Lagbanner
Cupguld för Sanicanin i Serbien!
Sanicanin firar segern mot Partizan.

Cupguld för Sanicanin i Serbien!

Utöver den vanliga proffskollen följer en genomgång av sex spelares respektive säsonger.

England:

Mario Vrancic (Norwich City)
Mittfältaren bytes in i den 79:e minuten mot Everton och satt därefter bänkad mot Manchester United. Denna säsong har knappast blivit som Vrancic hoppades och det ska bli intressant att se ifall han lämnar Norwich i sommar. Uppenbarligen har inte Farkes förtroende för honom och under säsongen har han bara startat fyra ligamatcher. Noterbart i sammanhanget är att Norwich kämpat i botten och trots en pressad situation har tysken varit ovillig att ”chansa” med Vrancic. Samtidigt väntas kanariefåglarna åka ur Premier League och detta skulle i sin tur bidra till att lagets vassaste pjäser lämnar vilket i sin tur kan öppna upp för Vrancic. En annan faktor som kan bidra till att Mario stannar är att corona skapat oro på marknaden vilket gör att klubbarna är försiktiga när det gäller att köpa och sälja spelare.

Sead Kolasinac (Arsenal)
Efter den jobbiga återstarten har Arsenal ryckt upp sig, man tog en oväntat stabil seger mot Southampton med 2-0 där Kolasinac bytes in i 70:e minuten. Vänsterbacken spelade därefter 90 minuter i samband med att Arsenal knockade ut Sheffield i anrika FA Cupen.


Grekland:

Anel Sabandzovic (AEK Aten)
Sabandzovic petades dessvärre mot både Aris och Olympiakos. Trots ett tight spelschema och möjligheten till fem byten har Sabandzovic inte fått särskilt mycket mer speltid. Under post-corona-perioden har det enbart blivit ett inhopp på sex matcher.


Israel:

Jasmin Buric (Hapoel Haifa)
Buric hade en tuff dag på jobbet när Hapoel möte Maccabi Tel Aviv, det blev nämligen förlust med 3-0 och keepern släppte alltså in tre bollar. Bättre gick det i matchen mot Beitar Jerusalem där målvakten höll nollan.



Italien:

Asmir Begovic & Rade Krunic (Milan)
Inget har förändrats i Turin, både herrarna satt nämligen bänkade i den senaste ligamatchen. Att Begovic skulle inta rollen som andramålvakt var givet på förhand och därmed är den begränsade speltiden väntad. Tråkigare är det med Krunic som ändå hade en rimlig möjlighet att få lira inför säsongensstarten.

Miralem Pjanic (Juventus)
Pjanic spelade 71 minuter mot Bologna men utmärkte sig inte när hans Juventus vann med 2-0. Segern följdes med en ny trea mot Lecce där den gamla damen segrade med 4-0. Pjanic spelade hela matchen och trots många mål blev han poänglös.
 
Mato Jajalo (Udinese)
Jajalo bytes in i den 54:e minuten när Udinese förlorade med uddamålet mot Torino. De svartvitrandiga torskade också veckans andra drabbning mot succélaget Atalanta med 3-2, den gången fick Jajalo 82 minuters speltid.

Edin Dzeko (Roma)
Dzeko var på hugget i samband med att den italienska fotbollen återvände. Anfallaren avgjorde nämligen den jämna matchen mellan Sampdoria och Roma, huvudstadslaget vann mötet med 2-1 efter Dzekos två baljor. Insatsen följdes upp med en ljummen prestation mot Milan där hans team förlorade med 2-0, Edin fick 70 minuters speltid i den omgången.


Kroatien:

Stjepan Loncar (Rijeka)
Rijeka har varit svaga under post-corona-perioden och senast förlorade man mot mittenlaget Gorica med 2-1, därmed känns drömmen om CL-kval alltmer avlägsen. En osynlig Loncar spelade 90 minuter.

Amer Gojak & Izet Hajrovic (Dinamo Zagreb)
Duon fick ingen speltid mot Osijek.


Polen:

Adnan Kovacevic (Korona Kielce)
Korona Kielce förlorade mot både Rakow Czestochowa (1-0) och Zaglebie Lubin (2-1) föregående vecka, det nämnda innebär att laget har torskat de fyra senaste matcherna. Kovacevic spelade båda drabbningarna för Korona och i nuläget har hans arbetsgivare ”kniven mot strupen”. Fyra matcher återstår och laget har elva poäng upp till säker mark. Rent matematisk är nytt kontrakt en möjlig ekvation men med tanke på hur formsvaga man varit så lär nog klubbens sympatisörer undvika höga förväntningar.


Ryssland:

Toni Sunjic (Dinamo Moskva)
Sunjic satt på kvisten i stadskampen mot CSKA Moskva.


Schweiz:

Miroslav Stevanovic (Servette)
Servette spelade 1-1 i bortamatchen mot Sion och därefter 2-2 mot Luzern. Stevanovic spelade 90 minuter i båda matcherna men blev poänglös.

Ermedin Demirovic (St. Gallen)
St. Gallen förlorade med 4-0 mot Zürich där en ineffektiv Demirovic lirade hela matchen. Anfallaren blev också poänglös i den efterföljande omgången mot Thun (3-2 vinst), i den matchen fick han 62 minuters speltid.


Serbien:

Sinisa Sanicanin (Vojvodina)
Mittbacken Sanicanin tog hem den serbiska cupen tillsammans med sitt Vojvodina. Finalen mot Partizan slutade 2-2 efter ordinarie speltid och en mållös förläggning samt ett straffdrama senare stod klubben ifrån Novi Sad högst upp på pallen. Titeln är Sanicanins första och liraren spelade hela matchen men slog ingen av straffarna. Överlag en bra insats av Sinisa som var stark i luftrummet och läste av spelet på ett strålande sätt. Ett noterbart misstag är dock att Sanicanin orsakade en frispark som Partizan i sin tur målade på.


Slovenien:

Luka Menalo (Olimpija Ljubiljana)
Menalo lirade 90 minuter i den blytunga uddamålsvinsten mot Maribor.

Kenan Piric (Maribor)
Bänkades mot Olimpija.


Spanien:

Kenan Kodro (Athletic Bilbao)
Kodro var bänknötare mot storklubben Barcelona men fick göra ett inhopp mot Mallorca i den 84:e minuten. En av flera spelare som borde röra på sig i sommar.


Turkiet:

Riad Bajic & Deni Milosevic (Konyöaspor)
Konyaspor blev överkörda utav Besiktas och torskade med 3-0. Bajic spelade 77 minuter och vidrörde knappt bollen samtidigt som inte heller Milosevic uträttade speciellt mycket. Den sistnämnde spelade 90 minuter.

Edin Visca (Istanbul BB)
Trots en dålig insats fick Istanbul BB med sig 1-1 mot Galatasaray, pinnen bör man vara nöjda över med tanke på matchutvecklingen. Visca fick chansen ifrån start och höll ingen vidare nivå, han hade enbart ett avslut framåt och hans offensiva initiativ rann oftast ut i sanden. Som pricken över i:et blev han utvisad i den 85:e minuten efter två ostskivor. Ett återkommande mönster är att Edin ofta vikt ner sig i de tunga matcherna vilket synts i båda landslaget och i klubblaget samt resulterat i uteblivna titlar för yttern. Med fem omgångar kvar leder Basaksehir ligan med två poäng ner till Trabzonspor.

Ibrahim Sehic (Erzurumspor)
Erzurumspor besegrade Osmanlispor med 3-1 samtidigt som Sehic stod i målburen. Det insläppta målet var förövrigt på straff.


Tyskland:

Ermin Bicakcic (Hoffenheim)
Bico hoppade in i matchminut 83 när Hoffenheim slog Borussia Dortmund med 4-0.


Ungern:

Armin Hodzic (Fehervar)
Ungerska ligan är färdigspelad och Fehervars avslutande vecka bestod av två drabbningar. Den första var mot Ferencvaros och där vann man med 1-0 efter att poänglöse Hodzic fått 70 minuters speltid. Anfallaren fick även starta mot Zalaegerszegi TE och tackade för förtroendet genom att näta, i det mötet blev det en timmes spel.

Eldar Civic (Ferencvaros)
Civic litade 60 minuter mot Fehervar och därefter första halvlek i uddamålssegern Mezokövesd-Zsóry.


Utanför truppen.
Senad Lulic (Lazio), skadad.
Muhamed Besic (Sheffield United), petad.
Ervin Zukanovic (SPAL), okänd status.
Zoran Kvrzic (Kayserispor), skadad.
Darko Todorovic (Holstein Kiel), petad.
Marko Mihojevic (Erzgerbirge Aue), skadad.
Bojan Nastic (BATE), skadad.


Summering av säsongen:
En anmärkningsvärd säsong är över i Serbien, Ungern och Tyskland. Det nämnda innebär att sex landslagsspelare/potentiella landslagsspelare kan ta sommarledigt och härunder följer en summering av deras respektive insatser det senaste året.

Sinisa Sanicanin: Mittbacken fick en kallelse av Bajevic inför playoff-matcherna och borde därmed ha en rimlig chans att få fler möjligheter i höst. BiH har minst sju matcher mellan september-november vilket sannolikt kommer leda till att breda trupper tas ut. Spelaren har startat 28 av 30 ligamatcher och även lirat ytterligare fyra cupmatcher för Vojvodina, de nämnda indikerar att han varit stabil eftersom han fått förnyat förtroende. Som tidigare nämnt i artikeln vann Vojvodina cupen och i Jelen Super Liga kammade man hem en bronspeng. Tredjeplatsen är inget att skämmas över men faktum är att laget slutade 16 poäng bakom ligavinnaren Crvena Zvezda, därmed var man inte alls nära guldet. Det som visat sig vara Sanicanins styrkor är situationer i luftrummet, markeringsspel samtidigt som han också är en skicklig tacklare. Trots en ganska bra säsong är det få, om ens någon, som hyser någon större tilltro till Sanicanins förmåga. Den serbiska ligan är medioker och spelaren är med sina 25 år knappast purung.

Armin Hodzic: Anfallarens säsong har varit lite av en bergodalbana, han har fått speltid i 27 ligamatcher av 33 men enbart startat 19. Han var en startspelare från säsongsinledningen fram till slutet på oktober, därefter blev det mycket bänknötande fram till vinteruppehållet. Efter årsskiftet har det varit spretigare, särskilt efter corona-uppehållet eftersom Fehervar haft ett tätt spelschema vilket lett till rotation. Hur är det målen då? En relevant fråga eftersom Hodzic är anfallare. I ligan blev det tio baljor med sju innan nyår och tre efter, därmed har det varit ganska trögt under våren utifrån den synvinkeln. I cupspelet har det blivit ytterligare tre baljor under loppet av fem matcher.

Hans arbetsgivare slutade tvåa i ligan men var 13 poäng efter Ferencvaros, således var man inte riktigt involverade i någon slutgiltig guldstrid. I helhet är Hodzics säsong godkänd med marginal, han var väldigt bra under tidig höst men tappade en del under våren. Ändå har han haft regelbundet med speltid och verkar trots uteblivna mål varit en frisk fläkt för Fehervars offensiv. Den bosniska sidan bhfudbal.ba skrev i en artikel att Hodzic är uttagen i säsongens elva utav någon ungersk mediaaktör. Dessvärre anger man inte mer exakt vem/vilka som tagit fram elvan och inte heller hur upphovsmakaren motiverat sina val. Utmärkande för Armin är hans teknik samtidigt som han också är en vass avslutare. Han har dock ibland haft en tendens att agera själviskt vilket tyder på dålig spelförståelse. Trots en del brister borde dock Hodzic kunna vara en hygglig joker att slänga inför Nordirland i oktober och/eller i ett eventuellt EM.

Eldar Civic: Civic är den ungerska ligans andra ”drake” och hans flytt till Budapest har varit lyckosam. I ligan har Civic spelat 25 matcher av 33 (24 starter), det var huvudsakligen under säsongsinledningen som spelaren petades men han har efter en knackig start erövrat vänsterbacksplatsen. Civic har varit en av ligans allra bästa försvarare och han är vass offensivt med en fin fot som både kan slå inlägg, frisparkar och hörnor. Därutöver har han snabbheten och kan accelerera om det behövs. Civic har också visat prov på att han har en bra kondition och därmed kan spela i ett fysiskt krävande pressförsvar. Som tidigare nämnt vann Ferencvaros ligan överlägset och man var även det lag som släppte in minst mål, relevant fakta eftersom Civic har en defensiv position. I cupen var inte klubben lika framgångsrik, man blev utslagna redan i sextondelsfinalen efter torsk mot ett lag i andraligan.

I likhet med Hodzic var också Civic med i den säsongselva som bhfudbal.ba rapporterade om. Backen är född 1996 och enligt mig har han visat att han har potentialen att ta ännu ett steg och slå sig in i en klubb i någon av Europas toppligor. Spelaren har också goda möjligheter att få lira i landslagströjan eftersom Kolasinac tycks vara väldigt skadebenägen. Förvisso är Kola tre år äldre men än så länge har tyskbosniern uppnått mer än Civic och därmed är det orimligt att förvänta sig att Eldar ska peta honom ifall båda är tillgängliga.

Ermin Bicakcic: Hoffenheim avslutar säsongen på en sjätteplats, man har därmed varit ett stabilt mittenlag som varken varit med i toppen eller botten. Bicakcics säsong kan beskrivas som ”medel”, han har fått speltid 21 gånger under Bundesligas 34 omgångar. Det har dock enbart blivit 13 starter och noterbart är att Bico sällan fått chansen mot någon av topptrion (Bayern, Dortmund och Leipzig). Under de sex tillfällen där Hoffenheim lirat mot något av de tre lagen har Bicakcic enbart fått starta en gång, de nämnda är en indikation på att tränaren Kaltenbach inte riktigt litar på honom. En annan notering är att Bicakcic under ligaspelet nätat två gånger och inte dragit på sig en enda varning.

Den tyska sajten kicker.de som sätter matchbetyg på samtliga spelare använder sig av en skala från 1 till 6 där låga nummer är bra och höga är dåliga. Bicakcic har snittat 3.50 vilket därmed är lite under medel. 30-åringen har sedan ankomsten till Hoffenheim för sex år sedan fått liknande betyg ifrån kicker, han har aldrig snittat över 4.00 men aldrig under 3.00. Att dra alltför långtgående slutsatser utifrån en internetsidas bedömning är förvisso naivt men ändå är min personliga känsla att Bicakcic inte utvecklas något märkbart under åren i klubben. Det syns i landslaget där han inte blivit någon tydlig ledfigur utan fortsätter vara väldigt ojämn där bra prestationer blandas med skakiga insatser.

Bicakcics styrka är att han är relativt stark, har bra spelförståelse och är en trygg bollbehandlare. Han är dock långsam vilket märks när tempot höjs samtidigt som han är en instabil sista utpost ifall ett kontringstarkt motståndarlag har en kvick forward. En rimlig förklaring bakom varför han inte nått de höjder som man förväntade sig under åren i Stuttgart och Eintracht Braunschweig är att han fått oregelbundet med speltid. Under de fem senaste säsongerna har han som högst startat 20 ligamatcher och denna säsong var alltså siffran nere på blygsamma 13. Trots att han petats i drygt 40-50% av ligamatcherna har han ändå varit Hoffenheim trogen och med facit i hand kan det nämnda ifrågasättas.

Marko Mihojevic: Mihojevic blev i somras utlånad till Erzgerbirge Aue och under hösten imponerade försvararen. Hans spelade vecka ut och vecka in för laget som var med och utmanade om en uppflyttningsplats. Mihojevic beskrevs som en viktig pusselbit i lagbygget och topplaget Red Bull Leipzig visade sitt intresse för hans tjänster. Dessvärre har inte våren blivit lika lyckosam, i mars åkte han på en muskelskada mot Dynamo Dresden och han har ännu inte hämtat sig. I takt med att Mihojevic varit frånvarande har också hans arbetsgivare tappat fler poäng och man slutar sjua.

Mihojevic spelade totalt 24 matcher, på dessa mäktade han med ett mål, fem gula kort, en utvisning och inga assist. Hans snittbetyg hos kicker är 3.13 vilket ändå är en fin siffra med tanke på att det är hans första säsong i Tyskland. Enligt samma sida har Mihojevic varit uttagen i ”omgångens elva” vid tre tillfällen och han har varit Erzgerbirge Aue tredje bästa spelare. Mihojevic är dock ingen ”unik” bosnisk försvarare utan påminner mycket om de mittbackar som funnits i landslaget genom åren. Den fysiskt starke och långe Mihojevic är förstklassig i luftrummet, tuff i duellspelet samtidigt som han även är bra på att markera. Han är dock inte särskilt snabb och inte heller någon bolltrollare.

Hur det blir framöver är oklart, han tillhör fortfarande PAOK och ser ut att återvända till Grekland. Erzgerbigre Aue har en köpoption i kontraktet men verkar inte ha de ekonomiska möjligheterna att köpa loss honom. På sikt ska det bli spännande att se hur långt Mihojevic kan gå. Landslaget har inte haft någon tydlig ledare i backlinjen sedan Spahic slutade och frågan är om Mihojevic kan axla den rollen. Kan han bli den försvarsgeneralen som utöver att leverera rent individuellt kan sprida ett lugn till lagkamraterna och höja nivån på de andra?

Darko Todorovic: Todorovic har varit en enorm besvikelse. Han lånades ut till Kiel ifrån Red Bull Salzburg med förhoppningen att det skulle resultera i mer speltid. Såhär i efterhand har det blivit spel i nio matcher med sju starter på 34 omgångar i Bundesliga 2. Han har varit väldigt skakig och varit direkt ansvarig för flera av Kiels insläppta mål. Sedan början på mars har han inte ens varit med i truppen vilket beror på att Ole Werners tålamod spruckit.

Hans uppträdande under de få drabbningar han deltagit i har varit allmänt osäkert, hans reaktionstid är långsam, han är svag i dueller och gör många enkla misstag likt felpass i opressade situationer. Förhoppningen var att Todorovic skulle kunna bli en långsiktig lösning på högerbacksproblemet och än så länge ser det inte särskilt bra ut. Påpekas bör dock att 23-åringen inte är lastgammal och fortsatt kan utvecklas. Under åren i Sloboda Tuzla visade han också upp en del fina egenskaper, han har snabbhet, är rörlig och kan hota offensivt med farliga inspel.

Spelaren tillhör fortfarande Salzburg och i likhet med Mihojevic så är hans situation oklar. Dessvärre lär österrikarna knappast vara intresserade av att satsa på honom efter fiaskot i Kiel vilket lär resultera i en permanent försäljning eller en ny utlåning. Förhoppningen är att Darko ska få en fräsch nystart och möjligheten att utvecklas till hösten oavsett var han hamnar.

Sanel Topiczaanel96@hotmail.se2020-07-02 00:36:59
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina