Lagbanner
BOSNIER-KOLLEN V.39: Europas topp 5 ligor

BOSNIER-KOLLEN V.39: Europas topp 5 ligor

Här får ni läsa om de bosniska spelarnas prestationer i Europas 5 högst rankade ligor, enligt UEFA:s ranking. Bland de 5 ligorna hittar vi den engelska, italienska, spanska, tyska samt den franska ligan. Dessutom har vi valt att inkludera Championship, Serie B & C, La Liga 2 samt 2. Bundesliga.

* All statistik är inhämtad från sajten Transfermarkt. I statistiken inkluderas ALLA tävlingsmatcher med klubblaget och inte ev. landslagspel.


ENGLAND

PREMIER LEAGUE

Asmir Begovic, 37, målvakt, Everton
‘’Försvarsministern’’ är andremålvakt i Everton och har inte fått någon speltid ännu, under sin andra sejour i klubben. Everton torskade borta mot Crystal Palace i lördags med 2-1 och är placerat på en 16:e plats i ligan, efter sex spelade omgångar.

CHAMPIONSHIP

Anel Ahmedhodzic, 25, mittback, Sheffield United (7 matcher)
Fått 90 minuter på plan i alla matcher han spelat för Sheffield så här långt. Det blev 0-0 mot Portsmouth borta senast och mittbacken blev varnad i matchminut 41’. Malmö-födde Ahmedhodzics lag placerar sig på en sjätteplats i den engelska andradivisionen efter sju spelade omgångar.

ITALIEN
SERIE A

Sead Kolasinac, 31, vänsterback/mittback, Atalanta (5 matcher)
Utbytt i bortamötet med Bologna i matchminut 79’. Matchen slutade 1-1.
Efter sju spelade omgångar i ligan, hittar vi Atalanta på en 12:e plats.

Milan Djuric, 34, anfallare, Monza (5 matcher / 2 mål)
Monza åkte på en 2-0 förlust senast mot Napoli. Djuric lirade hela mötet. 
Djurics lag ligger på näst sista plats i Serie B med endast 3 ihopskrapade poäng. Tre kryss och tre förluster har det blivit för Monza efter sex omgångar spelade.

SERIE B

Tarik Muharemovic, 21, mittback, utlånad från Juventus till Sassuolo (3 matcher, 1 mål)
Lirade hela hemmamötet med Spezia som slutade mållöst. Efter sju spelade omgångar i Serie B, återfinns Sassuolo på en tredjeplats med 12 ihoptjänade poäng.

Dario Saric, 27, central mittfältare, Palermo (5 matcher)
Bosniern och hans lag torskade med 5-0, i den andra omgången av den italienska cupen mot Napoli. Saric blev utbytt efter 72 minuter på plan. Palermo hittar vi på en 12:e plats i den italienska andradivisionen, efter sex omgångar spelade. 

SERIE C - GIRONE A

Marko Brkic, 19, anfallare, Novara (2 matcher)
Ny spelare i vår ‘’Bosnier-koll’’!
Är han värd att hålla koll på? Det återstår att se…

19-årige är fostrad i Borac Banja Lukas akademi. Det blev 11 mål och 5 assist på 23 matcher i Borac U-17. Sommaren 2021 lämnade han Borac och dess U-17 för Tyskland och Wolfsburgs U-17. Med 4 mål och 5 assist på 13 framträdanden i Wolfsburgs U-17 blev han uppflyttad till U-19 sommaren 2022. Där blev det varken mål eller assist på 3 framträdanden för med U-19 laget. Han lämnade Tyskland ett år senare och skrev på för den bosniska klubben Zvijezda 09 och dess U-19 lag. Där blev det 9 mål på lika många matcher spelade. 

Den 17 juli i år blev det alltså en flytt till Italien och Novara som huserar i Serie C, i den italienska tredjeligan på ‘’free transfer’’. Kontraktet är skrivet till den 30 juni 2026 och Brkic bär nummer ‘’9’’ på ryggen, vilket kan ge en hint om hans potential. Eller?

Det har hittills inte blivit några minuter för 19-åringen i Serie C men han har fått göra två inhopp i den italienska cupen, dock endast för lag som spelar i tredjeligan. I den första omgången ställdes man mot AC Renate på bortaplan och matchen slutade 2-2 efter fulltid. Novara vann straffläggningen med 2-4 och gick därmed vidare till den andra omgången. Brkic då? Jo, han fick göra ett inhopp i den 83:e matchminuten och blev varnad fem minuter senare.
I den andra omgången ställdes man mot ett betydligt tuffare motstånd, i form av Milans U-23 lag. Gästande Milan vann med 1-2 och Brkic fick göra ett inhopp i matchminut 86, 

Han har suttit på bänken i Novaras samtliga ligamatcher, utan att göra ett enda inhopp ännu men vi hoppas att han får chansen så småningom!
Novara förlorade sin senaste match i Serie C borta mot Alcione med 2-1. I skrivande stund återfinns Novara på plats 15 i tabellen med endast 5 poäng vunna, efter 6 omgångar spelade.

SPANIEN

LA LIGA 2

Dario Djumic, 32, mittback, Eldense (7 matcher, 1 mål, 1 assist)
Mittbacken är given i startelvan och lirade hela mötet senast när hans Eldense bortaslog Cadiz med 1-2. Eldense ligger på en åttondeplats i serien efter sju omgångar. 

TYSKLAND

BUNDESLIGA

Nikola Vasilj, 28, målvakt, St. Pauli (6 matcher, 8 insläppta mål, 2 hållna nollor)
Både landslaget och St. Paulis förstemålvakt, blev matchhjälte borta mot Freiburg när han räddade en straff i matchminut 41. Nykomlingen St. Pauli segrade med 0-3 och placerar sig på en 14:e plats i tabellen, efter 5 omgångar spelade. 

Armin Gigovic, 22, central mittfältare, Holstein Kiel
Den tidigare Helsingborgs och Landskrona BoIS-spelaren kom till Bundesliga i somras och har krigat sig in i startelvan. Gigovic har lirat från start i de senaste två ligamatcherna och vi på redaktionen vill passa på att gratulera honom och hoppas på ännu större framgångar i fortsättningen! Det blev förlust hemma mot Hugo Larssons Eintracht Frankfurt med 2:4 och Gigovic byttes ut efter 60 minuter. Efter 5 omgångar spelade hittar vi Holstein Kiel på en 18:e och sista plats i Bundesliga med endast en poäng. 

Ermedin Demirovic, 26, anfallare, Stuttgart (8 matcher, 5 mål, 1 assist)
Målsprutan blev utbytt efter 71 minuter i bortamötet med Wolfsburg som slutade 2-2 och nätade tyvärr inte i matchen. Efter 5 omgångar i Bundesliga hittar vi Stuttgart på en åttondeplats. Med sina fyra mål i ligan är Demirovic på en delad tredjeplats i ligan, tillsammans med kroaten Andrej Kramaric och Haris Tabakovics lagkamrat (Hoffenheim), Florian Wirtz (Bayer Leverkusen), lagkamraten i Stuttgart Deniz Undav samt Gigovics lagkamrat japanske Shuto Machino. Eintracht Frankfurts egyptiske landslagsman Omar Marmoush toppar skytteligan med sina sex fullträffar. Målmaskinen Harry Kane, tillika Bayern Münchens stjärnanfallare, placerar sig på en andraplats med sina fem gjorda mål. 

Haris Tabakovic, 30, anfallare, Hoffenheim (6 matcher, 1 assist)
Anfallaren satt på bänken senast när hans Hoffenheim torskade med 3-4 på hemmaplan mot Werder Bremen. Det har tyvärr inte blivit några mål alls för Tabakovic i Hoffenheim sedan ankomsten från Hertha Berlin och det är egentligen inte så konstigt, eftersom han inte fått mycket speltid alls. Han har fått 37 minuter och lirat i endast två matcher i Bundesliga hittills. 
Hoffenheim ligger på en 16:e plats i tabellen med endast tre ihopskrapade poäng.

2. BUNDESLIGA

Avdo Spahic, 27, målvakt, Kaiserslautern
Målvakten har inte fått speltid alls under säsongen. Efter elva spelade omgångar återfinns Spahics lag på en elfteplats.

Ermin Bicakcic, 34, mittback, Eintracht Braunschweig (8 matcher, 1 mål, 1 assist)
Den 34-årige Bundesliga-veteranen är lagkapten för sitt lag. Han har startat i alla ligamatcher hittills under säsongen och fått 90 minuters speltid i samtliga möten. Det blev förlust med 3-1 senast mot Aleksandar Kahvics Samir Telalovics SSV Ulm 1846. Det går tungt för Eintracht just nu då man ligger på en 17:e och näst sista plats i 2. Bundesliga med endast fyra vunna poäng.

Dennis Hadzikadunic, 26, mittback, Hamburger SV (7 matcher)
Den tidigare MFF-spelaren har startat i alla ligamatcher hittills denna säsong. Han blev utbytt i matchminut 83’ senast, i kryssmatchen med Paderborn som slutade 2-2. Efter 7 spelade omgångar spelare, hittar vi HSV på en sjätteplats i ‘’Zweite’’. 

Dzenis Burnic, 26, defensiv mittfältare, Karlsruher (8 matcher, 1 assist)
Även Burnic får förtroende av sin tränare och har startat i lagets samtliga ligamatcher. Mot Denis Huseinbasics lag Köln på bortaplan blev det 4-4 och Burnic stod för en assist. Han lirade hela matchen och blev varnad i den sjätte matchminuten. Karlsruher ligger trea i tabellen efter 7 omgångar.

Denis Huseinbasic, 23, central mittfältare, Köln (8 matcher, 1 mål, 1 assist)
23-åringen är given i startelvan och har startat i lagets samtliga matcher. Lirade hela mötet med Dzenis Burnics Karlsruher, i en hemmamatch som slutade 4-4. Köln ligger på en åttonde plats i tabellen efter 7 omgångar.

Smail Prevljak, 29, anfallare, Hertha Berlin
Den 27-faldige bosniske landslagsmannen har varit utan speltid i lagets samtliga matcher den här säsongen. Hertha Berlin hittar vi på en sjundeplats i tabellen efter 7 spelade omgångar.

Samir Telalovic, 24, anfallare, SSV Ulm 1846 (7 matcher, 1 mål)
Inte med i truppen senast då man slog Ermin Bicakcics Eintracht Braunschweig på hemmaplan med 3-1. Ulm ligger tolva i tabellen efter 7 omgångar. Borde Telalovic få en kallelse till landslaget av Barbarez?

Aleksandar Kahvic, 20, anfallare, SSV Ulm 1846 (6 matcher, 5 mål)
Med sina fem fullträffar på sex spelade matcher för OFK Beograd i den serbiska högstaligan, belönades 20-åringen med en övergång till 2. Bundesliga. Dessvärre har det inte blivit någon speltid alls i Tyskland för Semir Telalovics lagkamrat då han varit utanför truppen i Ulm’s samtliga matcher. 

FRANKRIKE

LIGUE 1

Belmin Dizdarevic, 23, målvakt, Montpelier (1 match)
Målvakten har endast fått lira en mat och det med Montpeliers reservlag som huserar i femtedivisionen (Championnat National 3). Montpelier återfinns på en 16:e plats i Ligue 1 efter sex omgångar.

Halid Sabanovic, 25, högerback, Angers
Inte heller Sabanovic har fått någon speltid. Angers placerar sig sist i Ligue 1 med endast två ihopskrapade poäng efter sex omgångar.



 

Sadan Filipovic2024-09-30 08:55:54

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina