Lagbanner
2023-03-23 20:45

Bosnien & Hercegovina - Island

Inför Island och Slovakien
Kapten Dzeko blir en nyckelspelare, som vanligt.

Inför Island och Slovakien

BiH ska försöka göra det man inte har lyckats med ännu: Nå ett Europamästerskap. Sjunde gången gillt?

Nu sätter det igång, kvalet till EM i Tyskland om två år. En dröm kan besannas om ett mästerskap BiH aldrig tidigare nått och som lär bjuda på en folkfest med fullsatta läktare sett ur ett bosniskt perspektiv. En dröm man haft sedan det första kvalet till EM år 2000. Gruppen innehållandes Portugal, Slovakien, Island, Liechtenstein och Luxemburg är varken den lättaste eller svåraste på förhand. Målet är att sluta etta eller tvåa och ta sig vidare. Då är BiH där i Tyskland om drygt två år. Allt annat får ses som ett stort misslyckande. 

Först ut är Island hemma i Zenica och därefter Slovakien i Bratislava. Spelare började att anlända till samlingen redan i söndags och truppen blev komplett under tisdagen. Kolasinac, som nyligen skadade sig, har valt att komma han med och vi får se om det endast är en moralhöjande insats han kommer att bidra med, eller om försvararen faktiskt gör några minuter. Ett tungt avbräck eller en nyckelspelare i så fall. I övrigt varierar, och oroar, speltiden på vissa håll. Bland annat har Hadzikadunic, Sanicanin och debuterande Tahirovic inte spelat en enda minut i mars. Inte bra såklart, speciellt när de två förstnämnda fått mycket speltid i landslaget tidigare och säkert är påtänkta i en startelva även nu. Desto roligare att läsa om Krunic som cementerat sin plats i Milan, Ahmedhodzic som briljerar i Sheffield och Dedic likaså i Salzburg, Hadziahmetovic som fått en bra start i Besiktas och kapten Dzeko, nyligen fyllda 37, får speltid i Inter. 

BiH brukar gå segrande ur premiärmatchen. På sex försök har man lyckats vinna fyra gånger och förlorat två. Samtidigt minns vi premiärförlusten hemma mot Cypern...det kan alltså gå hursomhelst mot ett nytt Island, om man kan säga så, där de flesta håller till i skandinaviska klubbar. Flera tidigare storspelare är inte med och två spelare värderas till 3,5 miljoner euro och toppar den listan hos bortanationen. En av dessa är Sigurdsson som håller till i Norrköping som får ses som en viktig spelare för Island, tillsammans med Bergmann Johannesson. Ser också att Johann Berg Gudmundsson återfinns i truppen. 32-åringen spelar till vardags i Burnley som leder Championship före Ahmedhodzics Sheffield. Som en jämförelse värderas just nämnda Anel Ahmedhodzic och Amar Dedic till 10 miljoner euro. Island är också ett av få lag BiH aldrig mött tidigare, blir en ny bekantskap alltså. Kul. 

När det gäller Slovakien tre dagar senare är det senaste att storstjärnan Milian Skriniar inte återhämtat sig från sin skada och återvänt tillbaka till Milano. Såklart ett stort avbräck för slovakerna. Däremot är Lobotka med och vilken säsong mittfältaren har i Napoli! Given bollvinnare i laget som leder Serie A överlägset och tagit sig till CL-kvartsfinal. Försvaret ser ut att vara den starkaste lagdelen även om vi hittar gamle Kucka i truppen och han lär vara viktig för offensiven. Vi minns annars Slovakien borta och Hajrovics kanon med ett leende. Ett mål som senare banade väg för VM i Brasilien. Hoppas på liknande scener denna gång. 

Hur nye förbundskaptenen väljer att ställa upp är svårt att sia om då det är hans första match på tränarbänken. Brukar dock gilla formationen 4-2-3-1 om man tittar på tidigare klubbar/landslag han haft hand om. Då skulle en premiärelva kunna se ut såhär. 

                               Sehic
Dedic-Ahmedhodzic-Hadzikadunic-Gazibegovic
                  Hadziahmetovic-Prcic
           Stevanovic-Krunic-Demirovic
                               Dzeko


Ge oss en bra start nu, tack. 

Aldin Mešic2023-03-22 15:31:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina