Lagbanner
Krönika: Politik hör inte hemma i fotboll - kan det bli värre för bosnisk fotboll?
I matchen mot Luxemburg kastades det in bengaler av BHFanaticos, i protest mot fotbollsförbundet i Bosnien. Foto: Profimedia

Krönika: Politik hör inte hemma i fotboll - kan det bli värre för bosnisk fotboll?

Bosnien och Hercegovina har nått botten inom fotboll. Ett landslag som kollapsar helt framför våra ögon och ett förbund som fortfarande styrs politiskt och nationalistiskt. Det är ingen hemlighet längre och har egentligen aldrig varit en hemlighet. Drastiska förändringar krävs för att rädda bosnisk fotboll.

Året 2009 är ett år som är svårt att glömma. För min del var det första gången jag började spela och kolla på fotboll. Det var kval till världsmästerskapet 2010 i Sydafrika och Bosnien spelade mot Belgien i Genk. En minnesvärd match för sex-åriga mig men framförallt för alla andra bosniska supportrar, där min idol Edin Dzeko, försvararen Sanel Jahic, elegante Zlatan Bajramovic och tekniska Zvjezdan Misimovic nätade. Spola fram bandet till idag, år 2023 och ett EM-kval som historiskt sett är landslagets sämsta kval. Det bosniska landslaget har bokstavligen nått bottenvåningen och problemen är mer än bara det som händer på planen. 

Sedan Bosnien blev erkänt som fotbollsnation har det ständigt varit problem i förbundet. Allt från ekonomiskt fusk, kriminella i förbundet, okunskap om fotboll och politiska inriktningar. Backa tillbaka bandet till VM-kvalet 2010, där jag som sex-åring bara njuter av det som händer på plan, atmosfären och hur dåvarande tränaren Ciro Blazevic springer till BHFanaticos för att jubla. Hur ska sex-åriga jag veta om vad som händer bakom kulisserna och vad ett fotbollsförbund är? Ju äldre jag blev desto mer började jag förstå i form av att lyssna på pappas krigshistorier, läsa nyheter och sätta mig in i Bosniens fotbollshistoria. Idag är jag en 20-årig grabb som är besatt av fotbollens alla delar och inser vad som händer inom bosnisk fotboll. 

Politiker vs fotbollskunniga - kan ett nytt fotbollsförbund byggas? 
Nu är EM-kvalet slut och det som har hänt kan dem bosniska supportrarna glömma. I mars år 2024 gäller playoff för landslaget, som ställs mot Ukraina på Bilino Polje i Zenica. Det tuffaste playoff-motståndet på pappret och drömmarna för ett första EM för bosnierna tynar bort. Visst är det uppenbart att tränare och spelare inte har presterat och levererat under detta kval, men också de föregående kvalen, vilket har varit ett av många hinder. Faktum är att det bosniska fotbollsförbundet är det största hindret här. 

Den bosniska politiken har länge varit involverad i bosnisk fotboll. Förutom det politiska inflytandet i förbundet, har det även förekommit ekonomiska fusk, maffia samt kriminella personer och personer som aldrig rört en boll i sitt liv. Tänk er att ha en chef på en arbetsplats som inte har erfarenhet av själva jobbet eller en personlig tränare som aldrig varit på ett gym. Det låter sinnessjukt men detta är fallet i det bosniska fotbollsförbundet. 

Den stora frågan är hur denna cirkus ska stoppas? Detta är en fråga som många bosniska supportrar men också fotbollsexperter undrat över sedan vi blev en fotbollsnation. Med ett land som är uppdelat i tre folkgrupper i form av bosniaker, serber och kroater. När det handlar om det politiska, finns det otroligt mycket att berätta och analysera men det är minst sagt svårt att korta ner det. Därför vidare till fotbollen där det måste ske förändringar för att annars kommer fotboll i Bosnien aldrig att utvecklas. 

Sedan kan många undra: hur kunde ni ta er till VM 2014 i Brasilien med ett korrupt förbund? Svaret på den frågan är för att landslaget hade en generation av spelare med kvalité och som slet för nationen men även en tränare i form av Safet Susic som visste vad han gjorde. Dessutom går det att argumentera om grupplottningen i det VM-kvalet var på vår sida till skillnad från tidigare kval. Det är också ett minne som jag aldrig kommer att släppa när Bosnien spelade ett världsmästerskap i Brasilien. Istället för att fortsätta bygga upp landslaget och utveckla fotbollen efter VM 2014 så rasar tornet totalt. 

För några veckor sedan hade vi på SvenskaFans en exklusiv intervju med en stor och inflytelserik sportjournalist i Marjan “Maki” Mijajlovic. I frågan om förbundet berättade han för mig någonting som många experter och supportrar från Bosnien håller med om. Mijajlovic pratade om kompetensen i förbundet. 

Eftersom man utifall analyserar vilka som faktiskt arbetar där, finns det mycket “intressanta” fakta om dessa medlemmar i förbundet. Ett av många exempel är att det finns en advokat utan fotbollserfarenhet, maskintekniker som spelat lite knattefotboll, en utbildad i kinesiologi, utbildad ekonom, utbildad polis och så vidare. Sist men inte minst har vi förbundspresidenten Vico Zeljkovic som är brorson till den kontroversielle politikern Milorad Dodik, som är en av de tre presidenterna i Bosnien och Hercegovina. En president som driver en serb-nationalistisk politik, utan att någonsin främja Bosnien och dess folk, bara sina egna intressen. 

Realistiskt sett kommer det nog inte ske några större förändringar inom förbundet ifall inte UEFA eller FIFA gör något åt saken. I en annan värld hade det perfekta scenariot varit ett helt nytt förbund. I en annan värld har vi bosniska legender och fotbollskunniga personer som styr fotbollsförbundet. I mina ögon har vi legender som potentiellt tillsammans kan styra ihop ett bosniskt fotbollsförbund. 

Dessa är bland annat Sergej Barbarez, Emir Spahic, Mehmed Bazdarevic, Faruk Hadzibegic och Elvir Bolic. I denna fråga är det även värt att nämna Marko Topic och Vlatko Glavas som vid flera tillfällen rejält kritiserat förbundet, tränarna och spelarna de senaste åren. Även den store Vahid Halilhodzic har vid flera tillfällen erbjudit sig kunna hjälpa men bara ifall det politiska rensas ut. Halilhodzic erbjöd därför hjälp som antingen tränare eller en annan roll i förbundet. 

Andra intressanta och relevanta personer är Hasan Salihamidzic som varit sportchef i Bayern Munchen, fotbollsjournalisten samt scouten Belmin Habibovic i Österrike och även Värnamo IF:s sportchef Enes Ahmetovic. Salihamidzic letar förmodligen efter en ny storklubb att leda och Ahmetovic har tidigare blivit kontaktad av det bosniska fotbollsförbundet men tackat nej. 


Nu är det dags för UEFA och främst FIFA att ta saken i egna händer och rädda fotbollen i Bosnien och Hercegovina. Foto: Anadolija 

Ungdomslandslagen och fotbollen för unga
Ytterligare en aspekt som jag diskuterat med Marjan Mijajlovic om är hur Bosnien ska utveckla ungdomsfotbollen. Den konkreta anledningen till varför den bosnsiska ligan ligger lågt placerad i UEFA:s tabell för klubbfotboll är för att det inte finns någon plan, struktur eller satsning på ungdomar i Bosnien. Detta förklarar även varför bosniska spelare som är uppvuxna utanför Bosniens gränser är bättre och spelar i bättre ligor. Därför krävs det en tydligare struktur och organisation i frågan om ungdomsfotboll i landet. På så sätt kan även U17, U19 och U21-landslaget bli bättre. 

Scouting av spelare i diasporan 
Det finns flertal spelare utanför Bosnien som har talangen, kvalitén och möjligheten att spela för landslaget. Att kunna anlita kompetenta scouter som kan hitta spelare för A-truppen men också ungdomstrupperna. Här ska scouterna kunna tänka kortsiktigt men också långsiktigt. En faktor som är extremt viktig är ifall dessa spelare vill verkligen spela för Bosnien och att de är redo för att slita för nationen. Detta är också ett område som förbundet slarvat på. 

I nuläget har förstärkning i form av Haris Tabakovic anlänt. Under år 2020 hämtades Anel Ahmedhodzic, Dennis Hadzikadunic och Adi Nalic vilket är positivt. Spelare som fortfarande är aktuella är Midtjyllands mittfältare Armin Gigovic, FC Kölns mittfältare Denis Huseinbasic, Ivan Sunjic i Birmingham City, Muharem Huskovic i Austria Wien, talangen Ervin Omic och så vidare. Som tidigare nämnt handlar det om ifall spelarna själva vill representera det bosniska landslaget vilket är något som givetvis inte går att ändra på. 

Nu eller aldrig - hur går Bosnien vidare?
En lösning till problemen är att UEFA och främst FIFA kan utreda detta som till exempel under år 2011 när Bosnien och Hercegovina stängdes av. Då stängdes man av allt internationellt deltagande i fotboll, då det bosniska fotbollsförbundet inte följde de internationella förbundens regler för hur fotbollen ska styras. 

Detta efter ekonomiska fusk men främst politiska anledningar. Det året tog Ivica Osim över taktpinnen och skapade direkt en tydlig plan och de bosniska spelarna, tränarna men främst fansen var nöjda. Däremot varade inte Ivica Osims tid länge till innan det blev nya förändringar i förbundet. 

Just nu ser det inte ljust ut för bosnisk fotboll så länge nuvarande personer styr  men det är samtidigt intressant att veta hur det hade sett ut med ett kompetent, kunnigt, bestämt och organiserat fotbollsförbund i Bosnien och Hercegovina. 

Benjamin Selmanovicbenjamin.selmanovic03@gmail.com2023-11-25 13:05:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina

Krönika: ”Mission impossible” väntar i VM-kvalet – så här kan det lösas