Lagbanner

Bosniska supercupen kommer att avgöras i Dubai?

En tredje trofé kommer att delas ut i Bosnien och Hercegovina, med start från och med nästa säsong. Det är ett supercup-möte som kommer att spelas mellan ligamästarna och vinnarna av bosniska cupen.

Efter mer än två decennier kommer en supercup återigen att spelas i Bosnien och Hercegovina. Premiärupplagan kommer att spelas mellan Borac Banja Luka och Zrinjski Mostar, finalisterna i årets cupfinal men även de två bästa lagen, sett till nuvarande tabellposition. Den största nyheten är nog faktumet att supercupen kan komma att avgöras långt utanför Bosnien och Hercegovinas gränser, i en mer exotisk del av världen.

Avtal med Förenade Arabemiraten

Enligt den bosniska sportsajtens SportSports, hittills obekräftade uppgifter, har förbundets ordförande, Vico Zeljkovic, kommit överens med Förenade Arabemiratens fotbollförbund angående denna överraskande nyhet. Han befinner sig just i landet som enligt samma sajt, kommer att stå som värd  för nästa supercup. Överenskommelsen med landet innefattar att Förenade Arabemiraten kommer att stå som värdar för supercupen under de kommande tre åren.

Det är något som kan vara till stor nytta för den bosniska fotbollen, då det kommer att generera saftiga summor, genom sponsorer och andra intäkter. Detta avtal kan även komma att bli till stor nytta för de deltagande lagen och spelarna i supercupen. Mer detaljer bör offentliggöras i ett senare skede, då avtalet varken är officiellt eller bekräftat från Bosnien och Hercegovinas förbund.

Döps efter Ivica Osim

Önskemålen från Bosnien och Hercegovinas fotbollförbund, NFSBIH, är att supercupen döps efter legendaren Ivica Osim, som dog för drygt två år sedan, den 1 maj 2022. Slutgiltig bekräftelse gällande matchdatum och vilken arena som kommer att stå som värd, blir troligtvis känt inom de närmaste dagarna.
Bosnien och Hercegovina är varken det första eller enda europeiska land, vars supercup avgörs på i arabländerna, då Italien och Spanien haft ett liknande upplägg under de senaste åren. liknande i flera år. Det är sant att deras matcher spelas i Saudiarabien.

Innan bildandet av bosniska Premijer Liga, eller WWin League, som ligan heter sedan den 9 februari i år, på grund av sponsoravtal, spelades fyra upplagor av supercupen. Željeznicar vann två gånger medan Sarajevo och Bosna Visoko har vunnit en vardera.

Adnan Catak2024-05-14 22:39:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina