Lagbanner
2021-09-01 20:45

Frankrike - Bosnien & Hercegovina

Matcher mot Frankrike och Kazakstan
Dzeko får gärna leverera en ny kanon mot Frankrike.

Matcher mot Frankrike och Kazakstan

Fem månader har gått sedan BiH förlorade hemma mot Frankrike i VM-kvalet. Nu är det dags för returmötet och ytterligare två matcher denna samling.

Det råder ingen tvekan om att BiH är ett landslag i dålig form. Till exempel har man ingen vinst de senaste fem matcherna, utan tre oavgjorda och två förluster. Kommer faktiskt inte ihåg senast man vann, och att denna "svit" ska brytas mot självaste Frankrike på bortaplan låter minst sagt otroligt. Här ska vi dock tillägga att senast lagen möttes i mars, förlust 0-1, spelade BiH helt okej och kunde med lite tur klarat ett kryss. 

Truppen är i stort likt de tidigare, med undantag att Edin Visca lagt landslagskarriären på hyllan. Kommer inte bli ihågkommen som den bästa spelaren i landslaget men var trots allt given i startelvan. Vi ser heller inte Begovic, som i somras bytte till Everton, i truppen. Dzeko, Krunic och Pjanic är de som ska bära detta lag där de två förstnämnda kommer i god form till samlingen efter fina insatser i inledningen av Serie A. Pjanic är säkert spelsugen och brukar kunna höja sig mot bättre nationer. Vi gläds också åt att Ahmedhodzic och Sanicanin spelar bra i bak och att Kolasinac äntligen fått några minuter i Arsenal, även om det knappast gick bra senast. Hadžiahmetovic, Hadžikadunic och Sanicanin missar nästa match vid varning.

En 4-5-1 uppställnig känns inte helt omöjlig på förhand med Dzeko på topp. Desto svårare att med säkerhet säga vilka elva som startar. Sehic är dock given i målet, Sanicanin, Ahmedhodzic och Kolasinac är rätt säkra på sina platser i bak, återstår att se vem det blir mer. På mitten kommer Krunic och Pjanic att finnas tillsammans med Cimirot. Kanske får vi även se Stevanovic och Hadziahmetovic? För ett år sedan hade Gojak varit självskriven men hans kurva har tyvärr gått nedåt. På topp alltså Dzeko, men här finns både Demirovic och Prevljak att stoppa in. Senast lagen möttes, förutom i mars i år, var 2011 i Paris. BiH, som gjorde en finfin match, tog ledningen via Dzekos kanon men Nasri kvitterade på en feldömd straff med 13 minuter kvar. Vid vinst hade BiH kvalificerat sig för EM-slutspelet, men som bekant blev det inget med det. Undertecknad var på plats i Paris och minns framförallt Maloudas tackling på Mujdza som borde renderat i rött kort och det tryck de bosniska supportrarna skapade (närmare 20,000 var på plats). Nu lär det inte bli några bortasupportrar alls. 

Matcher denna samling
Frankrike - BiH (Strasbourg, VM-kval) 1/9 klockan 20.45
BiH - Kuwait (Zenica, träningslandskamp) 4/9 20.45
BiH - Kazakstan (Zenica, VM-kval) 7/9 20.45

6000 åskådare, 50 procent av arenans kapacitet, kommer att släppas in till hemmamatcherna. 

Aldin Mešic2021-08-31 23:10:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina