Lagbanner
2024-06-03 20:45

England - Bosnien & Hercegovina
3 - 0

Armin Gigovic är dansk ligamästare med Midtjylland - jagas av belgisk toppklubb
Foto: FC Midtjylland

Armin Gigovic är dansk ligamästare med Midtjylland - jagas av belgisk toppklubb

Gigovic (22), vann den danska ligan med Midtjylland under söndagskvällen.

KARRIÄRENS FÖRSTA TITEL - EFTER DRAMA

Den nya bosniska landslagsmannen och Sveriges tidigare U21-kapten, Armin Gigovic, vann titeln i Danmark med Midtjylland, efter ett riktigt drama under söndagskvällen. Ligatiteln med Midtjylland är Gigovics första i karriären.

Inför den sista omgången hade hans klubb 62 poäng och låg på en andra plats, medan ledande Bröndby hade lika många poäng med bättre målskillnad.
Midtjylland spelade för ligatiteln och det blev 3:3 mot Silkeborg på hemmaplan.  Man blev mästare tack vare Bröndbys hemmaförlust mot Århus med 2:3. Gigovic spelade inte för sitt lag i den avgörande matchen, utan vilades på bänken. Målen för hans lag gjordes av Franculinho (47:e minuten), Brynhildsen (49:e minuten) och Simsir (53:e minuten). Målskyttarna för gästerna var Adamsen (13:e minuten), Sörensen (26:e minuten, självmål) och McCowatt (82:a minuten).

Gigovic spelade för övrigt totalt 35 matcher i Midtjyllands tröja, alla tävlingar inräknade, under den här säsongen. Han har gjort ett mål och assisterat tre gånger. 

TIDIGARE SVENSK U21-KAPTEN - BYTER LANDSLAG

Ett utav de mest omtalade namnen i den nye förbundskaptenen Sergej Barbarez trupp är just mittfältaren Armin Gigovic, som valt att byta landslag från Sverige, precis som Benjamin Tahirovic, Anel Ahmedhodzic, Adi Nalic och Dennis Hadzikadunic. En ung spelare som länge kopplats med ett byte till Bosnien & Hercegovina och det bytet blev officiellt för endast några dagar sedan.

Svenska fotbollförbundets chef Kim Källström, kommenterade Gigovics beslut.
– Det är klart att vi är besvikna men samtidigt får vi respektera Armins beslut. Vi har haft en god dialog, vi har framfört vad vi vill men han väljer att gå en annan väg. Vi hade hoppats att våra ansträngningar skulle räcka, sa Kim Källström till det svenska fotbollförbundets hemsida. 

Fotbollsdirektören för Bosnien och Hercegovinas alla fotbollslandslag Emir Spahic, förklarade att Gigovics uttagning till landslaget ledde till glädje hos Armin och hans far. Trots svårigheter och en tidsperiod där han inte hörde av sig under tio dagar, bekräftades hans bosniska medborgarskap först nyligen. Det framgår också att Gigovic själv utövade påtryckningar på det bosniska fotbollsförbundet för att underlätta bytet.
I slutändan fick mittfältaren sin vilja igenom och de nödvändiga dokumenten angående landslagsbytet skickades in.

Den 22-årige mittfältaren har tidigare representerat Sveriges A-landslag vid två tillfällen. Han debuterade som 20-åring, medan Janne Andersson var Sveriges förbundskapten, under fjolårets januariturné mot Island. Gigovic blev utbytt efter 77 minuter i en 2-1 seger. Den nyblivne danska ligamästaren, gjorde sin andra och sista match för Sverige under årets januariturné. I den matchen besegrade man Estland med 2-1 och Gigovic blev utbytt efter 59 minuter. Det blev även spel med Sveriges U17-landslag (10 framträdanden) och 20 matcher med U21-landslaget (två mål), så sent som i mars var han lagkapten för Sveriges U-21.. 

Bosnien och Hercegovinas tuffa spelschema för i år inleds med träningsmatcher mot England på St.James Park, den tredje juni och sedan mot Italien på Stadio Carlo Castellani i Empoli den nionde juni. Då kan Gigovic äntligen göra sin debut för sitt nya landslag.

SLOG IGENOM I ALLSVENSKAN 2019 - JAGAS NU AV BELGISK TOPPKLUBB

Gigovic började spela fotboll i Landskrona BoIS. Han gick sommaren 2017 som 15-åring till Helsingborgs IF. Han slog 2019 igenom i Allsvenskan med HIF och hann med 50 matcher, tre mål och två assister, under två sejourer för Skåne-laget. Mittfältaren lämnade svensk ligafotboll för ryska Rostov året därpå, när han fortfarande gick på gymnasiet. Enligt uppgifter till SportExpressen var affären värd omkring 30 miljoner kronor.

Efter Rysslands invasion av Ukraina valde mittfältaren att lämna landet och blev i mars 2022 klar för en återkomst i Helsingborgs IF på ett låneavtal som gällde fram till sommaren. I Rostov-tröjan blev det 30 matcher, ett mål och en assist. 

I augusti 2022 skickades han på ett sexmånaderslån till danska OB (10 matcher, ett mål). I januari 2023 lånades han ut till Midtjylland resterande del av säsongen. Hans utlåning till  Midtjylland, löper ut den 30 juni i år och mittfältaren ska då återvända till ryska Rostov.

Det finns ett stort intresse från en icke-namngiven belgisk toppklubb, enligt den danska sajten Tipsbladet.
De skriver vidare att klubben under de senaste dagarna har tagit kontakt med Gigovic och hans rådgivare.

Hans marknadsvärde uppgår till två miljoner euro, ungefär 23 miljoner kronor i skrivande stund, enligt sajten Transfermarkt.










*Redaktionen vill passa på att gratulera Armin Gigovic till ligatiteln och samtidigt välkomna honom till Bosnien & Hercegovinas landslag!
** Redaktionen har sökt Armin Gigovic för en (eller) två kommentar(er) och vi väntar fortfarande på besked från honom.

 

Sadan Filipovic2024-05-27 15:25:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina