Lagbanner
Hadžibegics första trupp
Romas Tahirovic återfinns i 25-mannatruppen.

Hadžibegics första trupp

EM-kvalet stundar och nye förbundskaptenen har tagit ut sin första trupp.

På en presskonferens under förmiddagen presenterade Bosniens nye förbundskapten, Faruk Hadžibegic, sin landslagstrupp som ska ta sig an Island och Slovakien i slutet på denna månad. Tanken var att 23 spelare skulle bli uttagna, istället blev det 25. Samlingen sker den 19 mars i Zenica och matcherna spelas den 23.e mars (hemma mot Island) respektive 26.e mars (Slovakien på bortaplan). 

Hela truppen hittar du här

Kommentar
Som vanligt väcker uttagningen känslor. Förutom skadade Pjanic är de andra nyckelspelarna med, bland annat Kolasinac, Krunic och Dzeko. Däremot är inte Said Hamulic med, anfallaren som nyligen skrivit på för Toulouse i franska ligan och som spås en fin framtid. Detta har såklart inte gått obemärkt förbi och direkt en massa spekulationer om varför han inte är med. Spelaren själv la ut på sin Instagram att han väljer bort BiH för Nederländerna där han är född, för att kort därefter radera "händelsen". Samtidigt sägs det att förbundskaptenen, som haft bra samtal tidigare med spelaren, att han inte är uttagen på grund av den fysiska statusen, i samråd med Hamulics klubblagstränare. Vad som är sant och inte får vi väl veta senare, vore dock väldigt synd om Hamulic inte väljer att representera BiH då vi fortfarande saknar en ersättare till Dzeko när han väl bestämmer sig för att sluta. 

Duljevic och Gojak. Båda dessa spelare är uttagna fast det finns stora frågetecken kring varför. Duljevic har denna säsong mäktat med noll (0) mål och assist i 2.Bundesliga på 15 spelade matcher. Samma facit förra säsongen. Hansa Rostock återfinns dessutom i botten. Lika märkligt att även Gojak blivit uttagen. 14 minuters speltid har det blivit den här säsongen i Ungern och det i den senaste matchen. Innan dess spelade Gojak 45 minuter i en träningsmatch mot Mezokovesd den 21 december förra året. 

Jasmin Mesanovic. Den i särklass största överraskningen. 31-åringen spelar för Kisvarda i Ungern och har på 21 matcher lyckats hitta nätet fyra gånger för tabelltrean. Detta är dock inte en landslagsdebutant eftersom han fick speltid mot Polen i en träningsmatch för tretton år sedan, närmare bestämt 2011. Självklart är detta en mycket märklig uttagning och med all rätt uppstår frågorna kring varför han kommit med, vilka agenter som ligger bakom och så vidare. Det är som vanligt med andra ord. 

Tahirovic. Romas unga mittfältare som valt spel i det bosniska landslaget före det svenska, är uttagen och redo att göra sin debut. Det har dock inte blivit mycket speltid i Roma det senaste, typ efter att han förkunnade spel för BiH. Oavsett så är det en stor talang vi pratar om och tror Mourinho på honom så bör också vi göra det. Speltiden kommer, antingen i Roma eller via en utlåning till sommaren. En spännande framtid väntar den Spånga-födde 20-åringen. 

Zolotic. Vänsterfotad back som är helt ordinarie i portugisiska Casa Pia, årets överraskning i den inhemska ligan som just nu återfins på en finfin sjätteplats. Men det fanns inte en plats för Zolotic i Faruks trupp, trots att andra mittbackar som Hadzikadunic (spelade senast i november) och Sanicanin (gjort tre matcher i år och formen är på nedåtgående) är med. 

Vad är era tankar om årets första trupp? In i forumet och dela med er. 

Aldin Mešic2023-03-08 20:09:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina