Lagbanner
In Memoriam del 1, Ivan ''Ivica'' Osim: 06.05.1941 - 06.05.2024, Sarajevo till Ligue 1
Foto: Sturm Graz

In Memoriam del 1, Ivan ''Ivica'' Osim: 06.05.1941 - 06.05.2024, Sarajevo till Ligue 1

Vi minns vår kära Ivan ''Ivica'' Osim, som på dagens datum skulle ha fyllt 83 år, ifall han fortfarande varit bland oss. Osim var en av de största bosnierna inom fotbollen någonsin och nobbade Real Madrid två gånger.

Ivan ''Ivica'' Osim föddes 6 maj 1941 i Sarajevo, nära stadion Grbavica i centrala Sarajevo, idag huvudstad i Bosnien och Hercegovina. Sarajevo var en del av dåvarande Oberoende staten Kroatien, en marionettstat till Nazityskland under andra världskriget.
Båda hans föräldrar var födda i Sarajevo, pappan Mihail ‘’Puba’’ Osim, var av slovensk-tyskt ursprung, medan mamman Karolina var av polsk-tjeckisk börd. 

En gång ville Real Madrid ha Osim men han nobbade storklubben - två gånger:
– Om jag ska vara ärlig så var jag rädd, jag visste inte vad jag skulle göra där. Om någon hade frågat mig då: varför går du (dit)? Ändå är det bra, det är en ära, bara en galning kan vägra. Jag gjorde inte det (gick till Real Madrid) men jag frågade mig själv, vad ska jag göra där nu? Det finns så många stora namn, det är en så stor klubb att du måste fråga dig själv, om du är åtminstone lite korrekt, vad ska jag göra, vad ska jag berätta av det jag vet, till Butagen, Sanchez, Jer eller till andra spelare om vad de borde göra - sa han.

Från Sarajevo till Ligue 1

Han började att spela för den bosniska huvudstadsklubben FK Zeljeznicar, även kallat för ‘’Zeljo’’ i folkmun, efter andra världskrigets slut, i de olika ungdomssektionerna. Mot slutet av 1959 skrev han på sitt första avtal med Željeznicar. Han blev kvar i Željos dress ända till 1970. Under dessa år spelade Osim runt 250 officiella matcher för laget från Grbavica och hann med att göra 75 mål som mittfältare. Med ‘’Zeljo’’ vann han den jugoslaviska andraligan säsongen 1961/62 och blev därmed uppflyttad till den nu icke-existerande statens första division.

Osim lämnade Jugoslavien sommaren 1968, vid 28-års ålder. På den tiden fick inte jugoslaviska spelare lämna landets liga förrän de fyllt 28. Nästa klubbadress blev nederländska Zwolsche Boys, idag PEC Zwolle, men det varade inte länge alls. Efter endast tre månader och en knäskada, med endast två framträdanden, lämnade Osim den nederländska klubben och återvände till sin tidigare klubb. 
Den 31 augusti 1970 blev det dags för ännu ett klubbyte. Denna gång blev det franska Strasbourg och han stannade där i två säsonger under sin första sejour i klubben. Efter flytten till Strasbourg blev han kvar i Frankrike resten av spelarkarriären. Sommaren 1972 lämnade han Strasbourg för Sedan, där han spenderade tre säsonger. Efter tre säsonger Sedan blev det en säsong i Valenciennes, innan han återvände till Strasbourg, under sin andra sejour i klubben som han även avslutade spelarkarriären i. 
Det blev 132 matcher och 17 mål för Osims del i franska Ligue 1, enligt sajten transfermarkt. Han var med och tog Strasbourg tillbaka till Ligue 1 från Ligue 2, när klubben vann den franska andradivisionen säsongen 1976/1977.  ''Ivica'' avslutade sin spelarkarriär 1978. Samma år började han träna sin barndomsklubb och klubben i sitt hjärta, FK Željeznicar.

EM-Silver med Jugoslavien 1968

Ivica, som han populärt kallades för, debuterade för Jugoslaviens landslag i oktober 1964 i en gruppspelsmatch mot Marocko under OS 1964 som hölls i Japan. Jugoslavien tog sig vidare från gruppen efter 3-1 seger mot Marocko, trots förlust med 6-5 mot Ungern, som skulle komma att vinna OS efter 2-1 mot dåvarande Tjeckoslovakien. Osim blev tvåmålsskytt i förlusten mot Ungern och Jugoslavien blev utslagna i kvartsfinalen med 1-0 mot ett gemensamt tyskt landslag. Med Jugoslaviens A-landslag blev det 16 matcher och åtta gjorda mål.

Han lirade i EM 1968 och fick nöja sig med ett silver, då Jugoslavien föll med minimala 1-0 mot värdnationen Italien i finalen. Osim blev uttagen i ‘’turneringens lag’’, tillsammans med Jugoslaviens Mirsad Fazlagic (försvarare) och anfallaren Dragan Dzajic. Både den italienska målvakten Dino Zoff och den engelske försvararen Bobby Moore, fanns med i ‘’turneringens lag’’. Han avslutade sin landslagskarriär i april 1969 efter en VM-kvalmatch mot Spanien (förlust  2-1).

Sadan Filipovic2024-05-06 18:30:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina