Lagbanner
Bosnier-kollen V.17 -  MFF, Värnamo, GAIS, HIF och Degerfors-spelare med: över 80 spelare listade

Bosnier-kollen V.17 - MFF, Värnamo, GAIS, HIF och Degerfors-spelare med: över 80 spelare listade

Proffskollen uppmärksammar de bosniska spelarnas prestationer världen över. Menalo blev slovensk mästare, bosnier-kolonin i Ungern i cupfinal, Dzeko och Krunic jagar ligatitel, Visca fortsätter att utöka sitt assistrekord samt flertalet målskyttar i ''bosnier-kollen''. Vilka spelare i Allsvenskan och Superettan kan eventuellt spela för Bosnien? Spelare från Malmö FF, GAIS, Värnamo, Degerfors, Helsingborgs IF, Oddevold och IFK Hässleholm med i vår ''bosnier-koll''.

Menalo blev slovensk mästare, bosnier-kolonin i Ungern i cupfinal, Dzeko och Krunic jagar ligatitel, Visca fortsätter att utöka sitt assistrekord samt flertalet målskyttar i ''bosnier-kollen''. Vilka spelare i Allsvenskan och Superettan kan eventuellt spela för Bosnien? Spelare från Malmö FF, GAIS, Värnamo, Degerfors, Helsingborgs IF, Oddevold och IFK Hässleholm med i vår ''bosnier-koll''.


Målvakter: 

Ibrahim Sehic, 35, Al Khaleej, Saudi-Arabien (23 matcher / 7 hållna nollor / 28 insläppta mål) 
Förstemålvakt i den saudiska klubben. Ställdes mot Cristiano Ronaldos Al-Nassr i helgen. Det blev förlust med 0-1 och Aymeric Laporte stod för matchens enda mål. Ronaldo blev alltså utan några mål. Portugisen hade dock två bra lägen men Sehic stod för en bra prestation och räddade båda. Sofascore utdelade betyget 7.1 (av 10) till målvakten.

Asmir Begovic, 36, Queens Park Rangers, England (46 matcher / 13 hållna nollor / 60 insläppta mål)
Höll sin 13:e nolla för säsongen när QPR hemmaslog Leeds med hela 4:0. Den tidigare Stoke, Chelsea och Milan-målvakten har en match kvar att spela för säsongen i Championship. Den femte maj ställs man borta mot Coventry.

Nikola Vasilj, 28, FC St.Pauli, Tyskland (31 matcher / 10 hållna nollor / 33 insläppta mål) 
Höll nollan i 1-0 segern mot Hansa Rostock och blev även utsedd till matchens lirare. Målvakten belönades med betyget 8.1 av Sofascore. St. Pauli är väldigt nära uppflyttning till Bundesliga med endast tre återstående omgångar i 2. Bundesliga. 28-åringens lag har två poäng fler än tvåan Holstein Kiel. Det blir ett bosniermöte i den 32 omgången av ‘’Zweite’’, då Vasilj och Hadzikadunic ställs mot varandra.

Kenan Piric, 29, AEK Larnaca, Cypern (40 matcher / 19 hållna nollor / 37 insläppta mål)
Släppte in ett mål i kryssmatchen mot Anorthosis Famagusta (1-1). Larnaca ligger på delad förstaplats tillsammans med den cypriotiska storklubben APOEL Nicosia, efter nio omgångar av mästerskapsrundan. Båda lagen står på 72 poäng efter 26 matcher i grundserien och nio i mästerskapsserien. APOEL har dock bättre målskillnad (+39) jämfört med Larnacas +26.

Hidajet Hankic, 29, Botev Plovdiv, Bulgarien (22 matcher / 10 hållna nollor / 19 insläppta mål) 
Släppte in ett mål i nedflyttningsserie när man förlorade mot Slavia Sofia med uddamålet (0-1) på hemmaplan.

Belmin Dizdarevic, 22, Montpellier HSC B, Frankrike  (9 matcher / 6 hållna nollor / 6 insläppta mål)
Den unga målvakten som säkrade flytten i somras till franska ligan från FK Sarajevo, har inte fått debutera än i A-laget. Därför har det blivit spel i B-laget som återfinns i den franska femte-divisionen, National 3 (Grupp A). 22-åringen har inte varit med i truppen de senaste fem omgångarna. 

Muhamed Sahinovic, 20, Rakow Czestochowa  B, Polen (4 matcher, 1 hållen nolla / 4 insläppta mål) 
Tidigare FK Sarajevo målvakten säkrade en flytt till den polska ligan i vintras. Han blev lagkamrat med FK Sarajevos tidigare förstemålvakt Vedran Kovacevic som nobbade landslagsspel med Bosnien och Hercegovina och beslutade sig för Serbien istället (blir inget spel med Serbien efter FIFA-beslut). 20-åringen har vaktat målet som A-lagsspelare i endast en match. Blivit spel med B-laget i 3 Liga, grupp 3 (polska fjärdedivisionen). Skadad för närvarande då han råkat ut för en muskelbristning. 

Mirsad Basic, 18, IFK Hässleholm (utlånad från Östers IF), Sverige (4 matcher / 1 hållen nolla / 6 insläppta mål
Ny i vår ‘’bosnier-koll’’. Det rör sig om en ung målvakt som för tillfället är utlånad till IFK Hässleholm som huserar i Division 2 Östra Götaland. Målvakten är utlånad från Superettan-laget Östers men har ännu inte fått någon speltid i IFK-tröjan. Den unge målvakten kommer att stanna i östra Skåne säsongen ut. Han blev uppflyttad till A-laget från Östers P-19 i januari förra året men har inte hunnit ännu för Växjö-laget heller.

På 18-åringens instagramprofil syns han iklädd i både svensk och bosnisk landslagströja, då han varit på träningsläger med båda landslagen. Det är ännu oklart och för tidigt att spekulera angående vilket landslag han hade valt. Målvakten har ännu inte uttalat sig officiellt gällande val av landslag. Dessutom måste han få speltid innan han kan bli aktuellt för något av landslagen. Bilden från instagram på Basic, iklädd Bosnien och Hercegovinas tröja kan vara ett tecken på vilket landslag han väljer att representera i framtiden.

Mittbackar: 

Anel Ahmedhodzic, 25, Sheffield United, England (30 matcher / 2 mål)
Han gjorde sitt andra mål i Premier League för säsongen, redan i den femte matchminuten mot Newcastle. Mittbackens mannar torskade med 5-1 mot Newcastle, en match där den svenske anfallsstjärnan Alexander Isak blev målskytt i. Bosniern lirade hela matchen.
Med tre omgångar kvar av säsongen är ‘’The Blades’’ klara för Championship nästa säsong. Tidigare under säsongen har bosniern kopplats ihop med de nuvarande italienska mästarna Napoli men även med Leeds på senare tid. Nästa match spelas på onsdag borta mot Manchester United på ‘’the theatre of dreams’’. 

Adrian Leon Barisic, 22, FC Basel, Schweiz (25 matcher) 
Tillbaka från skada och fick hoppa in med 12 minuter kvar av matchen senast, när Basel kryssade borta mot FC Luzern (1-1). Basel och Luzern möts igen den 5 maj i ligan.

Dennis Hadzikadunic, 25, Hamburg SV, Tyskland (utlånad från Rostov) (25 matcher, 1 mål)
Mittbacken och hans Hamburg krossade Ermin Bicakcics Eintracht Braunschweig med 0-4. Bosniern lirade hela mötet. Hamburg ligger för närvarande på en fjärdeplats i 2. Bundesliga och jagar en kvalplats till Tyskland finrum - Bundesliga. Endast tre omgångar återstår och HSV placerar sig fyra pinnar bakom tredjeplacerade Fortuna Düsseldorf. 

Låneavtalet med HSV går den 30 juni och mittbacken kommer att återvända till ryska Rostov. Det återstår att se ifall den tidigare MFF-spelaren stannar i Ryssland eller hittar en ny klubb i sommar.

Adnan Kovacevic, 30, Rakow Czestochowa, Polen (21 matcher) 
Bänkad de senaste sex omgångarna i ligan. Spelade senast borta mot Korona Kielce den 13 mars då han fick hoppa in med 19 minuter kvar av matchen. Korona Kielce är förövrigt ett av lagen som han lirat för tidigare i karriären (sommaren 2017 - sommaren 2020). Rakow bortaslog Widzew Lodz med 0-1. 

Renato Gojkovic, 28, FC Orenburg, Ryssland (20 matcher) 
Bänkad i ligan och gjorde sin senaste ligamatch i november förra året, då han även bar kaptensbindeln. I ryska cupen fick han dock speltid, det blev 64 minuter på plan då Orenburg bortaslog Akhmat Grozny (0-1) i kvartsfinalen. Spelar idag mot Rostov. 

Nermin Zolotic, 30, Casa Pia AC, Portugal (34 matcher, 1 mål) 
Spelade hela matchen när Casa Pia slog gästande Chaves med 3:1.

Nihad Mujakic, 25,  MKE Ankaragucu, Turkiet (36 matcher / 1 mål / 1 assist)
Spelade hela matchen i cup-semin mot Besiktas. Den första av två matcher slutade 0:0. Avstängd i gårdagens Super Lig möte med Dal Varesanovics Caykur Rizespor (2-2) med anledning av för många varningar. 

Tarik Muharemovic, 21, Juventus Next Gen , Italien (34 matcher / 1 mål)
Talangen har ännu inte fått chansen i ‘’Juves’’ A-lag. Istället spelar han för reservlaget som tävlar i Serie C (Grupp B). Utbytt efter den första halvleken och hans lag blev slagna av Vis Pesaro med 2-1.

Stjepan Radeljic, 26, HNK Rijeka, Kroatien (31 matcher / 1 mål / 1 assist)
Utbytt i halvtid när hans Rijeka överraskande nog förlorade borta mot Lokomotiva Zagreb. Fick syna det gula kortet i matchminut 36. Rijeka placerar sig på en andraplats i det kroatiska mästerskapet, endast en poäng bakom ledande Dinamo Zagreb. Det är alltså Rijeka och Dinamo som kommer att slåss om ligatiteln. Hade Rijeka vunnit mot Lokomotiva Zagreb hade man alltså varit i ledning. 32 av 36 omgångar är spelade och i nästa omgång ställs Rijeka hemma mot Dinamo Zagreb. 

Ermin Bicakcic, 34, Eintracht Braunschweig, Tyskland (19 matcher / 4 mål / 1 assist)
34-åringen lirade hela mötet med Dennis Hadzikadunics Hamburg. Det blev förlust med 0:4. Eintracht befinner sig på en 14:e plats (av 18 lag) med tre omgångar kvar att spela. Man har två poäng mer än 16:e placerade Wehen Wiesbaden som befinner sig på en negativ kvalplats (kvalar för att stanna i 2. Bundesliga). 

Anes Cardaklija, 18, GAIS, Sverige (6 matcher)
18-årige mittbackstalangen anses vara en allsvenskans största framtidslöften. Utanför truppen när GAIS förlorade borta mot Djurgården (1-0). Fick starta i de tre inledande omgångarna av Allsvenskan. Det blev 90 minuters spel mot både Brommapojkarna och Värnamo. Mot IFK Norrköping blev han varnad i 40:e minuten och utbytt i minut 88. 

Den 194 cm långe mittbacken har tidigare representerat Sveriges U-18 (ett framträdande) och U-19 landslag (sju matcher). Cardaklija är uppvuxen på ön Hisingen i Göteborg och är fostrat av GAIS, där han spelat under hela sin karriär. Han skrev på sitt första A-lagskontrakt med GAIS i september 2022. 18-åringen har hittills spelat 27 matcher i GAIS-tröjan samt gjort ett mål. Det hade inte varit någon överraskning ifall någon större klubb i Allsvenskan knyter sig an Anes, då han presterat väldigt bra de gånger han fått chansen. Som ungdomsspelare i GAIS akademi, provspelade Cardaklija för både Atalanta och Parma. Han valde dock att stanna i Sverige och utvecklas vidare i Allsvenskan.

Besim Serbecic, 25, Radnicki 1923 Kragujevac (utlånad från FK Sarajevo), Serbien (14 matcher)
Utlånad från FK Sarajevo till december 2024. Mittbacken var bänkad när hans Radnicki ställdes mot Vojvodina i semifinal av den serbiska cupen. Vojvodina vann med 0-1. 

Marko Mihojevic, 28, Radnicki 1923 Kragujevac, Serbien
Har inte fått någon speltid alls under säsongen. Han anslöt till Radnicki den 13 februari i år, då han varit klubblös sedan 1 juli förra året. Hans senaste klubb innan han kritade på för Radnicki var turkiska Göztepe. Blir det en återkomst till FK Sarajevo efter säsongen? Eller blir det comeback i den turkiska (Göztepe), grekiska ligan (OFI Crete & PAOK) eller 2. Bundesliga (Erzgebirge Aue), där han lirat tidigare?

Rijad Sadiku, 24, FC Botosani, Rumänien (17matcher)
Sadiku blev 2017 rankad som en av världens största talanger, enligt tidningen ‘’The Guardian’’. På den tiden spelade han för FK Sarajevo och gjorde bra ifrån sig. Sedan dess har det inte gått så himla bra för 24-åringen men han är fortfarande ung och kan förhoppningsvis komma att utvecklas. Efter att ha blivit såld av Sarajevo till belgiska Mouscron i januari 2018 för ca 300.000 euro, verkar det som att hans karriär gått spikrakt neråt. Efter endast tre framträdanden i Belgien, återvände mittbacken till den bosniska fotbollen på free transfer. Det blev spel i Mladost Doboj Kakanj, Zrinjski Mostar och slutligen i Rudar Prijedor, innan flyttlasset gick vidare till Botosani och den rumänska ligan. 

Spelade 90 minuter två matcher i rad. Botosani spelar i nedflyttningsserien och kämpa för att hålla sig kvar i den rumänska högstaligan. Det blev 2-1 hemma mot Dinamo Bukarest och 1:2 borta mot Petrolul Ploiesti. Sadiku blev matchhjälte när han avgjorde mötet med Petrolul med ett mål i den 87:e minuten.

Sinisa Sanicanin, 29, FK Partizan Belgrad, Serbien (6 matcher)
Mittbacken befinner sig fortfarande i frysboxen och sitter på bänken i match efter match.Sitt senaste ligaframträdande gjorde 29-åringen den 16:e december i fjol. Då blev han utbytt efter 82 minuter i en match som slutade 3-3 mot Radnicki Kragujevac. Sanicanin har gjort 71 matcher för Partizan sedan han anslöt från serbiska Vojvodina, under sommaren 2021. 

Partizan avslutade den serbiska grundserien på en andraplats med 70 poäng, sju färre än Röda Stjärnan. Sanicanin och hans lag spelar nu en mästerskapsserie. Partizan kommer troligtvis inte vinna serbiska Superliga men försöker däremot befästa sin andraplats. En andraplats innebär att Partizan kommer att tävla om en plats i höstens Champions League, då man är automatiskt kvalificerade till den andra kvalomgången. 

Ytterbackar: 

Sead Kolasinac, 30, Atalanta, Italien (41 matcher / 1 mål / 1 assist)
Vänsterbacken blev varnad i matchminut 56 och utbytt efter 70 minuter på plan. Hans Atalanta slog Fiorentina med hela 4-1 i Coppa Italias semifinal (4-2 sammanlagt). Bergamo-klubben är nu klara för final i Coppa Italia där Juventus står för motståndet. ‘’Juve’’ tog sig till final efter sammanlagt 3-2 mot Lazio. Vinner man cupfinalen mot Atalanta som spelas den 15 maj, blir det Turin-lagets 15:e cuptitel. Atalanta har vunnit Coppa Italia vid endast ett tillfälle. Året var 1963 och man slog Torino med 3-1 i finalen, efter ett hattrick av Angelo Domenghini.

I Serie A fick han göra ett inhopp i minut 57, när han ersatte den albanske landslagsmannen, Berat Djimsiti. Atalanta vann det mötet med 2-0. Kolasinacs lag hittar vi på en sjätteplats i skrivande stund.
Sedan tidigare är Atalanta klara för semifinal i Europa League efter att man lyckats slå ut Liverpool i kvarten. Motståndet i semifinalerna heter Marseille (‘’Seo’s’’ gamla klubb) och spelas tisdagen den 2 maj, med returer en vecka senare (9 maj). Vid ett eventuellt avancemang kan det bli en hel-italiensk final, beroende på ifall succélaget Bayer Leverkusen tar sig till final eller Roma.

Amar Dedic, 21, Red Bull Salzburg, Österrike  (31 matcher / 5 mål / 5 assist)
Högerbackstalangen är skadad då han har problem med sin vad. Dedics lag ligger just nu på en andraplats i österrikiska Bundesliga med tre poäng färre än Gazibegovics Sturm Graz, efter 29 omgångar spelade. Båda lagen spelar i mästerskapsserien och kämpar alltså om titeln och tre omgångar återstår till vi vet namnet på de nya mästarna. RB Salzburg kryssade mot Gazibegovics Sturm Graz i ligaspelet (2-2)

Jusuf Gazibegovic, 23, Sturm Graz, Österrike (43 matcher / 2 mål / 7 assist)
Målskytt mot Rapid Wien i mästerskapsserien (seger med 3-1) och bidrog med en assist i mötet med Dedics RB Salzburg som slutade 2-2. Blev utbytt i matchminut 89 mot Rapid Wien och utbytt efter 80 minuter mot RB Salzburg. Högerbacken och hans lag jagar ligatiteln med endast tre omgångar kvar att spela. Sturm Graz leder österrikiska Bundesliga med tre pinnar fler än tvåan Salzburg. 
På onsdagen den 1 maj, ställs Sturm Graz och Rapid Wien mot varandra i en ligacupfinal (ÖFB Cup).

Darko Todorovic, 26, Akhmat Grozny, Ryssland (32 matcher / 1 mål / 2 assist)
Lirade hela matchen mot både Sochi (vinst 1-0) och senast mot FC Pari Nizhniy Novgorod men som högermittfältare istället för sin vanliga position, högerback. Det blev en 5–1 kross mot FC Pari.

Eldar Civic, 27, Ferencvaros, Ungern (30 matcher / 1 mål / 3 assist) 
Utbytt efter 80 minuter i en cup-semi där Ferencvaros besegrade Nyiregyhaza  med 1-2. Finalen i den ungerska cupen spelas den 15 maj och Paks står för motståndet. Civic har blivit ungersk cupmästare en gång tidigare, nämligen säsongen 2021/22.Var inte med i truppen när Ferencvaros bortaslog MTK Budapest i ligaspelet.

Vänsterbackens Ferencvaros blev ungerska mästare för 35:e gången för två veckor sedan. Även bosnierna tillika lagkamraterna Amer Gojak, Muhamed Besic, Kenan Kodro och Stjepan Loncar kan nu titulera sig som ungerska mästare. Titeln är Civics femte med den ungerska klubben.

Adis Jasic, 21, AC Wolfsberger, Österrike (30 matcher / 2 mål / 3 assist) 
Wolfsberger lirar i nedflyttnings-serien och befinner sig i skrivande stund på säker mark, efter 29 omgångar spelade (av 32). Bidrog med en assist i 1-2 segern mot Austria Listenau (utbytt efter 83 min). Lirade även mot Blau Weiss Linz i ett möte där Jasic blev varnad (25’ min) samt utbytt efter 60 minuter på plan.

Emir Karic, 26, SV Darmstadt 98, Tyskland (25 matcher)
Ny spelare i ‘’bosnier-kollen’’. Karic är vänsterback och har tidigare nämnts som en potentiell bosnisk landslagsspelare. Han har gjort åtta framträdanden för Österrikes olika ungdomslandslag, 2 matcher för U-21, en match för U-19 och 5 matcher (2 mål) för U-18.

Den bosniska tidningen ‘’Slobodna Bosna’’ skriver att landslagets nye tränare, Sergej Barbarez och den nya direktören över alla landslag, Emir Spahic har tagit kontakt med 26-åringen. Sajten skriver även att Linz-födde Karic ännu inte bestämt sig eller uttalat sig angående sitt val. 
Blev utbytt i den senaste ligamatchen där man mötte Heidenheim. Darmstadt 98 torskade med 0-1 och vänsterbacken Karic fick lira som högermittfältare. Han blev varnad i den 52:a minuten och utbytt efter 80 minuter. 
Darmstadt är klara för nedflyttning till 2. Bundesliga nästa säsong. Med tre återstående omgångar i ligan har laget skrapat ihop endast 17 poäng.

Mehmed Cosic, 26, FK Radnicki 1923 Kragujevac, Serbien (13 matcher)
Ännu en ny spelare på vår lista. Högerbacken anslöt till Radnicki i januari då han lämnade bosniska FK Zeljeznicar. Gjorde ett inhopp i minut 63 när Radnicki bortaslog Napredak Krusevac med 1-4. Lirade hela mötet med Vojvodina i semifinalen av den serbiska cupen. Högerbacken och hans lag blev slagna med 0-1 samt utslagna från cupspelet.

Mateo Susic, 33, APOEL Nicosia, Cypern (36 matcher / 2 assist)
Lirade hela matchen när man torskade borta mot Omonia Nicosia med 1-0. 
APOEL ligger på delad förstaplats tillsammans med  AEK Larnaca efter nio omgångar av mästerskapsrundan. Båda lagen står på 72 poäng efter 26 matcher i grundserien och nio i mästerskapsserien. APOEL har dock bättre målskillnad (+39) jämfört med Larnacas +26.

Branimir Cipetic, 28, Kisvarda, Ungern (31 matcher / 4 mål / 5 assist)
Lirade hela cup-semifinalen när Kisvarda blev slagna av Paksi FC (2-1). Gjorde ett inhopp i ligasegern mot Fehervar (1-0) i minut 72. Kisvarda ligger näst sist i tabellen och har sex poäng upp till säker mark, efter 30 spelade omgångar av 33.

Nail Omerovic, 21, NK Osijek, Kroatien (29 matcher / 1 mål / 1 assist)
Talangen och bosniske U-21 landslagmannen Omerovic, får ständigt förtroende av tränaren. Trots sin unga ålder har högerbacken fått lira nästan varje match. Igår (söndag 28 april) besegrade man HNK Gorica med 0-3. Omerovic var bänkad under hela matchen. 

Advan Kadusic, 26, NK Istra, Kroatien (25 matcher / 1 assist)
Satt på bänken medan hans Istra hemmaslog Slaven Belupo med 3-0.

Mittfältare: 

Rade Krunic, 30, Fenerbahce (utlånad från Milan), Turkiet (18 matcher / 1 assist)
Utbytt efter 71 minuter i derbysegern mot Besiktas. Fenerbahce hittar vi på en andraplats med fyra poäng bakom ledande Galatasaray. ‘’Fener’’ och ‘’Gala’’, båda storklubbar och bittra rivalen från huvudstaden, ställs mot varandra i den näst sista ligaomgången (35 av 36). 

Benjamin Tahirovic, 21, AFC Ajax, Nederländerna (34 matcher / 2 mål /  5 assist) 
Bosniern blev både varnad och utbytt i matchminut 68. Ajax kryssade mot bottenlaget Excelsior (2-2). Ajax är femma i ligan och tre omgångar av Eredivisie återstår. 

Amir Hadziahmetovic, 26, Besiktas, Turkiet (30 matcher / 6 assist) 
Mittfältaren är långtidsskadad då han råkade ut för en korsbandsskada i januari. Förväntas att återvända till fotbollen tidigast i augusti. Besiktas förlorade mot Dzekos och Krunics Fenerbahce (2-1) och befinner sig på en femteplats i turkiska Süperlig.

Miralem Pjanic, 34, FC Sharjah, Förenade Arabemiraten (28 matcher / 9 assist) 
‘’Prinsen’’ var inte med i truppen när hans lag kryssade mot Al-Bataeh CSC (2-2). 

Sanjin Prcic, 30, Free Agent
30-årige mittfältaren är just nu klubblös, då han bröt kontraktet med sin tidigare klubb, franska Strasbourg den nionde april. Det blev tre matcher för Prcic under säsongen och han fick lira endast 87(!) minuter i Strasbourg. Han kom till Strasbourg i september 2019 från spanska Levante. Tidigare har han spelat i, förutom tidigare nämnda lag, bl.a för Sochaux, Rennes, Torino och Perugia. Franska medier skriver att bosniern kan komma att skriva på för antingen Bordeaux eller Auxerre i sommar. 

Amar Rahmanovic, 29, Krylia Sovetov, Ryssland (25 matcher / 6 mål / 4 assist) 
Spelade hela matchen mot både Fakel Voronezh (vinst 0:1) och i det mållösa mötet med Krasnodar. 

Armin Gigovic, 22, FC Midtjylland, Danmark (31 matcher / 1 mål / 3 assist)
Vi har uppmärksammat Armin tidigare här på sajten, även skrivit om honom vid ett par tillfällen. Nu är det dock dags att ta med honom i vår ‘’bosnier-koll’’. 

Mittfältaren har ännu inte tagit ett slutgiltigt beslut angående landslagsspel, vilket gör att han fortfarande är en potentiell bosnisk landslagsman. Både svenska och bosniska medier har skrivit om honom tidigare men 22-åringen har inte blivit kallad till något av A-landslagen ännu. Expressen skrev den 12 juli 2020 att Bosnien och Hercegovina inte var aktuellt för Gigovic, enligt honom själv. Då lirade Gigovic fortfarande för Helsingborgs IF och var blott 18 år gammal. BIH hade på den tiden inte kontaktat Gigovic och han lirade fortfarande för Sveriges U-19. 

Den 8 juni 2021 skrev Fotbollskanalen att Armin kan komma att byta landslag. 
- Ja, alltså, vi får se hur bra det går i klubben. Det är där tränarna och förbundskaptenerna kollar. Gör man bra ifrån sig där får man en välförtjänt plats i landslaget, svarade Gigovic på frågan om ifall han håller dörrarna öppna för båda landslagen. 

Den dåvarande lagkamraten i ryska Rostov, Dennis Hadzikadunic, som idag är bosnisk landslagsman, har sagt till Gigovic att det vore kul ifall han också valde BIH.
- Han har ju frågat och sagt att det hade varit kul att ha mig där (i landslaget) också, för vi spelar ju i samma klubb. Jag har sagt till honom att vi får se vad som händer, sa Gigovic, som pekar ut en viktig pusselbit i sitt eget landslagsval:
- Om man går till ett landslag vill man såklart spela. Man vill inte gå dit bara för att. Så jag tror det är en väldigt viktig del, att få spela och visa sig, sa Midtjyllands mittfältsmotor.

I augusti 2023 uttalade sig Gigovic till danska tidningen Bold.dk. 
- Jag har inte hört något från Bosnien och Hercegovina ännu, så det blir bara att vänta (på eventuell kallelse, reds. anm). Just nu har jag kommit till en ny klubb och fokuserar på det för tillfället, sedan får vi se vad som händer.

Landslagets tidigare tränare, Faruk Hadzibegic, bevakade Gigovic hösten 2023 men kallade aldrig honom till landslaget. Sedan dess har det varit tyst.
Gigovic har representerat Sveriges A-landslag vid två tillfällen men kan fortfarande besluta sig för framtida spel för Bosnien och Hercegovina, då han inte spelade för Sverige i officiella tävlingsmatcher, har han möjlighet till landslagsbyte. 

Armin har tidigare även representerat Sveriges U-17 (10 matcher) samt U-21, där han stått för två mål på 18 framträdanden. 
Redaktionens källor hävdar att Armin Gigovic är patriotisk av sig, liksom hela familjen och skulle tackaa ja till en kallelse till BIH’s A-landslag. 
Midtjylland blev slagna av Silkeborg under måndagen med 3-0. Laget från danska staden Herning spelar i mästerskapsserien och återfinns på en tredjeplats med fyra poäng upp till ledande Bröndby och på samma poäng som FC Köpenhamn men med sämre målskillnad. Fem omgångar återstår av det danska mästerskapet.

Gojko Cimirot, 31, Al-Fayha, Saudi-Arabien (29 matcher / 4 assist) 
Utbytt i matchminut 84 när man blev slagna av Cristiano Ronaldo Al-Nassr med 3-1. Bosniern fick även ett gult kort efter 28 minuter spelade.

Dal Varesanovic, 22, Caykur Rizespor, Turkiet (35 matcher / 11 mål / 3 assist)
Utbytt efter Varesanovic blev utbytt efter 69 minuter, i 2:2 matchen hemma mot Mujakics Ankaragücü.
22-åringens marknadsvärde har ökat med 150% sedan förra sommaren, enligt transfermarkt. Süperlig-laget värvade Dal från bosniska FK Sarajevo för 1.2 miljoner €, nästan 14 miljoner svenska kronor enligt dagens växelkurs. När han lämnade FK Sarajevo uppskattade sajten transfermarkt hans värde till 1 miljon €. I skrivande stund är Varesanovic värd 2.4 miljoner € enligt samma sajt (nästan 28 miljoner kronor).

Kenan Busuladzic, 17, Malmö FF, Sverige (1 match)
Talangen fanns inte med i truppen när MFF krossade AIK med 5-0. 
Den 17-årige talangen värvades från Oskarhamns AIK U-19 lag till Malmös U-19 förra sommaren. Både PSV och Feyenoord försökte få till en värvning av honom men han beslutade sig alltså för mesta svenska mästarna. Busuladzic debuterade för ‘’Di blåes’’ A-lag i mötet med Värnamo och fick hoppa in med sju minuter kvar av matchen. MFF krossade Värnamo med hela 4-0. Efteråt skrev både bosniska och svenska om ynglingen. Även Henrik Rydström hyllade framtidslöftet. 

Kenan spelar en defensiv mittfältsroll och har tidigare representerat Sveriges U-17 landslag vid 14 tillfällen. Trots att han tidigare representerat Sverige finns det fortfarande hopp om att han en dag ska dra på sig Bosnien och Hercegovinas tröja. Med namn som Dennis Hadzikadunic, Anel Ahmedhodzic och Adi Nalic i åtanke, väljer jag att inkludera Kenan i vår ‘’bosnier-koll’’ då val av A-landslag ännu inte är aktuellt. 

Haris Hajradinovic, 30, Kasimpasa SK, Turkiet (37 matcher / 4 mål / 17 assist) 
Lirade hela matchen när Kasimpasa slog Samsunspor med 1-0. Hajradinovic assisterade till matchens enda mål. Bosniern är på delad förstaplats i assistligan, tillsammans med Dries Mertens. Hajradinovic har dock två matcher mer på konto (34 mot 32).

Ivan Basic, 21, FC Orenburg, Ryssland (31 matcher / 1 mål / 1 assist) 
Spelade hela matchen i en bortaförlust som slutade 2-0 mot Rostov. Orenburg ser ut att antagligen få kvala (för att inte åka ner en division) eller bli nedflyttade direkt. Fyra omgångar återstår. 

Vladan Danilovic, 24, CD Nacional, Portugal (31 matcher / 6 mål / 1 assist)
Danilovic blev utbytt i 83:e minuten när Nacional besegrade Belenenses med 1-3.
Bosnierns lag är ytterst nära att bli uppflyttade till den portugisiska högstaligan. 
Nacional befinner sig på en andraplats, med endast två pinnar bakom ettan Santa Clara. Tre omgångar återstår. 

Amer Gojak, 27, Ferencvaros, Ungern (10 matcher/ 1 assist) 
Gojak har tyvärr befunnit sig i frysboxen under hela säsongen. Han fick speltid senast i december förra året. Det blev endast ett inhopp med nio minuter kvar av matchen i 3-0 segern hemma mot Zalaegerszeg. Hans Ferencvaros slog både MTK Budapest i ligan samt Nyigerhaza i semifinalen av den ungerska cupen. Finalen i den ungerska cupen spelas den 15 maj och Paks står för motståndet. Trots det kan han titulera sig som ungersk ligamästare, tillsammans med sina landsmän. Titeln innebär att det blir Gojaks andra ligatitel i rad.

Muhamed Besic, 31, Ferencvaros, Ungern (13 matcher / 1 mål / 2 assist) 
Med tanke på Besics skadehistorik under karriären är det skönt att se honom skadefri igen. Tyvärr får han inte mycket speltid alls och lirade sin senaste match den 10 februari (i ligan) mot Debrecen. Sedan dess har han fått chansen i en cupmatch (också mot Debrecen), den 28 februari. 1-1 slutade 16-delsfinalen i cupen efter full tid och Ferencvaros vann till slut med 5-6 efter straffläggning. Vår bosniske ‘’pitbull’’ blev nyligen ligamästare för tredje säsongen i rad.

Hans Ferencvaros slog både MTK Budapest i ligan samt Nyigerhaza i semifinalen av den ungerska cupen. Finalen i den ungerska cupen spelas den 15 maj och Paks står för motståndet. 

Dino Besirovic, 30, AIK, Sverige (2 matcher)
Besirovic fick göra ett inhopp mot Värnamo i Allsvenskan (2-0). Han kom in på plan i matchminut 68 och blev även varnad i den 92:a minuten. 
I matchen mot Malmö FF fick han starta. AIK blev fullständigt överkörda av MFF och förlorade med hela 5-0 (!). 30-åringen blev varnad i minut 39 samt utbytt efter 61 minuter, vid ställningen 4-0.

Deni Milosevic, 29, Antalyaspor, Turkiet (12 matcher)
Milosevic fick göra ett inhopp i den 78:e minuten. Antalyaspor blev slagna med 4-1 av Fatih Karagümrük.

Ervin Gigovic, 20, Helsingborg, Sverige (7 matcher / 1 assist)
Ervin är lillebror till Armin Gigovic och ny på listan. Han har dock inte blivit lika uppmärksammad och har heller inte nämnts i landslagssammanhang, han är dock fortfarande väldigt ung och kommer säkerligen att utvecklas ytterligare. Han var utanför truppen i Helsingborgs två senaste matcher i Superettan. Ervin har hittills gjort 29 matcher i HIF-tröjan och bidragit med tre assist. HIF ligger på en tiondeplats i Superettan, efter fem spelade omgångar. 

Armin Hodzic, 23, Hatayspor, Turkiet (23 matcher / 3 mål / 2 assist) 
24-åringen befinner sig i frysboxen och har inte lirat en endaste ligamatch sedan den 27 januari. Senast han fick speltid var i cupmötet med Istanbul Basaksehir den sjunde februari. 1-1 efter full tid innebar en mållös förlängning och matchen fick avgöras på straffar. 
Hatayspor blev slagna av Istanbul Basaksehir med 1-2. 

Stjepan Loncar, 27, Ferencvaros, Ungern (23 matcher / 6 mål / 5 assist)
Han startade och blev utbytt efter den första halvleken i semifinalen av den ungerska cupen mot Nyigerhaza, bidrog även med en assist. Hans Ferencvaros slog MTK Budapest med 1-2 i ligan men Loncar var bänkad. Finalen i den ungerska cupen spelas den 15 maj och Paks står för motståndet. Blev ungersk ligamästare nyligen. Ligatiteln är Loncars andra i Ferencvaros-tröjan (2021/22 & 2023/24).

Denis Huseinbasic, 22, FC Köln, Tyskland (26 matcher / 4 assist)
Huseinbasic blev utbytt efter 72 minuter i 1-1 mötet med Mainz. Köln ligger näst sist i Bundesliga med tre omgångar kvar att spela. Man har sju poäng upp till Bochum och säker mark. Troligtvis blir klubben relegerad till 2. Bundesliga eller så lyckas spela sig till en kvalplats.
Efter spel med Tysklands U-21 och ett EM, beslutade sig Huseinbasic för det bosniska landslaget. Han har ännu inte debuterat för BIH. 

Kenan Mehovic, 30, IK Oddevold, Sverige (1 match)
Ny spelare i vår ‘’bosnierkoll’’. Kenan är inte någon potentiell landslagsman men han är rolig att följa. Han spelar just nu för IK Oddevold från Uddevalla och laget lirar i Superettan. Mehovic har tidigare spelat för FC Trollhättan, Norrby samt IK Gauthiod. 

Den här säsongen har det blivit endast ett framträdande för mittfältaren, i en svenska cupen-match mot IK Zenith (första omgången, förlust 1-0). Han har varit utanför truppen i de fyra första omgångarna av Superettan, av okänd anledning.

Yttrar: 

Miroslav Stevanovic, 33, FC Servette, Schweiz (41 matcher / 5 mål / 7 assist) 
Yttern och hans Servette slog Aldin Turkes FC Winterhur i semifinalen av den schweiziska cupen. Servette vann med 0-1 och Stevanovic lirade hela matchen. Lugano står för motståndet i finalen och den matchen spelas den 2 juni,

Edin Visca, 34, Trabzonspor, Turkiet (38 matcher / 6 mål / 13 assist) 
Visca har haft en fantastisk vecka! Mot Karagümrük blev han målskytt och stod för en assist. Trabzonspor besegrade sin motståndare i den första av två matcher av turkiska cupen. Han lirade hela mötet. Returmötet spelas den 8:e maj. Går Visca och hans Trabzonspor vidare, ställs man mot vinnaren mellan Ankaragücü och Besiktas. Först mötet mellan dessa slutade mållöst. 

I ligan blev det inga mål för 34-åringen, däremot blev det två assist! Trabzonspor slog Gaziantepspor med 4-2 och Visca blev utbytt efter 75 minuter. Bosniern är på en femteplats i säsongens assistliga. Edin är dock den turkiska ligans främste assistent någonsin och fortsätter att utöka sitt rekord. 112 assist har det blivit genom åren. Sofascore gav honom betyget 8.5.
Visca är även på en andraplats gällande flest framträdanden i Süperlig bland icke-turkiska spelare. Galatasarays argentinske målvakt, Fernando Muslera, är just nu den icke-turkiske spelaren med flest matcher i ligan någonsin (399 matcher, 1 mål, 1 assist). Visca kan skryta med 371 framträdanden, 96 mål och 112 assister. 

Ermedin Demirovic, 26, FC Augsburg, Tyskland (31 matcher / 15 mål / 9 assist) 
Demirovic har varit Augsburgs lagkapten under nästan hela säsongen. Han lirade hela mötet med Werder Bremen och blev tyvärr mållös. Werder Bremen vann med 0-3.

26-åringen har stått för en riktigt bra säsong och har blivit uppmärksammad av flera europeiska klubbar. Florian Plettenberg som är reporter för Sky Sport News, hävdade för en dryg månad sedan att Bayern München är intresserade av bosnierns tjänster. Demirovic blev nyligen historisk då han blev Augsburgs främste målgörare någonsin under en säsong. Han är även den dyraste bosniske landslagsmannen enligt sajten transfermarkt, som uppskattar hans värde till ca 28 miljoner € (ca 326 SEK enl. dagens växelkurs). Augsburg befinner sig på en åttondeplats, med tre omgångar kvar att spela.

Luka Menalo, 27, NK Celje (på lån från Dinamo Zagreb), Slovenien (10 matcher / 1 mål / 1 assist)
Utlånad till slovenska NK Celje från kroatiska Dinamo Zagreb. Vänsteryttern blev i helgen slovensk ligamästare, efter 1-0 mot Olimpija Ljubljana. Menalo blev utbytt i halvtid. Tre omgångar återstår av det slovenska mästerskapet. 

Adi Nalic, 26, Almere City, Nederländerna (9 matcher / 1 mål)
Den tidigare Landskrona BOIS, MFF och Hammarby-spelaren är skadad och missade därmed den senaste ligaomgången. Hans Almere fick se sig besegrade av Twente (3-1). Det är ännu inte känd vad för typ skada Nalic har dragit på sig. 

Edvin Becirovic, 24, GAIS, Sverige (4 matcher)
Ännu en GAIS-spelare som vi valt att ta med i ‘’bosnier-kollen’’. Becirovic har varit bänkad i GAIS två senaste matcher. Han har fått göra tre inhopp hittills i Allsvenskan, 12 minuter hemma mot Brommapojkarna, 24 minuter borta mot Värnamo samt tre minuter hemma mot Mjällby. I det mötet blev Becirovic varnad i matchminut 90+2. 
GAIS har överraskat positivt och har skrapat ihop nio poäng efter sex spelade omgångar. Vi hittar Göteborgs-laget på en niondeplats i den Allsvenska tabellen.

Han har tidigare representerat Värnamo (66 matcher, 14 mål, 7 assist) och spelar som vänsterytter. GAIS signade 24-åringen från Värnamo den 1 februari i år, på free transfer.

Ajdin Zeljkovic, 26, IFK Värnamo, Sverige (8 matcher / 4 mål / 1 assist)
Utanför truppen senast, då Värnamo blev slagna av Halmstad med 1-3. Värnamo placerar sig på en 14:e plats (av 16 lag) efter sex omgångar spelade. 
Vänsteryttern har tidigare representerat bl.a Gunnilse, GAIS, Ljungskile, IK Oddevold, Lindome GIF och Örgryte. Han lämnade Örgryte i juli 2022 för spel med IFK Värnamo. Under sejouren i Örgryte blev det en hel mål, nämligen 26 fullträffar på 42 matcher. För IFK Värnamo har han stått för 13 mål på 52 matcher. Sammanlagt har det blivit 29 mål (59 matcher) i Superettan och 12 mål i Allsvenskan på 48 matcher. 

Admir Bristric, 20, Olimpija Ljubljana, Slovenien (31 matcher / 2 mål / 1 assist) 
Inbytt i den 62:a minuten när hans lag besegrades av Luka Menalos Celje (1-0). Fick en varning fyra minuter efter sitt inhopp.

Dino Hotic, 28, Lech Poznan, Polen (22 matcher, 1 mål / 3 assist) 
Skadad efter att ha dragit på sig en muskelskada i mars månad.

Esmir Bajraktarevic, 19, New England Revolution, USA (13 matcher / 1 mål / 3 assist)
19-åringen anses vara en stor talang i MLS och gjorde nio mål förra säsongen i lagets reservlag. Lirade 90 minuter mot Toronto i MLS, den matchen slutade med bortaförlust (1-0).

Esmir är född i staden Appleton, Wisconsin och har tidigare representerat USA:s olika ungdomslandslag. Han anses vara en av Nordamerikas största fotbollstalanger. Ett mål på tre framträdanden har det blivit för talangen med USA:s U-19 och ett mål på sex matcher för U-23 landslaget. Han har även hunnit representera USA:s A-landslag i en vänskapsmatch mot Slovenien den 20 januari. Trots sin debut för USA, hindras inte Esmir att spela för Bosnien och Hercegovina i framtiden, då han inte spelade någon tävlingsmatch utan endast en vänskapsmatch. 

Efter sin landslagsdebut med USA, vände sig ynglingen till de bosniska medierna och delade med sig av sina tankar och känslor. I en intervju med reportern Aldin Lagumdzija på tv-kanalen NOVA BH, uttryckte han sin önskan att spela för Bosnien och Hercegovina.
‘’ Processen att få bosniskt pass är igång. Jag är stolt över mitt ursprung och mina föräldrar från Srebrenica. Varje dag bär jag ett bosniskt halsband (bosnisk lilja, historisk symbol för landet och folket, reds. anm.), jag har Bosnien på mig (runt mig).’’

Han uttryckte sig även tydligare om att han en dag vill representera Bosnien och Hercegovina:
‘’Det var en ära för mig att spela de matcherna (för USA reds. anm.), jag är uppvuxen här (i USA) men jag har trots det inte glömt mitt ursprung. Jag växte upp i ett bosniskt hem där man värnar om våra traditioner. Redan som femåring kollade jag när Dzeko spelade. Bosnien finns djupt inom mig och självklart hade jag velat spela för ‘’drakarna’’ en dag.’’

Han föredrar att spela som ‘’10-a’’ men han kan även spela på båda kanterna, enligt honom själv. Bajraktarevic beskriver sig själv som en spelare som älskar att skapa chanser för sitt lag men även 1-mot-1 situationer och göra skillnad genom dribblingar. 

Ajdin Hasic, 22, FK Sarajevo (på lån från Besiktas), Bosnien och Hercegovina (29 matcher / 9 mål / 5 assist) 
Utlånad från Besiktas. Inbytt i matchminut 59 mot de regerande mästarna Zrinjski Mostar i en match som slutade med uddamålsförlust (4-3). Blev varnad i 70:e minuten. 
Gjorde ett inhopp i den 53:e minuten. Gjorde matchens sista mål i den 90:e minuten i en 3-0 seger mot Velez Mostar.
Sarajevo hittar vi på en fjärdeplats med fyra poäng bakom Velez Mostar. 29 av 33 omgångar är spelade. 

Anfallare: 

Edin Dzeko, 38, Fenerbahce, Turkiet (41 matcher / 24 mål / 9 assist)
Byttes in mot målskytten Michy Batshuayi efter 74 minuter. Fenerbahce slog rivalen Besiktas med 2-1 och jagar fortfarande ligatiteln. Fenerbahce hittar vi på en andraplats med fyra poäng bakom ledande Galatasaray. ‘’Fener’’ och ‘’Gala’’, båda storklubbar och bittra rivalen från huvudstaden, ställs mot varandra i den näst sista ligaomgången (35 av 36). Fyra omgångar återstår.

Den bosniska ‘’diamanten’’ har hunnit fylla 38 men presterar ändå på en hög nivå. Bosnien och Hercegovinas främste målskytt någonsin hittar vi på en andraplats i skytteligan. Med sina 20 mål har 38-åringen mäktat med endast ett mål färre än Galatasarays Mauro Icardi. 
Inte dåligt med tanke på bosnierns ålder. 
Återstår även att se ifall Dzeko väljer att fortsätta i landslaget eller säga farväl. Svaret kommer vi troligtvis någon gång i sommar. Det blir dock intressant att följa nu när Bosnien och Hercegovina har fått en ny förbundskapten (Sergej Barbarez). Samtidigt har Dzekos kusin samt tidigare landslagskaptenen Emir Spahic, fått en roll som direktör över alla bosniska landslag.

Admir Bajrovic, 28, APO Levadiakos, Grekland (20 matcher / 2 mål)
Utanför truppen senast. APO Levadiakos kryssade mot Volos NPS. Bajrovics lag vann den grekiska andradivisionen och spelar i den grekiska högstaligan nästa säsong.

Smail Prevljak, 28, Hertha Berlin, Tyskland  (25 matcher / 5 mål / 2 assist) 
Anfallaren har fått allt mindre speltid de senaste månaderna. Spelade senast i en match mot Nürnberg och fick hoppa in med nio minuter kvar av matchen. Utanför truppen i Herthas senaste match, som slutade 1-1 mot Hannover.

Haris Tabakovic, 29,  Hertha Berlin, Tyskland (36 matcher / 26 mål / 5 assist)
Tabakovic har varit riktigt het under säsongen och fortsätter att ösa in mål. Han lirade hela matchen mot Hannover som slutade 1-1. 29-åringen kan komma att bli en viktig pusselbit för landslaget framöver trots sin ålder, förutsatt att han presterar på liknande nivå i landslaget. Anfallaren leder skytteligan i 2. Bundesliga med sina 21 fullträffar (tvåan Christos Tzolis har gjort 18 mål). Det kommer att bli en spännande sommar, då Hertha Berlin sannolikt inte kommer att kunna behålla Tabakovic till nästa säsong. Det tyska huvudstadslaget befinner sig på en åttondeplats i den tyska andraligan. 

Milan Djuric, 33, Monza, Italien (34 matcher / 7 mål / 4 assist) 
Fick göra ett inhopp i den 59:e minuten. Monza gästade Lecce och matchen slutade 1-1.
Sedan flytten till Monza från Hellas Verona har det blivit ett mål och två assister på 12 framträdanden för den 199 cm långa anfallaren. Enda målet i Monza-dressen kom mot Napoli (den 7 mars), då de regerande italienska mästarna besegrade Monza med 2-4. Bör man kalla den 199 cm långe 33-åringen till landslaget igen?

Said Hamulic, 23, Lokomotiv Moskva (på lån från Vitesse), Ryssland (1 match)
Skadad enligt sajten Transfermarkt. Oklart när han är tillbaka i spel.

Trots utlåning från nederländska Vitesse till ryska Lokomotiv Moskva, verkar det inte som att Hamulic kommit igång överhuvudtaget. Det har blivit endast 15 minuters speltid (inhopp mot Krasnodar) sedan ankomsten till Ryssland och han har inte fått någon speltid alls under hela april månad. Återvänder Hamulic till Vitesse i sommar och flyttar någon annanstans eller blir det succé i den holländska ligan nästa säsong? Återstår att se…

Aldin Turkes, 28, FC Winterhur, Schweiz (31 matcher / 9 mål / 1 assist)
Gjorde ett inhopp i den 59:e minuten mot Servette. Miroslav Stevanovics Servette besegrade Winterhur i semifinalen av den schweiziska cupen. 
Winterhur är femma i ligan. 

Armin Hodzic, 29, FK Zalgiris Vilnius, Litauen (8 matcher / 3 mål)
Fick göra ett inhopp i matchminut 61. Zalgiris kryssade mot Suduva (1-1).
Zalgiris toppar den litauiska ligan med 26 poäng efter 11 omgångar, åtta poäng före tvåan.

Nemanja Bilbija, 33,  Zrinjski Mostar, Bosnien och Hercegovina (45 matcher / 28 mål / 9 assist)
33-åringen stod för ett mål och en assist, när hans Zrinjski slog Sarajevo på hemmaplan. Blev varnad i matchminut 67.
Endast fyra dagar senare blev han målskytt igen, denna gång mot HSK Posusje. Zrinjski vann med 0-1. Han blev utbytt i den 86:e minuten,

Den bosniska ligans främsta målskytt någonsin (170 mål) fortsätter att näta. Han leder skytteligan med sju mål fler än tvåan Dejan Vidic (FK Sloga Meridian). Bilbija och hans Zrinjski Mostar ligger för närvarande på en andraplats i ligan med fem poäng upp till ledande Borac Banja Luka. Med endast fyra omgångar kvar jagar Zrinjski Mostar sin tredje raka ligatitel. Mostar-laget har även gått om tvåan FK Sarajevo i maratontabellen. Kommer de regerande mästarna Zrinjski Mostar kunna behålla Bilbija efter säsongen? Eller väljer 33-åringen att sticka utomlands och dra in lite cash i någon annan liga?

Riad Bajic, 29, MKE Ankaragücü, Turkiet (23 matcher / 5 mål)
Bajic fick speltid för första gången på länge. Han fick starta på bänken men blev inbytt i halvlek och blev målskytt 11 minuter senare. Matchen slutade 2-2 mot Varesanovic Caykur Rizespor.

Adi Fisic, 20, Degerfors, Sverige (9 matcher / 2 mål)
Ännu ett tillskott i vår ‘’bosnier-koll’’.

Anfallaren Adi Fisic har främst fått göra inhopp i Superettan den här säsongen. Det har inte blivit några mål för Fisic hittills i Allsvenskan men har stått för två fullträffar i svenska cupen, mot Örgryte och Elfsborg. 
Fisic förtjänar att vara med på denna lista då han, enligt våra källor, är väldigt patriotisk av sig. Han har tidigare spelat för Örebro SK som är hans moderklubb.

I juli 2021 såldes Adi till italienska Atalanta för 230 tusen euro, enligt sajten transfermarkt. I italien blev det spel med Atalantas U-18 och U-19 lag, tyvärr inget framträdande med A-laget. Han blev utlånad av Atalanta till både moderklubben Örebro (Superettan) men även till Örebro Syrianska (Ettan Norra). Den 1 februari i år lämnade anfallaren Örebro Syrianska och skrev på för Degerfors. Kontraktet gäller till 31 december 2026.

Muharem Huskovic, 21, Austria Wien, Österrike (31 matcher / 5 mål / 1 assist)
21-åringen blev utbytt efter 64 minuter i förlustmötet med WSG Tirol. 
Tre dagar senare blev Huskovic målskytt mot SCR Altach. Den matchen slutade 2-2. Han blev även varnad (39:e min) och utbytt efter 78 minuter.

Denna unga kille har varit otursförföljd under det senaste året. I oktober förra året var 21-åringen med om en bilolycka och för några veckor sedan blev han brutalt överfallen vid en bankomat. Överfallet slutade med bl.a näsfrakturer på flera ställen. Även han har uttryckt sig positivt om att en dag representera Bosnien & Hercegovina. ‘’Muki’’ är fortfarande ung och är nog en av de mest intressanta potentiella ‘’drakarna’’ för framtiden. 

Kenan Kodro, 30, Ferencvaros, Ungern (33 matcher / 13 mål / 1 assist)
Gjorde ett inhopp mot Nyiregyhaza i semifinalen av den ungerska cupen. Det blev 16 minuter på plan i det mötet. Finalen i den ungerska cupen spelas den 15 maj och Paks står för motståndet. 

Anfallaren gjorde sitt 13:e mål för säsongen när Ferencvaros bortaslog MTK Budapest med 1-2. 
Kodro blev tillsammans med sina bosniska lagkamrater, nyligen ungersk ligamästare. Titeln är Kodros andra under karriären. Med Athletic Bilbao blev han spansk super cup-mästare säsongen 2020/2021.
Han är med sina 13 mål på en tredjeplats i skytteligan (1 mål för Fehervar, 12 mål för Ferencvaros).
Kodro valde att avsluta sin landslagskarriär efter att hans pappa Mehmed ‘’Meho’’ Kodro fick sparken som landslagstränare efter endast två matcher. En absolut pinsam och skandalös behandling av en sådan legend. Hoppet lever än dock och undertecknad hoppas att ‘’Keno’’ återvänder till landslaget inom kort.

Elvir Koljic, 28, Universitatea Craiova, Rumänien (23 matcher / 4 mål / 1 assist) 
Ännu en spelare vars karriär har kantats av skador. Koljic, som växte upp i staden Kljuc (trots att han föddes i Spanien under kriget), var en riktigt vass målskytt innan skada efter skada drabbade honom.
Utanför truppen de senaste två omgångarna. Hans lag besegrade FC Rapid i den rumänska ‘’mästerskapsserien’’ och befinner sig på en andraplats i den rumänska högstaligan, 12 poäng bakom ledande Steaua Bukarest.

Amar Muhsin, 26, Helsingborg, Sverige (7 matcher / 3 mål)
Ny i vår ‘’bosnier-koll’’.

Hoppade in efter 73 minuter på matchklockan, i den mållösa matchen mot Östersund. HIF befinner sig på en tiondeplats i Superettan efter fem spelade omgångar.

Amar har tidigare spelat för bl.a Skövde AIK, AFC Eskilstuna, Utsiktens BK samt Assyriska IK. Han har gjort 4 mål i Allsvenskan (13 matcher), 18 mål i Superettan (49 matcher), samt 31 mål i Ettan Södra på 64 framträdanden. Det har blivit 14 mål på 51 framträdanden i Helsingborgs-dressen.
Muhsin har uppmärksammats tidigare, både från bosniska och svenska medier men även i irakiska.
Amars pappa är irakier och hans mamma är bosnisk, från Banja Luka. Han har beslutat sig för Iraks landslag, med vilka han spelat två matcher hittills. Dock är det fortfarande möjligt för honom att byta till Bosnien och Hercegovinas landslag, då han inte lirar några tävlingsmatcher för Irak ännu. 

I en intervju för två sedan för den bosniska sajten reprezentacija.ba, uttryckte Muhsin sin kärlek för Bosnien och Hercegovina, maten och musiken. I intervjun nämnde han hur han tycker om att åka på semester till mammas hemland. Han sa även att ingen från Bosnien och Hercegovinas fotbollförbund någonsin kontaktat honom och att hans kusiner från Sanski Most hellre hade velat se honom i ‘’drakarnas’’ tröja. Muhsin avslutade med att nämna att han följer alla Bosnien och Hercegovinas landslag och ser Dzeko som en ‘’äkta’’ kapten. 

Jasmin Mesanovic, 32, Kisvarda, Ungern (28 matcher / 6 mål / 4 assist)
Utbytt i 83:e minuten i 1-0 segern mot Fehervar. Assisterade till matchens enda mål i den 53:e minuten.

Sadan Filipovic2024-04-30 17:30:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina