Den historiska matchrapporten: Bosnien klara för världsmästerskapet i Brasilien efter vinst mot Litauen
Firandet i huvudstaden Sarajevo.

Ett par dagar sen är den, men den kommer. 13.10.15 är datumet som aldrig kommer att glömmas och för evigt att minnas. Vissa fick med sig stolar, andra souvenirer och biljetten men alla fick med ett minne för livet, när Bosnien vann mot Litauen och blev klara för VM.

Susic ställde upp med exakt samma elva som mot Liechtenstein några dagar tidigare. Det betydde bland annat att Vrsajevic återigen startade som högerback och Spahic-Bicakcic bildade mittbackslås.

Det syntes tydligt i inledningen vilket landslag som ville vinna. Borta(hemma)laget hade bollen och styrde spelet, med Misimovic och Pjanic centralt på mitten. Backlinjen väntade vid mittcirkeln på andrabollarna, som var många i den första halvleken. En hel del chanser, om än halvchanser, vaskades fram, där Pjanics frispark får ses som den hetaste. Målvakten gör en jättefin räddning och det skulle han göra på nytt när Pjanic åter testade via frispark.

Nervositeten var oändlig på läktaren, oron började spridas ju mer halvleken gick. Litauens målvakt håller laget kvar i matchen, dock mycket tack vare de bosniska spelarna som uppträdde nervöst och där ingen vågade avgöra, kändes det som. Väldigt mycket halvchanser och när avslutet skulle komma, då passade man hellre till en lagkamrat och chansen rann ut. Hörnorna radades upp, men resulterade i inget. Det märktes att spelarna var tagna av stundens allvar.

I andra halvlek fortsatte pressen mot det litauiska målet. Målvakten fortsätter att rada upp räddningar och Bosnien missar. Bland annat en jätteräddning på Ibiševic stenhårda skott.

Den tillresta publiken, med en hel del kändisar på läktaren, fortsätter att stötta sitt landslag och sjunger på. Efter 68 minuter kommer det så viktiga, fantastiska, ofattbara, historiska målet. Džeko gör det ingen riktigt vågat innan, nämligen tar bollen, går förbi sin motståndare och spelar in till en helt fristående Vedad ”Vedator” Ibisevic som bara har att raka in den och bli den mest älskade bosniern just då. 0-1 och glädjen är obeskrivlig. Sista tjugo spelar Bosnien av rutinerat. Litauen sticker upp då och då, men utan att skapa farliga lägen. Begovic tvingar ut en boll till hörna. Det kändes som att skottet inte var så farlig utan mest en säkerhetsåtgärd av vår fantastiske målvakt som endast släppte in sex mål under hela kvalet. Zahirovic kommer in i spel istället för Vrsajevic och gör det riktigt bra sista tjugo. Trots att han inte fick någon speltid så åker Ibricic på en varning från bänken. På tal om varningar, BiH är det land som, utan att veta säkert, förmodligen vinner fairplay-ligan. Inget rött kort och ingen avstängning på grund av gula kort (totalt nio stycken).

Domaren blåser av efter tre minuters tillägg och det stora jublet utbryter i Kaunas, Sarajevo, Zenica, Stockholm, München, Oslo, Köpenhamn och en hel del städer till. Spelarna och publiken gråter, något alldeles fantastiskt har inträffat. Det kan tyckas aningen överdrivet med tanke på att det bara handlar om ett VM-slutspel, trots en arton årig väntan, men för den insatte så vet man att det gäller så mycket mer.

Vi gratulerar oss själva. Bosnien är ett av fyra europeiska lag som gjort minst 30 mål framåt i kvalet, tillsammans med Tyskland (36), Holland (34) och England (31). Totalt tog man 25 poäng av 30 möjliga.

Vill också passa på att sända en tanke till familjerna och andra berörda till de tre unga killarna som tragiskt omkom när de var på väg hem till Bosnien från matchen. Må de vila i fred.

Nu slappnar vi av och inväntar lottningen i december. Nåväl, fram till matchen mot Argentina i november åtminstone. Nu njuter vi att vara i vårt första slutspel. Tänker på all den tid som varit fram till nu, alla motgångar men även framgångar. Det känns alltid bra att vara bosnier, men just nu är den känslan obeskrivlig. Nu njuter vi över att BOSNIEN OCH HERCEGOVINA ÄR I VM!