Lagbanner
Inför kvalet: Liechtenstein väntas bli gruppens slagpåse.
Dennis Salanovic (nr 19) i en landskamp mot Italien.

Inför kvalet: Liechtenstein väntas bli gruppens slagpåse.

?Efter succén i UEFA Nations League väntar vi alla på att EM-kvalet ska sparka igång där det bosniska laget har goda möjligheter att skriva historia och nå turneringen 2020. Under en femveckorsperiod kommer samtliga kvalmotståndare att presenteras, ett lag i veckan, först ut är Liechtenstein.

Liechtenstein är en av den europeiska kontinentens mikrostater och landet ligger inklämt mellan Schweiz och Österrike. Trots att den bergiga staten varit självständig sedan 1866 dröjde det fram till mitten av 90-talet innan nationen spelade sin första tävlingsmatch, en 4-1-förlust mot Nordirland den 20 april 1994. Även om Liechtenstein levererat några imponerande resultat genom åren har man aldrig varit särskilt nära att nå ett mästerskap vilket knappast är särskilt märkvärdigt i och med att färre än 40 000 människor är bosatta i landet. Faktum är att Liechtenstein inte ens har sin egna fotbollsliga och det beror på att man helt enkelt inte har tillräckligt med lag, istället spelar klubbarna ifrån Liechtenstein i det schweiziska ligasystemet. Historiskt har en av landslagets främsta profiler varit Mario Frick med 125 landskamper på sin meritlista, trotjänaren som faktiskt tillhört både Siena och Basel var aktiv i landslaget mellan 1993–2015.

Hur har det då gått under de senaste kvalspelen? I föregående EM-kval hamnade man i en grupp med Moldavien, Montenegro, Sverige, Ryssland och grannlandet Österrike där man faktiskt slutade femma efter att ha kasserat in fem poäng efter en vinst (Moldavien borta, 1-0) och två kryss (Montenegro hemma, 0-0 & Moldavien hemma, 1-1). Med tanke på landets storlek får det nämnda kvalet ses som någorlunda godkänt, därefter följde ett katastrofalt kvalspel till VM 2018 där landslaget torskade samtliga tio matcher och endast gjorde ett mål i en grupp bestående av Makedonien, Israel, Albanien, Italien och Spanien. Inte heller bjöd höstens UEFA Nations League på särskilt mycket jubel, man hamnade sist i en grupp bestående av Makedonien, Armenien och Gibraltar efter att man tjänat ihop fyra pinnar (2–2 hemma mot Armenien & 2-0 hemma mot Gibraltar). Landslaget har därmed inte direkt haft några framgångar på senare dar, utav de 25 senaste matcherna har man förlorat 20, kryssat tre och vunnit två.

Ifall man tittar på truppen är det knappast några bekanta namn man ser, i princip alla lirar i någon lägre serie i något utav grannländerna. Den mest populära klubbadressen är FC Vaduz som huserar i den schweiziska andraligan. Lagets främsta spelare är Marchel Buchel, central mittfältare född 1991 som delar omklädningsrum med Rade Krunic. Buchel är faktiskt född i Österrike och han har representerat deras U19-landslag men valde att byta landslag för tre år sen vilket sannolikt beror på att han inte plastade. Buchel har dock inget pjåkigt CV, han lirade i både St. Gallen och Siena under ungdomsåren och köptes faktiskt utav storklubben Juventus år 2013, det blev dock ingen tävlingsdebut för den gamla damen utan han befann sig i en lånekarusell under tre säsonger och såldes sedan vidare till Empoli 2016. Även i Empoli har han möt på motgångar och haft svårt att få en startplats vilket bidrog till att han befann sig på lån i Chievo under fjolsäsongen men under denna säsong är han alltså tillbaka i Toscana. Tråkigt nog för hans del har han varit avstängd under hösten och därmed har han inte spelat någon tävlingsfotboll i klubblaget utan endast för landslaget.

En annan spelare som sticker ut i mängden är Nicolas Halser som till vardags spelar MLS-fotboll för Chicago Fire, även Halser är central mittfältare och han har faktiskt spelat fler än 50 landskamper. Noterbart är att Halser nätade i kvalmatchen som spelades under hösten 2013 i Zenica när BiH slog Liechtenstein med 4-1. Utöver Hasler och Buchel måste också Dennis Salanovic nämnas som skapade en massa rubriker för drygt fyra år sedan, den dåvarande 18 år gamla högeryttern tillika Atletico Madrid-spelaren valde att representera Liechtenstein före BiH och hans debut skedde i Tuzla mot just Bosnien. Ett än idag väldigt ologiskt beslut, Salanovic kan knappast ha förväntat sig några större framgångar med Liechtenstein och ifall han gjorde det lär han ha blivit väldigt besviken. Salanovic var väldigt talangfull under ungdomsåren och han utmärkte sig framförallt genom sin snabbhet och dribblingsförmåga, karriären har dock svajat rejält. Det blev aldrig någon debut i Atletico och efter tiden i Spanien följde bänknötande i både kroatiska Istra 1961 och FC Balzers i den schweiziska tredjeligan. Efter den jobbiga inledningen som seniorspelare har dock Salanovics karriär börjat svänga uppåt, 2016 köptes han av FC Rappweswil-Jona i andraligan och i somras tog han ännu ett steg upp på trappan efter att han värvats av Thun som spelar i förstaligan. Mittfältaren har varit ordinarie under hösten som passerat och han har mäktat med fyra mål på 15 matcher, sannolikt är han en av få spelare i Liechtensteins landslag med en någorlunda potential.

Vem tränar då detta manskap? Sedan 2013 är det österrikaren Rene Pauritsch som sitter vid rodret, ett väldigt anonymt namn i fotbollsvärlden. Under karriären lirade han framförallt i de lägre österrikiska divisionerna och det är därmed svårt att säga något specifikt om denna herre, han har inte heller några inga titlar att skryta med som varken spelare eller tränare. Totalt har han coachat landslaget under 49 matcher och av dessa har han vunnit fyra, kryssat sju och förlorat 38.

Totalt har BiH och Liechtenstein möts sex gånger varav BiH har vunnit fem och en drabbning har slutat oavgjort. Två möten har varit träningsmatcher, den första så tidigt som den 18 augusti 1999 då det blev mållöst i Vaduz och den andra var just Salanovics debutmatch i Tuzla september 2014 där dem besegrades med 3-0. De resterande fyra är kvalmatcher, inför VM 2002 vann BiH båda matcherna enkelt, 3-0 i Vaduz och 5-0 i Sarajevo. Det blev också promenadvinster i succékvalet (VM 2014) där vi slog Liechtenstein med 8-1 borta och 4-1 hemma.

Utifrån det nämnda är det tydligt att i princip allt talar för att vi slår Liechtenstein i båda matcherna, det bosniska landslaget är bättre på samtliga positioner och de tidigare mötena talar sitt tydliga språk. Därutöver hade Liechtenstein faktiskt problem med Gibraltar i Uefa Nations League vilket verkligen belyser vilken låg nivå deras landslag faktiskt håller. En annan sak som gynnar BiH är givetvis det geografiska, Liechtenstein ligger mitt i Europa och det lär därmed finnas gott om bosniska i Vaduz när bortamatchen spelas. Den stora faran är möjligen underskattning, just det faktumet att i princip allt talar för två bosniska vinster riskerar att leda till att drakarna inte tar uppgiften seriöst och underskattning riskerar alltid att straffa sig. Det är därmed viktigt för Prosinecki att motivera spelarna och få dem att inse att jobbet faktiskt måste göras och att ingenting kommer gratis. 

Sanel Topiczaanel96@hotmail.se2018-12-19 15:13:27
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina

Krönika: ”Mission impossible” väntar i VM-kvalet – så här kan det lösas