Lagbanner
Blev det bättre?
"Barba" funderar vidare.

Blev det bättre?

Barbarez och hans stab debuterade borta mot England genom att förlora med klara 3-0. Men blev det något bättre med hjälten vid rodret jämfört med föregångarna?

Frågeställningen i ingressen är såklar svår att svara på efter endast en spelad match. Och det mot ett av världens bästa länder tillika favoriter att vinna kommande Europamästerskap. Rentav inte rimligt. Kontraktet med förbundskaptenen är skrivet på flera år och det i sig är unikt (bra) vilket talar för att det kanske, bara kanske, kan bli annorlunda detta mandat. Men kan man dra några slutsatser av det vi fick se igår som inger en gnutta framtidshopp? Undertecknad tycker det. 

Att gå ut och spela mot England på deras hemmaplan är alltid en svår uppgift, oavsett vilket läge och lag man ställer upp med. Det är tufft på alla sätt och vis. Visserligen "vilades" många förmodade startspelare från början men man får inte glömma att startelvan innehöll spelare som Watkins som smällde in 19 mål i Premier League, Eze som kanske var ligans bästa spelare den sista månaden eller Palmer för den delen, Trent som mittfältare och planens bästa spelare, för att nämna några som startade. Kane, Grealish och Maddison kom in med halvtimmen kvar, inte sista fem, och ni förstår vilken tuff uppgift det var för ett BiH som saknade åtta-nio ordinarie spelare mer eller mindre, sett till truppen de senaste åren. Och det är såklart kännbart för en mindre nation. Trots det stod man upp bra i framförallt den första halvleken, höll linjen och vann dueller. Spelade för varandra, sprang, tog jobbet och lade fokus på rätt saker. Skapade inte många chanser framåt, men släppte inte till många klara lägen bakåt heller förrän i den andra halvleken. 1-0 stod sig till det var fem minuter kvar, sen kom det två snabba mål och första matchen någonsin mot England slutade till sist i en klar förlust. 

Förhandssnacket handlade mycket om att Barbarez, Bajramovic, Papac och resten av gänget skulle förena laget, få de att kämpa för varandra och visa hjärta. Allt det man snackar om inför varje samling, men denna gång på riktigt. Att sammanhållningen skulle komma tillbaka och det minsta man kunde göra var att ge allt, på vinst eller förlust. Även spelarna uttryckte sig likadant inför, att det är annorlunda nu. Jag tycker att vi fick se prov på det flera gånger om. Från fansens sida var stämningen bättre än på länge, för den stora idolen och många av landslagets tidigare hjältar hade ju tagit över nu och fått mandat (det sägs så i alla fall) att spela in det här nya landslaget som på sikt ska vara med i stora mästerskap. Det man velat skulle hända för många år sedan.

Vi fick se prov på fina saker som nämts tidigare och som inger hopp inför kommande matcher, men det är tre spelare jag vill lyfta.

Nikola Vasilj visar varför han borde ersatt Sehic för länge sedan. Gör en mycket bra match med flera fina räddningar (borde dock tagit straffen) och ingjuter hopp, stabilitet, som att han varit förstavalet länge. Har en bra säsong bakom sig och spelar nästa år i Bundesliga, vilket säkerligen stärkt självförtroendet. Vi har en stabil utpost längst bak igen. Det känns så i alla fall.

Nikola Katic är debutanten från schweiziska ligan. Den reslige försvararen som faktiskt gjort en A-landskamp för Kroatien tidigare men nu valt att spela för födelselandet. Tycker han från minut ett visar pondus och ledarskap samt att han är duktig i närkampspelet. Starkt att komma in direkt och visa att han är här för att stanna. 

Armin Gigovic är den senaste i raden från svensk fotboll som förstärker det bosniska landslaget. Jag ska vara ärlig, förutom Ahmedhodzic har de andra som tillkommit från Sverige inte imponerat på mig. Därför var jag väldigt skeptisk till denna "värvning". Knappt någon A-landskamp och spel i den danska ligan på meritlistan. Men ack vad han motbevisade mig och säkerligen många andra. Rivig, teknisk, orädd och finurlig. Går in från start i debuten och tampas med TAA och Gallagher som om han inte gjort något annan tidigare. Får smällar och reser sig upp. Samspelet med Tahirovic (som för övrigt gjorde sin bästa match i landslaget) fungerade utmärkt, vilket i sig kanske inte är så förvånande. Mycket bra debut och kanske den spelaren vi väntat på. 

Härnäst väntar återigen tufft motstånd i form av Italien innan det är dags för sommarlov. Jag räknar med samma inställning och ett par nya pigga ben samt att man bygger vidare på försvarsspelet och spelar mer offensivt. Vi lär även få se Dzeko längst fram och kan då förhoppningsvis få till längre anfall. Mot VM-2026. 

Aldin Mešic2024-06-04 20:33:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina