Lagbanner
Har det vänt för Vrancic och Kodro?
Kenan Kodro

Har det vänt för Vrancic och Kodro?

De två senaste veckorna summeras, intressanta spaningar är att Vrancic och Kodro startat de två senaste ligamatcherna för sina respektive lag.

Belgien:

Gojko Cimirot (Standard Liege)
Standard Liege förlorade decenniets sista match mot Gent med uddamålet, i vanlig ordning lirade Cimirot 90 minuter. 


England:

Sead Kolasinac (Arsenal)
Kolasinac spelade inte mot Bournemouth och Chelsea men fanns med från start mot Manchester United, i den bataljen var han inblandad i en av fullträffarna. Vänsterbacken spelade 69 minuter och dessvärre tvingades Kola linka av skadad, frågan är hur länge han blir borta denna gången. Det finns en viss frustration när man följer Kolasinac, han har rejält med fart i benen, är stark som en oxe och även tekniskt skicklig. Det finns en enorm potential och en seriös möjlighet att bli en världsback men förutom att hans skador hämmar utvecklingen så verkar han vara något inkompetent, han har en tendens att springa högt upp i banan och därmed lämna stora hål i defensiven samt att han drar på sig en del onödiga fouls.

Muhamed Besic (Sheffield United)
Besic bänkades mot Watford, lirade 75 minuter mot Manchester City, bytes in i den 78:e minuten mot Liverpool och spenderade 90 minuter på plan i cupmatchen mot Fylde. Sheffield United har alltså haft ett tight spelschema de senaste två veckorna med fyra matcher inbokade, detta har i sin tur bidragit till att Besic fått speltid.

Mario Vrancic (Norwich City)
Vrancic spelade sista femton i annandagsmatchen mot Aston Villa (1-0, förlust), därefter väntade Tottenham (2-2) och den gången fick Mario chansen ifrån start. Spelaren tackade för förtroendet genom att näta och Vrancic bidrog även med en målgivande passning, tråkigt nog dömdes målet bort pga. en högst tveksam offside. Trots poängtappet lär Vrancic ha varit nöjd med sin prestation och han fick även starta mot Crystal Palace (1-1), den gången blev Mario förvisso poänglös men insatsen var ändå klart godkänd. Efter de två starterna luftades Vrancic mot Preston i cupen, Norwich vann detta möte med 4-2.
 

Grekland:

Ognjen Vranjes (AEK Aten)
AEK vann helgens omgång mot Panaitolikos med 3-1 samtidigt som Vranjes lirade hela matchen. Oavsett vad man anser om spelarens vara eller icke vara i landslaget så har han en chans att återvända till landslaget i och med att Prosinecki sparkats, därmed kommer han att följas i proffskollen.


Israel:

Jasmin Buric (Hapoel Haifa)
Hapoel Haifa har en tung period bakom sig med tre raka förluster, motståndarna har varit Maccabi Haifa (3-0), Beitar Jerusalem (4-1) och Hapoel Hardera (2-0). Positivt är att Burics plats mellan stolparna varit given och målvakten spelade alla dessa möten.


Italien:

Senad Lulic (Lazio)
Lulic lirade 77 minuter mot Brescia, hans manskap vann med 2-1 efter ett sent avgörande.

Edin Dzeko (Roma)
Roma föll med 2-0 mot Torino, Dzeko lirade hela mötet.


Saudiarabien:

Elvis Saric & Ervin Zukanovic (Al Ahli)
Al Ahli förlorade ligamatchen mot Al Shabab med 2-0, Saric lirade 81 minuter samtidigt som Zukanovic bänkades. Veckan därpå spelade Al Ahli mot Al Feiha i cupen, den gången blev det seger med 2-0 och resultatet innebär att klubben är vidare till kvartsfinal. Mittfältaren Saric spelade hela utslagsmatchen men han blev poänglös, för Zukanovics del blev kvisten ännu en gång.


Spanien:

Kenan Kodro (Athletic Bilbao)
En väldigt blek Kodro spelade 70 minuter mot Sevilla.


Turkiet:

Edin Visca (Istanbul BB)
Visca dominerade när Basaksehir besegrade Kasimpasa med 5-1, han bidrog nämligen med två assist under hans 90 minuter på plan.

Haris Hajradinovic (Kasimpasa)
Hajradinovic spelade även han 90 minuter i den nyss nämnda matchen, spelaren blev poänglös.

Riad Bajic (Konyaspor)
Bajic satt på kvisten i 2-1-förlusten mot Alanyaspor.

Ibrahim Sehic (Erzurumspor)
Sehic stod mellan stolparna när Erzurumspor vände och vann mot Umraniyespor, matchen slutade 2-1 och det innebär att Erzurumspor firade nyår som tvåa. I den turkiska andraligan är det toppduon som flyttas upp och därmed är lagets tabellplacering positiv, klubben har dock enbart två poäng ner till uppflyttningsplayoff och därmed är ett avancemang knappast en garanti. Frågan är dock ifall Sehic fortsatt lirar i klubben under våren, han gjorde det ändå bra i både förstaligan samt i Qarabag och ett intresse ifrån någon mer attraktiv liga borde finnas. Därutöver är hans startplats i landslaget hotad nu när Prosinecki lämnat vilket kan vara en ytterligare morot för att flytta på sig.

Utanför truppen:
Haris Duljevic (Nimes)


Fundering: Har det vänt för Vrancic och/eller Kodro?
Två spelare som haft det jobbigt under hösten är Mario Vrancic och Kenan Kodro, duon är just nu utanför landslagstruppen men har realistiska möjligheter att återvända ifall dem får kontinuerligt med speltid under våren.

Beskrivet i siffror så har Vrancics senaste halvår sett ut så här:

Omgångar: 19
Starter: 3
Inhopp: 6

Vrancic har alltså startat tre ligamatcher och gjort sex inhopp under de nitton inledande omgångarna, knappast skrytsamma siffror. Noterbart är dock att Vrancic har gjort bra ifrån sig sedan han kom till Norwich sommaren 2017 och orsaken bakom petningen beror främst på att konkurrensen är stenhård, Mario åkte också på en oturlig skada under försäsongen vilket satte ytterligare käppar i hjulen.

Som nyss nämnt har Vrancic startat de två senaste ligamatcherna samt petats i FA Cupen där oftast reserver brukar få chansen samtidigt som ordinarie namn vilas. Detta faktum har lett till en förhoppning, har en vändning påbörjats och kommer Vrancic att prenumerera på startplatser fram till sommaren? Eller är förklaringen bakom de två senaste startmöjligheterna endast att det tighta spelschemat leder till en nödvändig rotation?

Något som gynnar Vrancic är att Norwich just nu är jumbo i Premier League och uppenbart måste tränaren Farke ändra på något eftersom att laget har hela sju poäng upp till sträcket. Negativt är dock att kanariefåglarna är framförallt klena defensivt och inte offensiv samtidigt som det är just framåt i banan som Mario kan bidra som mest. Under säsongen har Farke spelat med formationen 4-2-3-1 och det är främst på de två defensiva mittfältspositionerna som Vrancic konkurrerar, även om han också skulle kunna flyttas fram till nummer-tio-rollen.

Under hösten är det primärt tysken Tom Trybull och norrmannen Alexander Tettey som lirat i dessa roller, båda har förvisso varit godkända men inte mycket mer än så. Anledningen till att just detta par fått speltid är att dem är starka defensivt och tanken är att dem ska fungera som sköldar framför backlinjen, ifall Vrancic tas in riskerar mittfältet att bli för obalanserat och det redan svaga försvarsspelet skulle troligen bli lidande.

Det som dock gynnar Vrancic är att han gjort bra ifrån sig när han väl fått chansen och ifall avståndet över sträcket skulle öka så lär en desperat Farke tvingas chansa. Kanske kommer tysken då att tänka något i form av ”Attack is the best defence” och därmed ge Vrancic chansen i hopp om att klara sig kvar i Premier League. Noterbart är dock att Trybull och Tettey inte är de enda som Vrancic konkurrerar med, även kamerunaren Ibrahim Amadou och tysken Mortiz Leitner har spelat på dessa positioner.

Vrancic har alltså haft ett jobbigt halvår men i siffror har det varit tyngre för Kodro, i alla fall när det gäller speltid.

Omgångar: 17
Starter: 3
Inhopp: 2
Utanför truppen: 12

Kodro har alltså varit utanför truppen i 12 utav 17 ligamatcher och detta har inte berott på någon skada utan därför att Garitano anser att han inte platsat. I likhet med Vrancic har dock ett ljus tänt, anfallaren har nämligen startat de två senaste matcherna för sin arbetsgivare.

Trots detta väntas hans sejour som startspelare i Athletic bli kortvarig:
1. Hans två insatser mot Real Madrid och Sevilla har varit väldigt blygsamma.
2. Det som primärt öppnat upp för Kodro är att anfallsrivalerna Iker Muniain och Aritz Aduriz skadat sig, när dessa återvänder så är tyvärr risken stor att Kodro knuffas utanför truppen.
3. En annan orsak bakom Kodros speltid är att Garitano bytt spelformation, från 4-2-3-1 till 3-5-2. Tråkigt nog för Kodros del väntas coachen återvända till det förstnämnda spelsättet och då lär Williams användas som ensam anfallare.

En optimist lär i sammanhanget peka på att så länge Muniain och Aduriz saknas så har Kodro en realistiskt chans att få speltid via inhopp, om han nu inte skulle starta. Vidare fyller den nyss nämnde Aduriz 39 år (!) nästkommande månad och troligen kommer han lägga skorna på hyllan till sommaren vilket gör att en av Kodros rivaler försvinner. Därutöver har Athletic Bilbao en närmast unik värvningsprincip, enbart spelare med koppling till Baskien får representera dem och således är det en begränsad skara forwards som klubben kan tänka sig att köpa. Kanske kommer därmed Kodro få mer speltid efter sommaren, när eventuellt Aduriz lagt av och klubben inte hittat någon annan baskisk anfallare.

Samtidigt går det inte att bortse ifrån att han har tre spelare framför sig i hierarkin, därmed verkar coachen inte tro på honom och detta torde påverka hans självförtroende negativt. När han väl spelat så har det inte heller klickat speciellt bra och det verkar som om Athletics spelsätt inte passar en storvuxen och mer statisk anfallare likt honom. Kanske borde han därför lämna klubben och istället försöka i ett lag som fokuserar mer på långbollar och inläggspel, han är trotsallt vass i luftrummet och effektiv i straffområdet.

 

Sanel Topiczaanel96@hotmail.se2020-01-07 21:51:56
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina

Krönika: ”Mission impossible” väntar i VM-kvalet – så här kan det lösas