Lagbanner
2024-06-03 20:45

England - Bosnien & Hercegovina
3 - 0

Inför England: Barbarez debuterar när det "nya" Bosnien ska testas: “Jag längtar efter nationalsången”
Foto: NFSBIH

Inför England: Barbarez debuterar när det "nya" Bosnien ska testas: “Jag längtar efter nationalsången”

En stor utmaning väntar för det bosniska landslaget när den nye förbundskaptenen Sergej Barbarez ska debutera som tränare. För Bosniens del möter man England för första gången i historien. – Vi har en idé och en vision. Jag hoppas att det någon gång kommer att framgå så att det syns, säger Sergej Barbarez i en intervju med N1.

Det bosniska generationsskiftet är igång när man ställs mot England på Newcastle Uniteds arena, St.James Park. Inför avresan till Newcastle har Sergej Barbarez inte kunnat följa med laget då han inte kände sig bra men trots detta verkar det som att 52-åringen blir på plats imorgon mot England. 

Under kvällens presskonferens uttryckte sig storstjärnan Edin Dzeko om matchen mot England och var förväntningarna ligger just nu. 

– Självklart har engelsmännen beslutat att spela mot oss eftersom de har Serbien och Slovenien i sin grupp på EM. För dem kommer det att vara som en förberedande match kan man säga, säger Dzeko på presskonferensen och fortsätter: 

– För oss förändrar det inget eftersom laget är nytt, tränaren är ny och det finns många nya unga spelare som är ivriga att bevisa sig och som är landslagets framtid. Dessa spelare behöver tid och det är inte lätt att spela mot England och Italien på bortaplan. 

England gör sig redo för EM
För förbundskaptenen Gareth Southgates del, har det engelska landslaget problem med skador, inte minst i backlinjen. Trots detta har Southgate tagit ut en trupp på 33 spelare, med flera talanger men också erfarna spelare, som slåss om en plats i den officiella 26-mannatruppen för Europamästerskapet. I Englands trupp befinner sig världsklasspelare som bland annat Harry Kane, Jude Bellingham, Phil Foden och Declan Rice. 

– Det kommer att bli en fantastisk kväll. Jag ser fram emot det. I mars spelade vi mot lag som är rankade i topp 5. Vi ville inte nödvändigtvis det för detta läger eftersom vi här behöver få rätt fysiska aspekt av spelet, samt prova en eller två saker och träna in kombinationer, säger Gareth Southgate i en intervju på Englands officiella YouTube kanal.  

Flera ändringar i truppen 
För nästan två veckor sedan presenterades en 23-mannatrupp för träningsmatcherna mot England och Italien. Sedan dess har det förekommit skador och andra avhopp från truppen som tvingat förbundskaptenen Barbarez att kalla in nya spelare. I hans första trupp finns det minst sagt flera nya namn, som bland annat Armin Gigovic, Nikola Katic, Stjepan Radeljic, Dzenis Burnic och Osman Hadzikic

Därför ser den nya truppen ut så här: 

Målvakt
Nikola Vasilj (St.Pauli, Tyskland)
Kenan Piric (AEK Larnaca, Cypern) 
Osman Hadzikic (Velez Mostar, Bosnien & Hercegovina)

Försvarare
Jusuf Gazibegovic (Sturm Graz, Österrike) 
Nail Omerovic (NK Osijek, Kroatien
Anel Ahmedhodzic (Sheffield United, England) 
Dennis Hadzikadunic (Hamburger SV, Tyskland) 
Ermin Bicakcic (Eintracht Braunschweig, Tyskland) 
Nikola Katic (FC Zürich, Schweiz
Stjepan Radeljic (HNK Rijeka, Kroatien) 
Tarik Muharemovic (Juventus, Italien) 
Nihad Mujakic (MKE Ankaragucu, Turkiet

Mittfältare
Benjamin Tahirovic (AFC Ajax, Nederländerna) 
Armin Gigovic (FC Midtjylland, Danmark
Dzenis Burnic (Karlsruher SC, Tyskland) 
Denis Huseinbasic (FC Köln, Tyskland) 
Ivan Basic (FC Orenburg, Ryssland
Dario Saric (Antalyaspor, Turkiet) 
Haris Hajradinovic (Kasimpasa, Turkiet) 

Anfallare
Edin Dzeko (Fenerbahce, Turkiet)
Ermedin Demirovic (FC Augsburg, Tyskland) 
Haris Tabakovic (Hertha Berlin, Tyskland) 
Madzid Sosic (NK Radomlje, Slovenien) 

Noterbart är att skadade spelare som Sead Kolasinac, Dal Varesanovic och Amar Dedic kommer att vara med under landslagssamlingen men är inte tillgängliga för spel. Detta för att Barbarez ska kunna lära känna spelarna. Även Ivan Basic och Rade Krunic har åkt på skador som kan hålla spelarna borta från spel mot England och Italien. 

– Jag måste erkänna att varje morgon när vi vaknar har vi en skadad spelare. Nyligen skadade sig Ivan Basic, han bröt ett ben i foten i sista omgången. En spelare som vi har analyserat mycket noggrant. En spelare som i mina visioner spelar en mycket viktig roll, säger Barbarez i en intervju med N1. 

Spelarna som Barbarez lade till efter att han presenterade den första truppen, är Dario Saric, Nihad Mujakic, Stjepan Loncar, Madzid Sosic och Nail Omerovic. Utöver detta är även Tarik Muharemovic med i truppen. Men i frågan om Loncar så har spelaren inte kommit till samlingen och kommer därmed inte att delta i matcherna mot England och Italien trots kallelse. Spelaren står fast vid sitt beslut att inte spela landslagsfotboll längre. 

Rutinerade Bicakcic gör comeback 
Även Ermin Bickakic är tillbaka i den bosniska tröjan, första gången sedan träningsmatchen mot Costa Rica år 2021. Hans uttagning rättfärdigades av Barbarez med en utmärkt säsong i Eintracht Braunschweig, där han spelade nästan alla matcher och visade god form. En fotledsskada som han ådrog sig inför den sista matchen mot Kaiserslautern har dock lett till spekulationer om att han inte kommer att vara tillgänglig för spel.  

– Jag kommer till landslagssamlingen på ett ben om det behövs. När det gäller skadan, är det bra, jag tror att allt kommer att vara okej, säger Ermin Bicakcic till reprezentacija.ba. 

När Sergej Barbarez tog ut truppen för nästan två veckor sedan, var han tydlig med att kallelsen av Bicakcic kommer att bidra med rutin, ledarskap men framförallt erfarenhet för de yngre spelarna. 

Förväntad startelva 
En svårtippad elva med tanke på en bredd nya spelare men också att Bosnien och Hercegovinas nya förbundskapten Barbarez gör sitt första tränaruppdrag. Sett till hans assisterande tränare Zlatan Bajramovic och Mirko Hrgovic, kan man förvänta sig en fyrbackslinje. 

– Självklart har vi vår idé och vi kommer att stå fast vid den till slutet. Många spelare är nya och vi kommer inte att tvinga fram vissa saker. Naturligtvis kommer det att förklaras för spelarna vad som gäller och hur vi ska spela, men det är inget nytt i deras karriär, säger Barbarez om taktiken i en intervju med N1. 

Under Bajramovics tid som tränare i Karlshuhers reservlag samt U19-lag har han mestadels använt sig av 4-2-3-1 formationen. Däremot som assisterande tränare för Christian Eichner har Karlshuers A-lag spelat främst i en 4-4-2. För Mirko Hrgovis del har han bland annat spenderat tid tillsammans med Slaven Bilic i Beijing Guoan, som också utgår från en fyrbackslinje. 

Senast mot Ukraina i playoff ställde man upp i en 3-5-2 vilket visade sig vara mer effektivt i jämförelse med uppställningen 4-2-3-1 i kvalet. Med tanke på motståndet som Bosnien ställs mot är det inget omöjlighet att se landslaget ställa upp i en 3-5-2. Det har även spekulerats att Barbarez testar en 4-3-1-2, vilket inte heller är en omöjlighet sett till att truppen består mycket av mittfältare samt brist på yttrar. 

Det finns två möjliga sätt som Bosnien kan ställa upp under Barbarez men fram till matchdagen är ingenting klart. Det är främst tillgängligheten av ytterbackar som kan potentiellt ställa till det för den bosniska ikonen, eftersom endast Jusuf Gazibegovic och Osijeks Nail Omerovic är tillgängliga på den positionen. Det finns även frågetecken på storstjärnan Edin Dzeko som inte har tränat med laget hittills under landslagssamlingen. 

Startelvan i en 3-5-2
Nikola Vasilj – Anel Ahmedhodzic, Dennis Hadzikadunic, Nikola Katic – Jusuf Gazibegovic, Haris Hajradinovic, Benjamin Tahirovic, Denis Huseinbasic, Nail Omerovic – Haris Tabakovic, Ermedin Demirovic. 

Startelvan i en 4-3-1-2 
Nikola Vasilj – Jusuf Gazibegovic, Anel Ahmedhodzic, Stjepan Radeljic, Nikola Katic – Benjamin Tahirovic, Denis Huseinbasic, Armin Gigovic – Haris Hajradinovic – Ermedin Demirovic – Haris Tabakovic.  

Var sänds England mot Bosnien och Hercegovina? 
Matchen sänds på Viaplay och BHT 1 med matchstart 20:45. 

Nästa match 
Efter bortamatchen mot England väntar en till träningsmatch mot Italien på Stadio Carlo Castellani i Empoli den nionde juni.

Benjamin Selmanovicbenjamin.selmanovic03@gmail.com2024-06-02 19:25:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina