Lagbanner

In Memoriam del 3, Ivan ''Ivica'' Osim: Förbundskapten för Japan och hans sista aktiva år inom fotbollen

I del 3 får ni läsa om Osims otroliga status i Japan och tiden som landets förbundskapten. Ni får även läsa hans roll i det bosniska fotbollsförbundet, erkännanden från japanerna samt alla otroliga hyllningar.

Japans förbundskapten och kultstatus

Mellan 2003 och 2006 coachade Osim JEF United Ichihara, ett lag i den japanska högsta serien. JEF United blev 2005 japanska ligacupmästare med Osim vid rodret. Japanerna ansåg att han så gjorde bra ifrån sig där och erbjöd honom år 2006, att ta över det japanska landslaget, där hans företrädare var brassen Zico. 

I sin första match med Japan slog han Trinidad Tobago med 2-0. I det asiatiska mästerskapet 2007 lyckades han ta laget till en semifinal där det blev förlust mot Saudiarabien. Även matchen om 3:e platsen förlorade Japan, denna gång mot Sydkorea. Han ledde Japan november 2007, med ett facit på 13 vinster, två oavgjorda och fem förluster. I november 2022 spelades en hyllningsmatch Japan för att hedra den omtyckta och respekterade Osim inför 10 000 fans.

Osim valdes postumt in i japansk fotbolls ‘’hall of fame 2022’’. Den 24 juni förra året, avtäcktes en staty föreställandes Osim i Tokyo. ‘’Tysken’’ tilldelades år 2016 ‘’Order of the Rising Sun’’ - Uppgående solens order, av Japans kejsare, som ett erkännande för hans bidrag till utvecklingen av fotboll i Japan. Han blev väldigt populär i Japan där han var väldigt omtyckt av fansen och även hans citat blev populära bland japanska fans. ‘’Words of Osim’’ (??????, Oshimu no kotoba), en boksamling med hans citat som publicerades 2005, såldes i över 400 000 exemplar i Japan.

Hälsoproblem och bosnisk fotbolls räddare 

Den 16 November 2007 drabbades han av en stroke i sitt hem i Japan. Han vaknade 10 dagar senare och frågade sin fru: ‘’Vad står det?’’. Han hade fått sin stroke medan han satt och tittade på en fotbollsmatch. Den 7 december 2007 meddelade det japanska fotbollsförbundet att han hade blivit ersatt av Takeshi Okada som ledde laget under VM 98. 

Den 18 april 2011 meddelade FIFA att Osim skulle leda en ‘’normaliseringskommitté’’ och basa över Bosnien och Hercegovinas fotbollsförbund, efter att landet stängts av i två månader från alla internationella tävlingar av FIFA. Han var chef för kommittén fram till den 13 december 2012. Tack vare Osim, hävdes avstängningen och landet tog sig till sitt första VM någonsin 2014. 

Den 1 maj 2022 dog Osim i sitt hem i Graz, Österrike, fem dagar före sin 81-årsdag, efter flera år av hälsoproblem. Efter nyheten om hans död hyllade ledande regionala personer från fotbolls- och politikvärlden honom. Serbiens förbundskapten Dragan Stojkovic, kallade Osim för en "intelligent man, en fotbollsstrateg som hade stor intuition, som var ett av de viktigaste fotbollsnamnen i det forna Jugoslavien och kommer att bli ihågkommen på det sättet." En av Bosnien och Hercegovinas dåvarande tre presidenter Šefik Džaferovic sa att alla kommer att minnas Osim som en "toppspelare och fotbollsledare men också en stor man och patriot, med unik karisma och förstklassiga moraliska egenskaper.’’.

Den 4 maj fördes kistan med Osims kropp ut mitt på Merkur Arena, Sturm Graz hemmaplan och tusentals fans var på plats, när stadion var upplyst i 81 minuter, för att hedra Osim. Han begravdes i Sarajevo på kyrkogården ‘’Bare’’ den 14 maj 2022. Tusentals människor deltog i Osims begravning och den sändes även live på nationell tv. Efter sig lämnade han sin fru Asima, dottern Irma och sönerna, Selmir och Amar. Den sistnämnde är tidigare fotbollsspelare men är mest känd i Bosnien och Hercegovina för sina meriter som fotbollstränare. Amar har lett Zeljeznicar till fem bosniska ligatitlar, fyra cuptitlar samt en supercuptitel. 
 

Sadan Filipovic2024-05-06 19:00:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina