Lagbanner
Klart: Barbarez ny förbundskapten i Bosnien och Hercegovina: “Det här är stort för mig”

Klart: Barbarez ny förbundskapten i Bosnien och Hercegovina: “Det här är stort för mig”

Nu är det officiellt att Sergej Barbarez tar över som huvudtränare för det bosniska landslaget. Detta efter att 52-åringen presenterats på fptbollsförbundets presskonferens i fredags. – Vi har en vision. Vi kommer att följa planen och vi strävar efter att arbeta konkret och korrekt, sa Sergej Barbarez på presskonferensen.

Ännu ett tränarbyte har skett under kort tid när det bosniska landslaget ersätter Savo Miloševic som förbundskapten. Under veckan har flera spekulationer cirkulerat och uppgifter om att Sergej Barbarez tar över som tränare i Bosnien. Nu har detta äntligen blivit verklighet, något som både Barbarez och de bosniska supportrarna har eftersträvat under flera år.

– Vi kommer med stor önskan och stolthet. Det skulle vara fel av mig att kommentera några händelser från det förflutna, säger han och fortsätter: 

– Alla tuffa matcher i år spelar en stor roll i varför jag accepterade denna utmaning. Jag är helt enkelt av den karaktären och vill spela mot de bästa. Vi vill förändra vissa saker och se till att våra spelare har erfarenhet på högsta nivå. Jag hoppas att vi kommer att uppfylla de stora förväntningarna. Vi har alltid varit stolta över det vi har gjort under vår spelarkarriär, och så kommer vi att vara nu också. 

Tidigare landslagskapten tar över som direktör 

Utöver detta har Emir Spahic utsetts till ny direktör för alla fotbollslandslag i Bosnien och Hercegovina. Beslutet fattades av det bosniska fotbollsförbundet vid dagens möte, efter att man valde Sergej Barbarez som den nya tränaren. Zvjezdan Misimovic kommer att fortsätta i förbundets ledning och agera som rådgivare.

Enligt journalisten Sinan Sinanovic förväntas flera nationalhjältar att ansluta sig till tränarstaben.
Sergej Barbarez är en stor ikon och profil för det bosniska fotbollslandslaget och en man som väcker stor respekt bland supportrarna. År 2011 tog Barbarez UEFA-tränarlicens i hopp om att en dag få leda det bosniska landslaget. Trots flera rykten om att han skulle ta över tränarrollen har han inte tidigare varit huvudtränare för något lag. Detta blir således Barbarezs första tränaruppdrag i karriären.

Barbarez - välkänd inom den tyska fotbollen 

Under sin spelarkarriär gjorde Barbarez 17 mål på 46 landskamper och avslutade sin landslagskarriär 2006. Han blev även främste målskytt i Bundesliga säsongen 2000/01, tillsammans med dansken Ebbe Sand, då de båda gjorde 22 mål. Han vann den tyska ligacupen år 2004, medan han spelade för Hamburg
Förutom Velez Mostar har Barbarez även spelat för Hannover, Union Berlin, Hansa Rostock, Borussia Dortmund, Hamburg och Bayer Leverkusen. Han står noterad för 96 mål och 71 assist på 330 framträdanden i tyska Bundesliga. 

Bosniens första match under Barbarez ledning är mot England den 3:e juni på St. James Park i Newcastle upon Tyne. 

Benjamin Selmanovic, Sadan Filipovic2024-04-22 15:20:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina