Lagbanner
Haris Medunjanin avslutar sin karriär vid 39 års ålder - landslaget tionde främsta målgörare någonsin

Haris Medunjanin avslutar sin karriär vid 39 års ålder - landslaget tionde främsta målgörare någonsin

Haris Medunjanin (39) avslutade officiellt sin spelarkarriär för ett par dagar sedan. Han hade en lång och fin karriär med spel i Nederländerna, La Liga i Spanien, Israel, Turkiet och MLS. Läs om hans flykt under Bosnien-kriget till Nederländerna, två EM-titlar med det nya hemlandets U21-landslag och hans långa, fantastiska karriär.

Förra säsongen flyttade Medunjanin från holländska Zwolle till spanska tredjedivisionsklubben Castellon. Med denna klubb vann han tredjeligan och klubben kommer spela i Spaniens andradivision nästa säsong.
Under den nyligen avslutade säsongen spelade han 32 matcher för Castellon, gjorde nio mål, assisterade sex gånger och var en av de bästa spelarna i den spanska klubben.

Under sin klubbkarriär spelade Medunjanin för AZ Alkmaar (Nederländerna), Sparta Rotterdam (Nederländerna), PEC Zwolle (Nederländerna), Deportivo La Coruna (Spanien), Real Valladolid (Spanien), Maccabi Tel Aviv (Israel), Gaziantepspor (Turkiet), Philadelphia Union (USA), Cincinnati (USA) och tidigare nämnda Castellon (Spanien).

Totalt spelade han 559 matcher i karriären, gjorde 72 mål och assisterade lika många gånger.
Han mäktade med 60 matcher i Bosnien och Hercegovinas landslagströja och bidrog med nio mål.

FLYDDE HEMLANDET UNDER KRIGET - HAMNADE I NEDERLÄNDERNA

Medunjanin föddes i Sarajevo den 8 mars 1985, då Jugoslavien fortfarande existerade. Efter utbrottet av Bosnienkriget 1992, flyttade han till Nederländerna vid sju års ålder med sin mor och syster, medan hans far var oförmögen att lämna och senare förlorade livet. Hans far försvarade Bosnien och Hercegovina och var med i den bosniska armén, ARBIH.

"Man vet aldrig vad som hade hänt om vi inte hade klivit på bussen (från Bosnien till Montenegro, reds. anm). Jag skulle säkert vara död nu, precis som min barndomsvän som stannade i Sarajevo, som dödades när en granat föll på lekplatsen, där han lekte med de andra barnen. Det kunde ha hänt mig, det var krig. Till exempel min granne, en vän till mina föräldrar som vi växte upp med och som vi inte hade några problem med, men efter kriget började han plötsligt betrakta oss som främlingar och ville döda oss för att han var på ‘’andra sidan’’. Det var läskigt'', sa Medunjanin till holländsk media i en intervju från förra året.

Han fortsatte berätta:
”Vi kom till Montenegro med buss, varefter en serbisk soldat gick in i bussen och sa att han skulle döda oss alla. Alla skrek och grät, speciellt när en av dem tog mig i sin famn och ville ta mig ifrån min mamma som grät. Som tur var blev allt bra till slut, de ändrade sig när de såg så många barn på bussen. Vi hade väldigt mycket tur, tror jag. En av dem visade mig en pistol och sa till mig "att aldrig använda den och inte göra något dumt och att sysselsätta mig med positiva saker, som exempelvis sport". Till allas lättnad fick vi åka vidare och söka efter en väg till ett bättre liv.’’

På grund av att han växte upp i Nederländerna, har han dubbla medborgarskap, bosniskt och nedeländskt.
I juli 2019 gifte sig Medunjanin med den israeliska modellen Moran Rahimi. Tillsammans har de sonen Benjamin. 

EREDIVISIE, LA LIGA, TURKIET OCH ISRAEL

Medunjanin gjorde sin Eredivisie-debut den 20 februari 2005, med AZ Alkmaar men fick inte mycket speltid. Det blev 31 matcher, fyra mål och fem assist i AZ.

Säsongen 2006–07 lånades han ut till Sparta Rotterdam. I Sparta-tröjan blev det sju mål och fem assist på 33 framträdanden.

I augusti 2008 skrev han på för spanska Real Valladolid, som då spelade i La Liga. Den spanska klubben värvade honom för 450.000 euro, drygt 5 miljoner kronor idag. Säsongen 2009/2010 gjorde han fem mål i La Liga.

Sommaren 2010 värvades han av den israeliska klubben Maccabi Tel-Aviv för 2 miljoner euro. Det blev 114 matcher, 20 mål samt 17 assist under sejouren i Israel.

Den 31 augusti 2012 skrev Medunjanin på med turkiska Gaziantepspor på ett låneavtal från Maccabi. Flytten blev permanent efter en säsong och han stannade där i två säsonger. Sex mål och 10 assist blev hans facit på 66 matcher med Gaziantepspor. 

Två år senare blev det dags för en flytt till Spanien och La Liga. Han kom till Deportivo La Coruna på free transfer. Det blev endast 27 matcher och två gjorda mål för Medunjanin med klubben.

I januari 2016 bröt han sitt kontrakt med Deportivo och återvände till sin tidigare klubb Maccabi, två dagar senare och kritade på för 1.5 år. 

MLS, NEDERLÄNDERNA OCH SPANSKA TREDJEDIVISIONEN

Den 31 januari 2017 skrev Major League Soccer-klubben Philadelphia Union på ett tvåårigt avtal med option på ett tredje med bosniern. Han gjorde sin debut i säsongsinledningen, i en mållös match mot Vancouver Whitecaps. Han gjorde sitt första mål för sitt nya lag den 14 maj 2017 och bidrog till en 4–0-seger i D.C. United. Den 27 november utsågs han till årets spelare efter att ha bidragit med 12 assist och två mål. Det blev sex mål och 19 assist på 109 matcher i Philadelphia-tröjan.

Den 5 december 2019, 34 år gammal, gick Medunjanin till FC Cincinnati. Han gjorde sitt första mål för sitt nya lag den 19 september, efter att ha slagit en hörna direkt i mål, mot New York Red Bulls och det målet blev matchavgörande. I Cincinnati-tröjan och sin andra MLS-klubb i karriären, blev det fyra mål och två assist på 73 framträdanden.

Den 9 augusti 2022 återvände Medunjanin till Nederländerna efter 14 år, på ett ettårskontrakt med PEC Zwolle. På 26 matcher mäktade Medunjanin med sju fullträffar och fyra assist.

I juli 2023 bytte han land igen, då 38-åringen skrev på ett ettårigt avtal med spanska Primera Federación-klubben CD Castellón, som blev hans sista klubb i karriären. Nio mål och sex assist blev det på 34 framträdanden, i klubben som spelar i den spanska andraligan nästa säsong.

TVÅ GÅNGER EUROPEISK U21-MÄSTARE

Innan Medunjanin beslutade sig för att representera Bosnien och Hercegovinas A-landslag, hann han med att representera Nederländernas U20 (två matcher) och U21-landslag (sju matcher, tre mål).

Med Nederländernas U21-landslag blev han europeisk mästare två gånger och två år i följd (2006 & 2007). 

LEGENDAR I DET BOSNISKA LANDSLAGET

I en intervju 2009 uttryckte Medunjanin en stark önskan att spela för sitt hemland Bosnien och Hercegovina. I augusti samma år lämnades hans papper för att byta fotbollsmedborgarskap in till FIFA och den 31 oktober 2009 bjöd den dåvarande landslagstränaren Miroslav Blaževic in spelaren till 2010 års playoff-matcher mot Portugal. Han debuterade – som startspelare – i den avgörande andra matchen, en 0–1-förlust i Zenica (0–2 sammanlagt), vilket betydde att Bosnien & Hercegovina missade VM i Sydafrika 2010. 

Medunjanin gjorde sitt första landslagsmål den 17 november 2010, i en vänskapsmatch mot Slovakien.

Den 2 juni 2014 togs Medunjanin ut till Bosnien och Hercegovinas första VM-trupp. Han gjorde sin debut i turneringen 14 dagar senare och spelade de sista 16 minuterna, i 2–1 förlusten mot Argentina i premiärmatchen. 

Medunjanin meddelade att han avslutade sin landslagskarriär den 27 mars 2018, efter att ha spelat i en vänskapsmatch mot Senegal, i sin 60:e och sista landskamp. Det blev nio fullträffar i landslaget. 39-åringen är med sina 60 landslagsmatcher på en sjundeplats över spelare, med flest framträdanden i landslaget. Han är dessutom landslagets 10:e främsta målskytt någonsin, med sina nio mål.







 

Sadan Filipovic2024-06-03 13:15:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina