Lagbanner
2024-06-03 20:45

England - Bosnien & Hercegovina
3 - 0

Här är alla nya spelare i Barbarezs första trupputtagning

Här är alla nya spelare i Barbarezs första trupputtagning

Flera nya spelare och flera nya i tränarstaben när Bosnien och Hercegovinas nya förbundskapten tar över landslaget. En trupp full av debutanter och återkomster.

Ett nytt lagbygge är på gång i det bosniska landslaget samtidigt som ikonen Sergej Barbarez har sitt första tränarjobb. Bosnien och Hercegovina står inför ett tufft år 2024 fylld med topp motståndare i träningsmatcher och i Uefa Nations League. Under Barbarezs första landslagssamling ställs man mot England och Italien. 

I trupputtagningen som presenterades för nästan två veckor sedan har gått igenom stora förändringar jämfört med truppen under EM-kvalet. Spelare som Miralem Pjanic, Ibrahim Sehic och Miroslav Stevanovic har valt att avsluta sina landslagskarriärer och samtidigt är det flera frågetecken kring Edin Dzekos fortsättning. 

Här är alla spelare som debuterar men också de som gör återkomst i landslaget inför juni-matcherna: 

Debutanter
Armin Gigovic (22) (Mittfältare, FC Midtjylland) 
Kanske det hetaste namnet i trupputtagningen, en spelare som lyft flera ögonbryn med sitt landslagsbyte där mittfältaren valde att byta landslag från Sverige, precis som Tahirovic, Ahmedhodzic, Nalic och Hadzikadunic. En ung spelare som länge kopplats med ett byte till Bosnien och nu har det bytet officiellt slutförts, där diskussioner och kontakter mellan förbundet i Bosnien och Sverige har förts. 

En spelare som beskrivs som en central mittfältare känd för sin fysiska närvaro, tekniska skicklighet och förmåga att bidra både defensivt och offensivt. Han har visat sig vara en mångsidig spelare som kan anpassa sig till olika mittfältsroller. Hans spelstil kännetecknas av god bollkontroll, starka tacklingar och förmågan att läsa spelet, vilket gör honom till en viktig del av lagets mittfält både i defensiva och offensiva situationer. En potentiell avgörande pusselbit i Sergej Barbarez lagbygge av det nya Bosnien. 

Under den senaste säsongen spelade han 35 matcher, gjorde ett mål och tre assist. Han vann även ligan i den danska ligan. Gigovic har erfarenhet från flera klubbar, där han har spelat 53 matcher för Midtjylland, 50 för Helsingborg, 30 för Rostov och tio för Odense. Han har även varit kapten i det svenska U21-landslaget där han fick totalt 21 landskamper. 

Kommentar från Sergej Barbarez: 

– När vi ringde honom blev han överlycklig. Vi har funderat mycket, tittat, letat, vi har också några idéer. Vi kommer att ändra spelsystemet lite, vi ville ha nya ansikten, säger han under presskonferensen för två veckor sedan. 

Denis Huseinbasic (22) (Mittfältare, FC Köln)
En spelare som har en ljus framtid framför sig. Mittfältaren har inte debuterat än i den bosniska tröjan, men var med i den förra landslagssamlingen inför playoff mot Ukraina. Huseinbasic fick aldrig något inhopp och får därför istället chansen att göra sina första landskamper mot topplandslag som England och Italien. 

22-årige Huseinbasic beskrivs som en mångsidig central mittfältare som för närvarande spelar för FC Köln. Under säsongen 2023/2024 har han gjort 26 framträdanden i Bundesliga, med tre assist som hans främsta bidrag offensivt. Han är känd för sitt defensiva arbete, med 141 vunna tacklingar och en betydande arbetsinsats genom att täcka 213,5 km och göra 353 sprinter under säsongen?. Däremot avslutades säsongen inte om det var tänkt då FC Köln flyttades ner till Bundesliga 2. Han kan också visa sig vara en viktig del i Barbarezs lag. 

Kommentar från Sergej Barbarez: 

– Jag uppfattar Huseinbasic som en ny spelare och är en ung samt talangfull spelare, säger han under presskonferensen. 

Dzenis Burnic (25) (Mittfältare, FC Karlsruher) 
Borussia Dortmund-fostrade Dzenis Burnic beskrivs som en sittande mittfältare med en fin vänsterfot. En spelare som haft upp och nedgångar i sin karriär men som på sistone har imponerat i 2. Bundesliga med Karlsruher SC, där Zlatan Bajramovic befann sig som assisterande tränare och som nu är klar för tränarstaben i Bosnien. 

Under säsongen 2023-2024 har han spelat 30 matcher, gjort två mål och assisterat en gång?, där hans styrkor visat sig vara det defensiva arbetet och förmågan att bryta motståndarens spel. 25-årige Burnic har också vunnit många dueller och varit effektiv i sitt positionsspel vilket gör honom till en stabil spelare, kanske något som kan gynna ett landslag som Bosnien. 

Kommentar från Sergej Barbarez: 

– Ett nytt ansikte som är en krigare på plan av det vi sett och det handlar om en spelare med disciplin. Det är den typen av mittfältare som vi behöver just nu, säger han. 

Nikola Katic (27) (Mittback, FC Zurich) 
Nikola Katic är en vänsterfotad mittback som kan bidra med erfarenhet, balans och stabilitet i det bosniska försvaret. Den 27-årige mittbacken har registrerat 35 matcher och fyra mål i den schweiziska ligan. Katic har erfarenheter från Glasgow Rangers och har även tidigare spelat i Kroatien. Sett till hans karriär har spelaren haft upp- och nedgångar i form av långtidsskador, men denna säsongen har Katic imponerat där han hittat formen. 

Kommentar från Sergej Barbarez: 

– Defensivt ville vi hitta balansen mellan erfarna och unga spelare för att kunna skapa stabilitet i backlinjen med hjälp av bland annat Katic och Radeljic. De äldre spelarna ska guida de yngre talangerna är tanken. Dessutom har Katic visat sig vara en ledare i FC Zurich, säger han. 

Stjepan Radeljic (26) (Mittback, NK Rijeka) 
En två meter mittback som också är vänsterfotad som också kan bidra med stabilitet för Bosnien. Denna säsong har 26-åringen stått för fina prestationer i den kroatiska liga. Totalt har han spelat 36 matcher där han nätat en gång och assisterat en gång. 

Kommentar från Sergej Barbarez: 

– Stjepan är i Rijeka och vi gillar honom, inte bara för hans teknik utan även för hans längd och styrka, säger han. 

Tarik Muharemovic (21) (Mittback, Juventus Next Gen) 
Den unga mittbacken har varit uttagen tidigare i en trupp men har inte debuterat för landslaget än. Även Muharemovic är en vänsterfotad mittback som spelar i Juventus U19 och ses som en defensiv talang. 

Under tiden i Bosniens U21 har han stått för fina prestationer, där han varit kapten. Under säsongen blev det 39 matcher med Juventus Next Gen. Mittbacken har även varit med i A-truppen där han fått sitta på bänken. 

Kommentar från Sergej Barbarez: 

– När det gäller Tarik Muharemovic, kommer det att vara en stor sak för oss att lyfta upp killarna från U21. Ni vet att 26 spelare kan sättas på listan istället för 23. Vi har tittat på Tarik, och vi kommer att fortsätta göra det. Vi har fått positiv och enorm feedback från Juventus om honom, säger han. 

Madzid Sosic (21) (Offensiv mittfältare, NK Radomlje) 
Ännu en ung spelare som får chansen hos Barbarez. Sosic är en offensiv spelare med fina kvalitéer som har utrymme att utvecklas. Han tog sina första steg i Iskra Bugojno och spelade sedan för Zeljeznicar där han var juniorspelare. Vid 18 års ålder gick han till Hajduk Split, och var på lån i Zrinjski Mostar och nu utlånad till Radomlje. Han har spelat sju matcher för Bosnien och Hercegovinas U21-landslag.

Han spelar även som vänsterytter, men hans naturliga position är offensiv mittfältare eller släpande anfallare. 21-åringen spelade 34 matcher, gjorde tio mål och assisterade tre gånger. Radomlje avslutade säsongen i Slovenien på nionde plats. 

Nail Omerovic (21) (Ytterback, NK Osijek) 
Nail Omerovic och började sin karriär i ungdomskategorierna i Zvijezda Gradacac. Han har också spelat för Sloboda Tuzla, och sedan augusti 2021 är han en spelare i kroatiska NK Osijek.

I en situation där Amar Dedic och Sead Kolašinac är skadade, verkade det vara naturligt att kalla in högerbacken som spelat en del i Bosniens U21-landslag. För Bosniens U21 har han spelat sju matcher. Denna säsong har han spelat 30 matcher för Osijek där han gjort ett mål och en assist. Osijek avslutade säsongen i Kroatien på fjärde plats och kvalificerade sig för kvalet till Uefa Conference League. 

21-åringen spelar som högerback, men är lika bekväm att spela på motsatt sida. En flexibel och pålitlig ytterback med en god balans mellan defensiva och offensiva färdigheter, vilket gör honom till en bra spelare att ha i truppen, med tanke på att Omerovic och Gazibegovic är de enda ytterbackarna i truppen. 

Osman Hadzikic (28) (Målvakt, Velez Mostar) 
En stor profil i den bosniska ligan. Han är född och uppvuxen i Österrike. Målvakten gick igenom ungdomsleden i Austria Wien där han inledde sin seniorkarriär. Sedan skrev han på för FC Zurich och spelade på lån i Inter Zapresic. Därefter gick han till Admira Wacker där han spelade i två år, och i januari 2023 kom han till Velez Mostar. 

Hadzikic har spelat fem matcher vardera för Österrikes U19- och U21-landslag. För många anses han vara den bästa målvakten i den bosniska ligan för andra säsongen i rad. Under den pågående säsongen har han spelat 32 matcher, där han släppt in 27 mål och hållit nollan 15 gånger. För Austria Wien har han spelat totalt 75 matcher och 46 matcher för Velez Mostar. 

Velez Mostar avslutade säsongen på en tredjeplats och kvalificerade sig för kvalet till Uefa Conference League. 

Kommentar från Sergej Barbarez: 

– Tanken är att den tredje målvakten är från den bosniska ligan, säger han under presskonferensen. 

Återkomster 
Ermin Bicakcic (34) (Mittback, Eintracht Braunschweig) 
Även Ermin Bickakic är tillbaka i den bosniska tröjan, första gången sedan träningsmatchen mot Costa Rica år 2021. Hans uttagning rättfärdigades av Barbarez med en utmärkt säsong i Eintracht Braunschweig, där han spelade nästan alla matcher och visade på god form. 

Kommentar från Sergej Barbarez: 

– Att hämta tillbaka Bicakcic var min önskan, just för att jag först och främst känner att vi behöver honom då han är en bra mittback, som kommer att bidra med mycket erfarenhet, ledarskap men även kvalitet, såklart. Sedan har han uttryckt sig tydligt om att vilja komma tillbaka när jag pratade med honom. Dessutom kan han pusha och pressa våra yngre spelare i laget, säger han. 

Dario Saric (26) (Mittfältare, Antalyaspor) 
Tidigare förbundskaptenen Ivaylo Petev hade sympatier för denna spelare som presterade utmärkt i Italien, men på grund av skador kunde han inte kalla honom. Petev hade Saric i truppen i sin sista landslagssamling, i slutet av Nations League när han gav honom en plats i startelvan mot Rumänien. 

Saric spelar som central mittfältare och har hittills i sin karriär spelat för Carpi, Castelfranco, Ascoli och Palermo, där han för närvarande är utlånad ifrån. Han är en disciplinerad spelare som är van vid italiensk fotboll där han har vuxit upp och utvecklats. Detta är också en mittfältare som är mycket rörlig och aggressiv i sitt spel, en spelare som Barbarez uppskattar att ha i truppen. 

Den nuvarande säsongen har han tillbringat på lån i turkiska Antalya. Totalt har han spelat 36 matcher och gjort tre mål. Antalyaspor avslutade säsongen i Turkiet på tionde plats.Efter säsongens slut återvänder han till italienska Palermo. 

Stjepan Loncar (27) (Mittfältare, Ferencvaros)
Ännu en återkomst för en spelare som tidigare uttryckt att han inte kommer att spela landslagsfotboll. Nu är Loncar tillbaka och det är en vänsterfotad innermittfältare som beskrivs som en box till box mittfältare och en löpstark spelare, vilket gör honom till ett bra alternativ från bänken. 

Han har haft en godkänd säsong med Ferencvaros under säsongen 2023/2024. Mittfältaren har spelat flera matcher i OTP Bank Liga och Uefa Europa Conference League. Loncar har gjort tolv ligamatcher och bidragit med fem mål i den inhemska ligan. 

Benjamin Selmanovicbenjamin.selmanovic03@gmail.com2024-06-01 12:02:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina