Lagbanner
Nya namn i Barbarez första trupp – Gigovic byter landslag och nio nya spelare kan debutera

Nya namn i Barbarez första trupp – Gigovic byter landslag och nio nya spelare kan debutera

Ingen Miralem Pjanic och Ibrahim Sehic när Bosnien och Hercegovina bygger om på nytt. Den nya förbundskaptenen Sergej Barbarez har minst sagt skakat om landslaget. – Vi hoppas kunna göra något positivt, vi hoppas också få en bra start och truppen har vi verkligen diskuterat när det kommer till vilka som ska vara med som kan bidra med något bra, säger Sergej Barbarez under det bosniska fotbollsförbundets presskonferens.

Under torsdagen presenterades Sergej Barbarezs första trupputtagning till kommande samling. Förutom det gäller även debut för Barbarez, som huvudtränare för nationalikonen. Han är just nu är inne på sitt första tränaruppdrag i karriären, något som många tvekat över. Trots detta har Barbarez förtroendet från de bosniska supportrarna. I hans första trupp finns det minst sagt flera nya namn som kommer att glädja supportrarna. 

– Tro mig, det finns motivation, vi vill inte ändra för mycket gällande vissa saker. Pappersarbeten är klara, vi har gjort ett bra jobb de senaste månaderna måste jag säga, säger Sergej Barbarez under det bosniska fotbollsförbundets presskonferens. 

Han fortsätter: 

– Vi saknar verklighetsförankring, vi måste ha fötterna på jorden. Det bosniska landslagets väg går neråt just nu och därmed kan vi inte förvänta oss stora saker direkt men huvudmålet är att ändra attityden i landslaget, vi vill ha spelare som älskar och sliter för detta land. 

Det tuffa spelschemat för detta året inleds med träningsmatcher mot England på St.James Park, den tredje juni och sedan mot Italien på Stadio Carlo Castellani i Empoli den nionde juni. 

– Om jag hade känt någon rädsla för England och Italien skulle jag inte vara här. Dessa spelare har kvalitet och vi har analyserat tidigare matcher, det finns bra saker där faktiskt, vi kan skapa en trevlig samt bra atmosfär. Vi har lite skador som till exempel Amar Dedic  men vad kan man göra mer liksom. Jag kommer inte att ringa någon mer för att fylla på med spelare i truppen, säger Barbarez under presskonferensen.  

Här är de 23 spelare som förbundskaptenen Barbarez har kallat: 

Målvakt
Nikola Vasilj (St.Pauli, Tyskland)
Kenan Piric (AEK Larnaca, Cypern) 
Osman Hadzikic (Velez Mostar, Bosnien & Hercegovina)

Försvarare
Jusuf Gazibegovic (Sturm Graz, Österrike) 
Anel Ahmedhodzic (Sheffield United, England) 
Dennis Hadzikadunic (Hamburger SV, Tyskland) 
Ermin Bicakcic (Eintracht Braunschweig, Tyskland) 
Nikola Katic (FC Zürich, Schweiz
Stjepan Radeljic (HNK Rijeka, Kroatien
Tarik Muharemovic (Juventus, Italien) 
Sead Kolasinac (Atalanta, Italien) 

Mittfältare
Rade Krunic (Fenerbahce) 
Benjamin Tahirovic (AFC Ajax, Nederländerna) 
Armin Gigovic (FC Midtjylland, Danmark
Dzenis Burnic (Karlsruher SC, Tyskland) 
Denis Huseinbasic (FC Köln, Tyskland) 
Ivan Basic (FC Orenburg, Ryssland
Dal Varesanovic (Caykur Rizespor, Turkiet
Haris Hajradinovic (Kasimpasa, Turkiet) 

Anfallare
Edin Dzeko (Fenerbahce, Turkiet)
Ermedin Demirovic (FC Augsburg, Tyskland) 
Haris Tabakovic (Hertha Berlin, Tyskland) 
David Vukovic (Borac Banja Luka, Bosnien & Herecgovina) 

Gigovic väljer bort Sverige

Noterbart är att det finns en återkomst och flera nya debutanter som är med i truppen. Största och kanske mest omsnackade namnet i listan är mittfältaren Armin Gigovic som valt att byta landslag från Sverige, precis som Tahirovic, Ahmedhodzic, Nalic och Hadzikadunic. En ung spelare som länge kopplats med ett byte till Bosnien och nu har det bytet officiellt slutförts, där diskussioner och kontakter mellan förbundet i Bosnien och Sverige har förts. 

– Det är klart att vi är besvikna men samtidigt får vi respektera Armins beslut. Vi har haft en god dialog, vi har framfört vad vi vill men han väljer att gå en annan väg. Vi hade hoppats att våra ansträngningar skulle räcka, säger Kim Källström till svenska fotbollförbundets hemsida. 

Fotbollsdirektören Emir Spahic förklarar att Gigovics uttagning till landslaget ledde till glädje hos Armin och hans far. Trots svårigheter och en tidsperiod där han inte hörde av sig under tio dagar, bekräftades hans bosniska medborgarskap först nyligen. Det framgår också att Gigovic själv utövade påtryckningar på det bosniska fotbollsförbundet för att underlätta övergången och att det slutligen skickades nödvändiga papper. 

Hela nio spelare kan göra debut

Därefter anländer nya mittbackar i form av den tidigare Kroatien-spelaren samt Rangers-spelaren Nikola Katic och HNK Rijekas Stjepan Radeljic som båda är vänsterfotade mittbackar som kan bidra med erfarenhet, balans och stabilitet. 

– Defensivt ville vi hitta balansen mellan erfarna och unga spelare för att kunna skapa stabilitet i backlinjen med hjälp av bland annat Katic och Radeljic. De äldre spelarna ska guida de yngre talangerna är tanken, säger Sergej Barbarez på presskonferensen. 

Vidare befinner sig Borussia Dortmund-fostrade Dzenis Burnic som beskrivs som en sittande mittfältare och en fin vänsterfot. En spelare som haft upp och nedgångar i sin karriär men som på sistone har imponerat i 2. Bundesliga med Karlsruher SC, där Zlatan Bajramovic befann sig som assisterande tränare och som nu är klar för tränarstaben i Bosnien. 

– Ett nytt ansikte som är en krigare på plan av det vi sett och det handlar om en spelare med disciplin. Det är den typen av mittfältare som vi behöver just nu, säger Barbarez. 

Till sist finns en offensiv debutant från Borac Banja Luka i David Vukovic som hittills har ryktats till lag som Red Bull Salzburg. Den 20-årige ytterforwarden har imponerat i den bosniska ligan och kan visa sig vara ett framtidsnamn i det bosniska landslaget. 

– Vi har fått många bra saker om Vukovic från olika håll. Vi har viljan att ge en ung spelare chansen under en längre tid, vi vill ge ett exempel för alla unga killar, att de har 100% chans hos oss, säger Barbarez. 

Ermin Bicakcic gör en efterlängtad återkomst till landslaget efter en tid full med skador och även Tarik Muharemovic är tillbaka men har inte debuterat för landslaget än. Även Muharemovic är en vänsterfotad mittback som spelar i Juventus U19 och ses som en defensiv talang. Under tiden i Bosniens U21 har han stått för fina prestationer, där han varit kapten. 

– Att hämta tillbaka Bicakcic var min önskan, just för att jag först och främst känner att vi behöver honom då han är en bra mittback, som kommer att bidra med mycket erfarenhet, ledarskap men även kvalitet, såklart. Sedan har han uttryckt sig tydligt om att vilja komma tillbaka när jag pratade med honom. Dessutom kan han pusha och pressa våra yngre spelare i laget, säger Barbarez och fortsätter: 

– Att ta in Muharemovic är också en stor grej för oss, eftersom vi måste kunna flytta upp våra U21-spelare. Vi har kollat på hans matcher och prestationer, där han imponerat oss och vi kommer att fortsätta följa honom. 

Efter playoff matchen mot Ukraina i mars, var det mycket som tydde på att Edin Dzeko gjorde sin sista match för Bosnien. Men det blev inte fallet, då anfallsstjärnan nu är med i Barbarez första trupputtagning. De spelarna som tackat för sig hittills är Miralem Pjanic och målvakten Ibrahim Sehic medan Dzeko verkar fortsätta, än så länge. 

Ytterligare namn som Miroslav Stevanovic och Milan Djuric som många förväntade sig vara med är inte med i den nya truppen. Två spelare som briljerat i sina klubbar, inte minst Milan Djuric som etablerat sig som Monzas viktiga spelare genom att bland annat näta två gånger mot Lazio.

– Djuric är någon som har åtagit oss den attityden gentemot den bosniska tröjan. Men han sade att han inte har mer energi att spela på två fronter, det vill säga, i både klubb och landslag och där är hela historien slutar helt enkelt, säger fotbollsdirektören Emir Spahic, medan Sergej Barbarez fortsätter: 

– Vi hade tänkt kalla in Stevanovic, men vi fick ett kort och tydligt svar att han är fortfarande väldigt frustrerad och arg över allt som har hänt. Jag ringde varje spelare personligen och alla visste att de skulle bli kallade av mig på förhand.

Flera nya namn i tränarstaben

I samband med att 52-årige Barbarez anlände till landslaget, fick han friheten att sätta ihop en ny tränarstab som ska ta laget till nästa nivå. Det har spekulerats länge om vilka som skulle vara på den bosniska bänken med Barbarez, som har tagit kontakt med flera tidigare medspelare i landslaget som skulle kunna ansluta sig till tränarstaben. 

Men nu är även det klart, där Mirko Hrgovic och Zlatan Bajramovic blir assisterande tränare samt Kenan Hasagic som blir målvaktstränare, ska arbeta tillsammans med Barbarez. Även Sasa Papac, Sinisa Mrkobrada och Ninoslav Milenkovic kommer att hjälpa Barbarez genom scoutinguppdrag för olika positioner. Dessutom har 52-åringen hämtat nya videoanalytiker i form av Jasmin Kolasinac och även en från Finland. 

Utöver detta har Emir Spahic, som tidigare nämnts, utsetts till ny direktör för alla fotbollslandslag i Bosnien och Hercegovina.

– Dessa personer som jag har i tränarstaben litar jag på hundra procent och dessutom är det personer som jag från första början ville ha med, för att kunna ta över denna roll som förbundskapten i Bosnien och Hercegovina, säger Barbarez.

Benjamin Selmanovicbenjamin.selmanovic03@gmail.com2024-05-16 19:05:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina