Lagbanner
OFFICIELLT: Pjanic presenterad av CSKA Moskva - ridandes på en häst

OFFICIELLT: Pjanic presenterad av CSKA Moskva - ridandes på en häst

Det blev ingen återkomst till Serie A för den forne stjärnmittfältaren. Istället blev det ryska ligan och CSKA. Han presenterades under dagen genom att rida på en häst.

RED IN PÅ ARENAN - PÅ EN HÄST

Miralem Pjanic, 34, lämnade Barcelona för Sharjah FC från Förenade Arabemiraten, i september 2022, där han spenderat de två senaste säsongerna. 
Det blev alltså ingen flytt till Milan, spanska Leganes eller turkiska Konyaspor som det spekulerats om tidigare. 

Den bosniske mittfältaren presenterades idag av den ryska storklubben, genom att rida på en häst in på CSKA's hemmaplan VEB Arena. Ett utav klubbens smeknamn är just ''hästarna'', eller på ryska ''koni''.
Den 34-årige mittfältaren kommer att bära nummer 15 på ryggen.

"Hej allihop, jag heter Miralem Pjanic. Jag har spelat för många klubbar men jag har alltid strävat efter att vara på hästens rygg. Jag ska vara ärlig, det fungerade ofta för mig", sa Pjanic och tillade: "Se då på dina favoritfotbollsspelare och kom sedan tillbaka till mig. Titta på dem igen, kom sedan tillbaka till mig. Se? Jag återvände på en häst och nu är jag bland hästarna”.

CSKA befinner sig för närvarande på en sjätteplats i den ryska högstaligan, med 14 ihopskrapade poäng efter nio omgångar spelade. I nästa omgång ställs ''hästarna'' mot Akhmat Grozny på hemmaplan.

HYLLAR KLUBBENS HISTORIA

I en intervju med CSKA:s officiella hemsida, sa Pjanic att han var glad över att ha kommit till Moskva. "Jag är väldigt glad över att vara här och att ha skrivit på kontraktet. CSKA är en stor klubb med en lång historia. Jag känner till CSKA mycket väl, eftersom jag har spelat mot dem europeiska turneringar. Det här är en klubb som alltid kommer att slåss om topplaceringarna i ligan. CSKA har en enorm potential. Jag är glad över att ansluta till det här laget. Det är precis den utmaningen jag behövde. De senaste åren har varit intressanta. Jag hade möjligheten att spela i Asian Champions League och vinna titlar. Däremot vill jag återvända till den europeiska scenen, i en mycket konkurrenskraftig liga där arenorna är fyllda. Jag är verkligen glad över att vara här.”

Pjanic påpekade även att den tidigare CSKA-mittfältsgeneralen och 40-faldige bosniske landslagsmannen Elvir Rahimic, spelat en stor roll kring beslutet. Rahimic lirade 347 matcher i CSKA-tröjan och blev rysk ligamästare fem gånger, cupmästare sju gånger, supercupmästare fyra gånger och UEFA-cupmästare vid ett tillfälle (2004). 

GENOMFÖRDE LÄKARUNDERSÖKNING IGÅR

"Min läkarundersökning gick bra. Allt har gått bra. Ni kommer få veta allt om kontraktet vid ett senare skede. Varför bestämde jag mig för att komma till den ryska klubben? CSKA är en stor klubb och jag är säker på att jag kommer att göra många bra saker här.
Förväntningarna av den ryska ligan? Jag tycker att nivån i ligan är hög. Det finns bra lag och spelare. Jag är glad över att krita på för CSKA",
sa Pjanic till den ryska sajten TASS.

TIDIGARE KRITISERAT RYSSLAND - KOMMENTERADE SITT TIDIGARE UTSPEL

Miralem kommenterade också sitt uttalande för två år sedan, när han tillsammans med Džeko vägrade spela för Bosnien och Hercegovina i en vänskapsmatch mot Ryssland. "Jag vet att många minns tillbaka på mina kommentarer för två år sedan. Jag sa aldrig något emot Ryssland och rysk fotboll. Jag är ledsen ifall mina ord kränkte någon och jag är redo att be om ursäkt. Just nu är det naturligtvis inte det bästa ögonblicket för rysk fotboll på grund av avstängningen. Och jag är ledsen att detta händer, men jag upprepar – mina ambitioner är extremt höga, både inom det nationella mästerskapet och cupspelet. Jag hoppas att situationen löser sig så snart som möjligt. Jag kommer från ett land där det var krig en gång och jag vet vad det innebär. Och jag förstår perfekt hur politik fungerar och hur den påverkar idrotten. Jag är dock en fotbollsspelare och all min uppmärksamhet är inriktad på att träna bra, spela bra och att hjälpa CSKA. Det här är mitt jobb som jag har gjort i mer än 20 år nu mina tränare och lagkamrater kan vara trygga med att jag kommer att göra mitt bästa."

För två år sedan blev Miralem Pjanic upprörd när Bosnien och Hercegovina funderade på att spela en match mot Ryssland. I dagsläget verkar han inte ha några invändningar mot att skriva på ett miljonkontrakt med CSKA Moskva.

Pjanics flytt till CSKA kommer som lite av en överraskning av flera anledningar, en av dessa är den hållning han intog som bosnisk landslagsspelare för bara två år sedan. Då motsatte han sig och hans lagkamrater tanken på att ''Drakarna'' skulle spela en vänskapsmatch mot Ryssland.

"Landslagets sportchef, Zvjezdan Misimovic, ringde mig och berättade att det fanns en möjlighet att spela den här matchen med Ryssland. Jag sa till honom att det för närvarande finns någon anledning att spela mot dem, eftersom FIFA hade uteslutit dem och UEFA hade uteslutit dem. Varför just vi? Varför inte något annat landslag? Hela världen lider på något sätt, på grund av det här kriget, så varför skulle vi vara de första att spela en vänskapsmatch mot dem? Det skulle också bli negativt mottaget över hela världen. Personligen har jag inget emot ryska fotbollsspelare men om alla andra har bestämt sig för att inte spela mot Ryssland, måste vi stå solidariskt och förkasta det, jag kan helt enkelt inte spela en sådan match", sa Pjanic då.

''Flytten är ovanlig i tider då Ryssland har uteslutits ur den europeiska fotbollen. Dessutom har Miralem Pjanic tidigare var kritisk till landet. 
När Bosnien Hercegovina skulle möta Ryssland i en träningsmatch för två år sedan var Pjanic ”mållös” och kallade beslutet för felaktigt'',
skriver Expressen.

''En kontroversiell flytt, eftersom Ryssland fortsatt är i krig med Ukraina. Av den anledningen tillåter Fifa utländska spelare i den ryska ligan att pausa sina kontrakt och spela för andra klubbar. Ryska lag får inte heller tävla i Uefas turneringar'', skriver Fotbollskanalen.

VM 2014 MED LANDSLAGET OCH SPEL I TOPPKLUBBAR

Miralem Pjanic var under sin ‘’prime’’ en av världens bästa mittfältare, både tack vare sin ‘’playmaking’’ men även sina frisparkar. Han var under flera år en av världens främsta frisparksskyttar. Bortsett från floppen i Barcelona, utlåningen till Besiktas och de senaste två säsongerna i Förenade Arabemiraten, har mittfältaren haft en otroligt fin och respektabel karriär med en hel del titlar. 

Innan bosniern tog steget till Serie A och Roma, blev det ett par säsonger i franska Lyon, dit han anlände som supertalang från Metz. Där fick han lira med bl.a frisparksspecialisten Juninho, som såg den då unge Pjanic som sin arvtagare, gällande fasta situationer (främst frisparkar).  Under sina fem säsonger i den italienska huvudstaden, var ''Prinsen av Rom'' lagkamrat med ingen mindre än Francesco Totti - ''Kejsaren av Rom''. Trots att det inte blev några titlar i Roma, fick bosniern ändå den respekten och uppmärksamheten han gjort sig förtjänt av. Det blev tyvärr spel tillsammans med Edin Dzeko under endast en säsong.. Dock fanns det andra stora namn som ''Pianisten'' hade turen att spela med. Daniele De Rossi, Alessandro Florenzi, Radja Naingolan och Gervinho.

Den 13 juni 2016 anslöt Pjanic till Juventus på ett femårskontrakt, med en övergångssumma på 32 miljoner euro, efter fem år med Roma. Han valde tröjnummer 5. Den 10 september gjorde Pjanic mål i sin hemmadebut i en 3–1 vinst över Sassuolo. Efter att ha vunnit Coppa Italia och Serie A under sin första säsong, missade han ‘’trippeln’’ efter att Juve förlorat Champions League-finalen mot Real Madrid.
Den 21 september 2019 spelade Pjanic sin 100:e match med Juventus (alla matcher inräknande), i en 2–1 seger över Verona i Serie A.
Den 26 juli 2020 vann han sin fjärde ligatitel med klubben efter att ha besegrat Sampdoria med 2–0 på hemmaplan.

Miralem Pjanic blev blott den andre bosniern någonsin att representera Barcelona. Den förste var Meho Kodro under säsongen 1995/1996. 
Den idag 34-årige Pjanic, uttalade sig för några år sedan vilket lag han bär i hjärtat, medan han fortfarande spelade för Roma. Något som Barcelona-fans inte kommer att gilla: 
"Om du frågar mig vilket  mitt favoritlag är, kommer jag att säga att det är Real Madrid. Det är en klubb som jag har älskat sedan jag var barn," sa Pjanic för ett antal år sedan.

Sejouren i Barcelona blev med facit i hand - en stor flopp, både för Pjanic men också för ‘’Barca’’ som klubb. Det blev 30 framträdanden i Barcelona-tröjan, utan varken mål eller assist för bosnierns del. Dessutom fick han dåligt med speltid och spelade väldigt sällan en hel match, endast i fem matcher fick han lira från avspark till matchens slut. Efter första säsongen i ‘’Barca’’ blev det en utlåning till turkiska Besiktas över en hel säsong. 

Det blev alltså endast 30 matcher för bosniern i den katalanska klubben där han knappast har fått visa upp sina kvalitéer. Med klubblegendaren Iniestas tidigare nummer 8 på ryggen, blev det oftast kortare inhopp och flertalet gånger fanns han inte ens med i truppen. Pjanic lyckades inte göra något mål eller assist under sin tid i ''Blaugrana'' men kunde glädja sig åt en cuptitel.

Den 2 september 2021 gick Pjanic till turkiska Besiktas på ett säsongslångt lån. Det blev endast en säsong i Istanbul för mittfältaren, som återvände till ''Barca'' efter säsongen. Pjanic fick ingen ny chans i den katalanska klubben utan lämnade Spanien på ''free transfer'' och kritade på för Sharjah FC i Förenade Arabemiraten  i september 2022  

Med sina 115 matcher är Pjanic på en andraplats över spelare med flest framträdanden i landslagsdressen. Bara Edin Dzeko ligger före med sina 136 landskamper. Dzeko och Pjanic är de enda med över 100 landskamper för Bosnien och Hercegovina. Den tidigare Roma och Juventus-stjärnan hittar vi på en delad femteplats över landslaget främsta målskyttar någonsin, med sina 18 fullträffar, tillsammans med Sergej Barbarez som numera är landslagets huvudtränare,

Sadan Filipovic2024-09-26 18:23:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina