4 - 5

BiH - Nordirland 1-1 (4-5 efter straffar): Drömmen förblir åter en dröm
Nordirland drog ner Bosnien och går vidare.

BiH gör som brukligt och förlorar i playoff. Därmed får man fortsätta drömma om ett EM-slutspel. Hört det förut?

Ja, vad ska man säga som inte har sagts otaliga gånger förut. BiH förlorar återigen och missar EM trots fina förutsättningar att "just" denna gång ta sig till mästerskapet. Den bosniska förlorarmentaliteten visar sig återigen från sin bästa sida och uppgivenheten är stor, som vanligt. Därför kommer denna matchanalys att bli kort.

MATCHEN
Bajevic överraskar alla genom att peta Gojak, den kanske bästa spelaren senaste tiden i landslaget och en lirare med stor arbetskapacitet som bidrar både defensivt och offensivt. Vi hittar också Krunic och Hadziahmetovic i startlevan. Debutanten Ahmedhodzic får chansen från start i mittlåset och det visade sig vara förbundskaptenens bästa drag den här kvällen.

Nordirland startar matchen genom att slå bort bollen två gånger på avspark. De spelar också betydligt mer öppet än vad som kanske var väntat. Det gör att BiH har mycket boll i början och skapar halvlägen som resulterar i flera hörnor där några blir halvfarliga. 1-0 efter en kvart kommer därför väntat när Ahmedhodzics fina högerfot hittar Cipetic på kanten som slår in den bakåt till Krunic och 1-0 är ett faktum. Snyggt mål från början till slut. Nu ville man bara att BiH skulle fortsätta anfalla och "döda" matchen då de var klart överlägsna, men istället väljer man det helt motsatta: Dra ner på tempot och börja backa hem trots att det återstod 75 minuter av ordinarie tid. Nordirland är trots detta inte särskilt farliga men BiH fortsätter att bjuda på gratischanser som tack för det. Massa onödiga frisparkar överallt på offensiv planhalva som ofta misslyckas men när de väl når straffområdet är de bosniska spelarna passiva och med lite skärpa hade det stått 1-1 tidigare. Sehic gör bland annat en superräddning och Ahmedhodzic kan slå bort returen.

I andra halvlek är det samma gamla visa och det dröjer knappt tio minuter innan Ahmedhodzic förlorar en nickduell, Sanicanin och Cipetic bjuder på varsitt juniormisstag och vi har 1-1 på tavlan. Nu börjar BiH vakna litegrann och framförallt Pjanic slår sina magiska passningar men Dzeko kunde bara inte göra mål den här kvällen, trots flera chanser. När Pjanic själv provar på frispark tar bollen klockrent i ribban istället. Nordirland har vissa chanser efter att BiH inte orkar/blev nonchalanta i försvarsspelet, men inga mål görs och matchen går till en resultatlös förlängning. Bajevic har väntat med sina byten fram till matchminut 83 då Gojak får hoppa in och visar dirkekt med sin vilja varför han skulle ha startat. Hotic kommer även han in med två minuter kvar. I förlängningen byts även Loncar in, till allas förvåning, och han börjar direkt med att tappa bollen på mittplan. Hajradinovic kommer in med några minuter kvar för att slå en av straffarna.

Nordirland vinner straffsparkstävlingen där både Visca, som vanligt urusel i landslaget, och Hajradinovic missar varsin straff samtidigt som Sehic inte är i närheten av att rädda någon. Förövrigt den första straffmissen i karriären för Hajradinovic.

Kommentarer överflödiga. Nordirland får chansen att spela EM nästa år och BiH åker som vanligt ut trots bättre lag på papperet, hemmaplan och perfekt start i matchen. Med andra ord är allt precis som vanligt, ordningen återställd. Imorgon söndag väntar Nederländarna/Holland i Nations League för den som bryr sig.