan folk också respektera mitt val. Jag tycker att det är så det ska vara. Sedan kommer det vara folk som inte gillar mig, det kan jag acceptera. Jag är inte här för att tillfredsställa dem, jag är här för att köra mitt eget race. Det jag tror på kommer jag alltid köra på, utan att önska något illa mot någon annan. Som sagt, jag respekterar allas val. 

På frågan om vilka signaler hans beslut sänder och att muslimer inte kan bära bindeln svarade han:
- Ja men det går ju emot vår religion. Som sagt, jag respekterar deras val, men mitt val är att jag inte kan bära den eftersom jag följer min religion och det är väldigt viktigt för mig. 

- De förstod. De förstod att jag är muslim och att jag har mina egna val. Som sagt, privat har de också hjälpt folk från alla möjliga bakgrunder så jag har inget emot andra människor,
sa han angående klubbens reaktioner.

Redaktionen stöttar Ahmedhodzic till 110%. Ingen bör tvingas att representera något man inte tror på eller håller med om personligen, för att tillfredställa andra. Bravo, Anel!

För några veckor sedan bytte Anel agent, när han bröt med MFF-legendaren Markus Rosenberg och representeras istället av agenturen CAA Base Limited. I agenturen hittar vi spelare, förutom bosniern, bl.a James Maddison, Kingsley Coman, Cole Palmer, Rico Lewis och Kyle Walker.

Mittbacken var i blåsväder under hösten förra året, då med landslaget, under tiden Savo Milosevic var tränare. Utan att behöva gå in djupare på det ämnet är det tur att det löste sig till slut. Idag är Anel en av landslagets bästa spelare och en viktigt pusselbit i försvaret, förhoppningsvis under många år framöver.

Från MFF till Premier League - via Danmark och franska Ligue 1

Anel inledde sin fotbollsresa i Malmö FF men flyttade senare till engelska Nottingham Forest för att spela för deras U-18 lag. Nottingham Forest vann kampen om svensk-bosnier, framför lag som Fiorentina, Atalanta, Chievo Verona och Birmingham City. 
I januari 2019 återvände mittbacken till Sverige och Malmö, då han skrev på och blev en del av mesta mästarnas A-lag. I juli samma år lånades Ahmedhodzic ut till danska Hobro IK. Han spelade 19 matcher och gjorde ett mål för klubben i Superligaen under säsongen 2019/2020. 

I januari året därpå återkallades Anel tillbaka till Malmö FF. Ett år senare, i januari 2022 lånades mittbacken ut till franska Bordeaux resten av säsongen 2021/2022. Den sjätte juli 2022 lämnade Ahmedhodzic permanent Malmö och sin födelsestad, för att skriva på för engelska Sheffield United, som då spelade i Championship. Ahmedhodzic var med och vann allsvenskan två år i rad (2020 och 2021)  med sitt Malmö FF.
Han spelade totalt 82 matcher för ‘’de himmelsblå’’ och gjorde tre mål. Totalt sett står den bosnisk-svenske mittbacken noterad för nio mål och två assist på 71 framträdanden i Sheffield Uniteds tröja.

Valde Bosnien och Hercegovina framför Sverige

Anel Ahmedhodzic som i dagens läge representerar Bosnien och Hercegovinas landslag har tidigare även representerat Sverige. I U-16 landslaget blev det 10 framträdanden. Han var en del av den svenska truppen under U-17 EM 2016. Mittbacken lirade från start i tre av fyra av Sveriges matcher. För Sveriges U-17 landslag har han gjort 24 framträdanden. Ahmedhodzic har även representerat Sveriges U-18 (sex matcher och tre mål) samt U-19 landslag (16 matcher och tre mål) samt U-21 landslag (sju matcher).

Under januariturnén 2020 debuterade han för Sveriges ‘’A-landslag’’ i en match mot Moldavien som Sverige vann med 1-0. Då januariturnén inte innehöll några officiella tävlingsmatcher i FIFA:s regi, blev mittbacken inte låst till Sveriges landslag och kunde därmed byta till Bosnien och Hercegovina.

Den 19 augusti blev det officiellt att Ahmedhodzic valde att representera Bosnien och Hercegovina istället för Sverige i fortsättningen. Han debuterade för Bosnien och Hercegovina mot Nordirland den åttonde oktober 2020 under legendaren Dusan Bajevic som tränare, i ett direkt playoff-avgörande i Nations League. som Bosnien och Hercegovina förlorade med 4-5 efter straffläggning (0-0 efter ordinarie tid samt förlängning). Hans första landslagmål kom under VM-kvalsmatchen mot Ukraina den 12 oktober 2021, vilket hittills är hans enda. Den matchen slutade 1-1. Ahmedhodzic har representerat Bosnien och Hercegovina vid 22 tillfällen och har gjort ett mål. 
 

Sadan Filipovic2024-05-14 22:18:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina