Lagbanner
Generationsskifte i landslaget – så här kan Bosnien ställa upp framöver

Generationsskifte i landslaget – så här kan Bosnien ställa upp framöver

Efter ännu ett playoff-fiasko står Bosnien inför ett utmanande 2024 på flera fronter. Det bosniska landslaget kommer troligen att genomgå ett generationsskifte, där man får klara sig utan profiler som Edin Dzeko och Miralem Pjanic.

Bosnien och Hercegovina går igenom ännu en tuff period. Resultaten för laget har inte sett lovande ut under de senaste kvalen, trots deras faktiska kvalitet. Det kan diskuteras att orsakerna till detta är hur ostrukturerade fotbollsförbundet har varit, hur spelarna presterat och hur tränaren har ställt upp laget. Bosnien har under loppet av tolv månader haft hela fyra olika tränare, vilket visat sig störa kontinuiteten och stämningen. 

Matchschemat för resten av året är fullspäckat med tuffa motståndare. Det inleds med två träningsmatcher i juni. Först ställs man mot England på St. James Park i Newcastle den tredje juni, och sedan åker man till Empoli för att möta Italien den nionde juni. Därefter väntar Uefa Nations League där Bosnien och Hercegovina hamnade i grupp A3 tillsammans med Nederländerna, Tyskland och Ungern

Spelare in och spelare ut 
Nu kan det vara aktuellt för det bosniska landslaget att ersätta de äldre spelarna och få in nya unga spelare med energi. Många av de nuvarande spelarna under 30 år har potential att spela i Europas topp fem-ligor, om de inte redan gör det. Med ett stödjande fotbollsförbund kan denna trupp absolut leverera positiva resultat. Spelarna visade prov på detta i semifinalmatchen mot Ukraina, vilket ger hopp om deltagande i stora mästerskap framöver. 

Av de spelare som är under 30 års ålder, ser spelartruppen för närvarande ganska bred ut, och det råder inga tvivel om att även nuvarande 30-plusåringar som Haris Hajradinovic, Sead Kolašinac och Rade Krunic kommer att få spela under de kommande VM-kvalmatcherna nästa år. 

Det finns också några intressanta spelare i diasporan som bör hållas under uppsikt, såsom Muharem Huskovic från Austria Wien, Adis Jasic samt Ervin Omic från Wolfsberger AC, Esmir Bajraktarevic från amerikanska New England Revolution, Armin Gigovic från FC Midtjylland, vänsterbacken Emir Karic i SV Darmstadt och många fler. 

Däremot är det ingen garanti att dessa spelare väljer att representera det bosniska landslaget. Därför måste uppmärksamheten riktas mot diasporan tills den inhemska ligan åtminstone gör några framsteg men också att utveckla arbetet inom ungdomssektionerna. 

Av de spelarna som är redan tillgängliga för spel i Bosnien finns bland annat talangmålvakten Vedad Muftic i FK Zeljeznicar, högeryttern Ajdin Hasic samt vänsterbacken Elvir Durakovic i FK Sarajevo, mittfältaren Dario Saric som är i fin form i turkiska ligan, forwarden Admir Bristric i Olimpija Ljubljana och även Filip Cuic i Hajduk Split. 

Här är en potentiell trupp och startelva framöver för det bosniska landslaget: 

Potentiella ersättare
Kenan Piric, Vedad Muftic, Adis Jasic, Adrian Leon Barisic, Dennis Hadzikadunic, Nihad Mujakic, Elvir Durakovic, Rade Krunic, Ivan Basic, Dario Saric, Dal Varesanovic, Admir Bristric, Adi Nalic, Smail Prevljak, Filip Cuic. 

Med tanke på motståndet som man ställs mot detta året i träningsmatcherna och Nations League, är det mest troligt att ställa upp i en 3-5-2 men det beror främst på vem som är förbundskapten och vilka spelartyper som passar in hos den tränaren. 

Savo Milosevic in eller ut? 
Resultaten under Milosevic har inte varit imponerande, prestationen mot Ukraina är den matchen som sticker ut. Under kvalet såg 50-åringens facit inte lovande ut och innan playoff-matchen riktades mycket tveksamheter mot Milosevics håll. På fyra kvalmatcher hade Bosnien en vinst och tre förluster. På en presskonferens efter matchen mot Ukraina uttryckte han sig osäkert kring sin fortsättning

– Om jag kommer att stanna beror inte på mig, det finns miljontals saker som kan hända. Med tanke på resultatet är ni medvetna om att det är en väldigt svår och komplicerad historia. Kommer jag att stanna? Planen var att vinna och spela igen om fem dagar, men tyvärr hände det inte och nu förändras allt, säger han. 

För nästan en vecka sedan svarade fotbollsförbundets president Vico Zeljkovic på frågor och kritik på nyhetskanalen N1. Där fick Vico Zeljkovic komma till tals gällande kvalmisslyckanden under hans tid som president, ifall Milosevic blir kvar på den bosniska bänken och mycket mer. 

 – Faktum är att vi inte lyckades uppnå det resultat vi eftersträvade, vårt mål var att kvalificera oss vilket vi misslyckades med. Detta är ett misslyckande. Tyvärr lyckades vi inte ta oss till EM för första gången i landslagets historia. Matchen mot Ukraina såg bra ut, det är ett faktum. Vi var på rätt väg, men vi höll inte hela vägen och det slutade inte som planerat, säger Vico Zeljkovic till N1 och fortsätter: 

– Inte ens den 'gyllene' generationen från Brasilien lyckades kvalificera sig till ett EM. Vi måste fundera på hur vi ska gå vidare. Vi har redan gjort analyser, och dessutom har det irriterat supportrarna att vi bytt förbundskapten så ofta. Detta gjordes i god avsikt, men det fungerade inte. Nu är vi överens att nästa gång vi söker en förbundskapten, ska det vara ett flerårigt kontrakt som sträcker sig över två kval. På detta sätt kommer vi att presentera våra målsättningar för supportrar och media när det gäller landslaget. 

Efter fem månader är Ivaylo Petev återigen en fri man. Den tidigare förbundskaptenen för Bosnien och Hercegovinas landslag har under den senaste tiden lett Ludogorets Razgrad och Universitatea Craiova. Trots att han för bara någon vecka sedan utsågs till månadens tränare i Rumänien, meddelades det överraskande nog att samarbetet mellan de två parterna har avslutats genom ett ömsesidigt avtal. Fotbollsagenten Redzad Dikonja, som har nära kontakt med Petev, har kommenterat Petevs situation i nuläget. 

– Petev pratar om Bosnien och Hercegovina som en ung kille som pratar om sin flickvän. Han har varit överallt, men säger att han inte känt en sådan värme någon annanstans. Snart planerar han att åka dit på semester för att träffa vänner och ladda batterierna. Just nu är han inte intresserad av nya jobberbjudanden för att han vill vila åtminstone en månad innan han överväger nya projekt eftersom vila är vad han behöver mest just nu, säger Redzad Dikonja i en intervju med reprezentacija.ba. 

Framtiden för Bosniens tränarpost är öppen, och en lösning behöver snabbt fastställas av förbundet för att ge laget de bästa förutsättningarna i kommande utmaningar i Uefa Nations League och VM-kvalmatcherna. 

Benjamin Selmanovicbenjamin.selmanovic03@gmail.com2024-04-15 15:39:47
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina