Lagbanner
Philips Stadion, 2024-09-07 20:45

Holland - Bosnien & Hercegovina
5 - 2

Matchguiden: Allt du behöver veta inför Nederländerna – Bosnien

Matchguiden: Allt du behöver veta inför Nederländerna – Bosnien

Uefa Nations League drar igång när Bosnien och Hercegovina möter Nederländerna borta. Här är alla förutsättningarna inför den första gruppspelsmatchen i Nations League A.

Nederländerna – Bosnien och Hercegovina 
Uefa Nations League, omgång 1 
Philips Stadion, Eindhoven, torsdag 7:e september 20.45. 

Truppen i Bosnien 
Målvakt
Nikola Vasilj (St Pauli)
Kenan Piric (Antalyaspor)
Osman Hadzikic (Velez Mostar)

Försvarare
Amar Dedic (RB Salzburg)
Jusuf Gazibegovic (Sturm Graz)
Adrian-Leon Barisic (Basel) 
Anel Ahmedhodzic (Sheffield United)
Dennis Hadzikadunic (Hamburg)
Ermin Bicakcic (Eintracht Braunschweig)
Nikola Katic (Zurich)
Stjepan Radeljic (Rijeka)
Nihad Mujakic (Partizan)
Sead Kolasinac (Atalanta) 

Mittfältare
Rade Krunic (Fenerbahce)
Benjamin Tahirovic (Ajax)
Armin Gigovic (Holstein Kiel)
Dario Saric (Palermo)
Denis Huseinbasic (Köln)
Ivan Basic (Orenburg)
Dzenis Burnic (Karlsruher)
Ifet Djakovac (FK TSC Backa Topola)
Haris Hajradinovic (Kasimpasa)
Dal Varesanovic (Rizespor) 

Anfallare
Edin Dzeko (Fenerbahce)
Ermedin Demirovic (Stuttgart)
Haris Tabakovic (Hertha Berlin)
Esmir Bajraktarevic (New England Revolution) 

Läget i det bosniska landslaget 
Förbundskaptenen Sergej Barbarez under presskonferensen inför matchen mot Nederländerna:  

– Nederländerna kommer säkert att försöka överraska oss med någon idé, men vi är väl förberedda efter att ha analyserat deras matcher från EM. Vi har mycket material om dem, och våra analytiker har gjort ett bra jobb. Vi har en tydlig spelidé och plan för hur vi ska möta dem. Vi tänker på dessa matcher dygnet runt, och jag tror att vi kommer att ha vårt system klart för de här två matcherna. 

Förväntad startelva 
Startelva, Bosnien (3–5–2): Nikola Vasilj – Adrian Leon Barisic, Nikola Katic, Nihad Mujakic – Amar Dedic, Armin Gigovic, Rade Krunic, Dario Saric, Jusuf Gazibegovic – Ermedin Demirovic, Edin Dzeko (K).  

Ersättare, Bosnien: Kenan Piric, Osman Hadzikic samt tio av följande: Ermin Bicakcic, Dennis Hadzikadunic, Stjepan Radeljic, Denis Huseinbasic Benjamin Tahirovic, Ifet Djakovac, Ivan Basic, Dzenis Burnic, Dal Varesanovic, Esmir Bajraktarevic, Haris Tabakovic. 

Tränare, Bosnien: Sergej Barbarez 

Startelva, Nederländerna (4–2–3–1): Bart VerbruggenDenzel Dumfries, Matthijs De Ligt, Virgil Van Dijk, Nathan Aké – Jerdy Schouten, Ryan GravenberchDonyell Malen, Xavi Simmons, Cody Gakpo – Brian Brobbey 

Ersättare, Nederländerna: Mark Flekken, Nick Olij, Jeremie Frimpong, Lutsharel Geertruida, Jan Paul Van Hecke, Jurrien Timber, Jorrel Hato, Quinten Timber, Tijjani Reijnders, Justin Kluivert, Joshua Zirkzee, Wout Weghorst. 

Tränare, Nederländerna: Ronald Koeman 

Frånvaro 
Bosnien: Sead Kolasinac har sedan matchen mot Real Madrid i Uefa Super Cup, varit borta på grund av en muskelskada. Han fanns med i truppen men ska ha lämnat samlingen och kommer inte att vara tillgänglig. Haris Hajradinovic kommer inte att vara tillgänglig på grund av feber. Även Anel Ahmedhodzic kommer inte att vara tillgänglig för spel på grund av en skada. 

Nederländerna: Inför landslagsuppehållet drog sig Micky van de Ven och Joey Veerman ur truppen på grund av skador. Deras ersättare är Jan Paul van Hecke och Justin Kluivert. Som det ser ut i övrigt i den truppen, är alla spelklara. 

Fem senaste matcherna 
Bosnien
(Träningsmatch) Italien – Bosnien 1–0
(Träningsmatch) England – Bosnien 3–0
(EM-kval, playoff) Bosnien – Ukraina 1–2 
(EM-kval, gruppspel) Bosnien – Slovakien 1–2 
(EM-kval, gruppspel) Luxemburg – Bosnien 4–1

Nederländerna
(EM 2024) Nederländerna – England 1–2 
(EM 2024) Nederländerna – Turkiet 2–1 
(EM 2024) Rumänien – Nederländerna 0–3 
(EM 2024) Nederländerna – Österrike 2–3
(EM 2024) Nederländerna – Frankrike 0–0

Domare 
Matchen kommer att dömas av Donatas Rumšas från Litauen, med landsmännen Aleksandr Radiuš och Dovydas Sužiedelis som assisterande domare. Men också fjärdedomaren Robertas Valikonis. I VAR-rummet sitter engelsmännen Stuart Attwell och Neil Davies. 

Analys inför matchen 
Landslagsfotboll är tillbaka och inför denna landslagssamling har Sergej Barbarez tagit beslutet att samla ihop laget direkt i Eindhoven. Ett beslut som kan visa sig vara smart för att försöka maximera prestationsnivån. Förutom det, är det i övrigt en väldigt tuff match som väntar för bosnierna. Barbarez ser ut att fortsätta att prioritera det defensiva arbetet i det kommande mötet, på samma sätt som mot England och Italien i juni. 

Förväntningarna pekar mot att Barbarez återigen kommer att ställa upp laget antingen i en 5–4–1 eller 3–5–2 formation, med fokus på att stänga ytor och minimera risker. Det är fortfarande ett nytt lag där förbundskaptenen har byggt om, vilket gör startelvan svårtippad. 

Trots en ganska godkänd defensiv bas, med spelare som Ahmedhodzic,Barisic, Katic och Hadzikadunic– har Bosnien haft påtagliga svårigheter i offensiven, där framför allt kantspelet har lämnat mycket att önska. 

Men det finns även brister i mittfältet, där Tahirovic inte har spelat några minuter denna säsong. Men med spelare som bland annat Gigovic, Saric och Basic, kommer dessa typer av spelare att garantera löpstyrka. Även Krunic finns där som kan bidra med erfarenhet. 

När det gäller det offensiva spelet, är det något som tränarstaben måste hitta lösningar på. Men med Dedic och Gazibegovic på kanterna samt Demirovic som kan hota bakom försvarslinjen – finns möjligheterna att kunna skapa fram några seriösa målchanser mot Nederländerna. 

Återkomsten av samtliga nyckelspelare som Dzeko, Dedic och Krunic ger dock en viss optimism och kan bidra till att stärka kvaliteten i laget, men det är ofrånkomligt att Nederländerna är klara favoriter i detta mötet. Hemmalaget har med sig ett bra Europamästerskap bakom sig, där man nådde semifinal. Dessutom är Kolasinac, Ahmedhodzic och Hajradinovic borta vilket är tre spelare som också hade kunnat bidra till laget. 

Det kommer att krävas en nästintill felfri insats för att överraska och rubba motståndarna, särskilt med tanke på hur idélösa Bosnien kan vara offensivt – något som laget har haft svårt med under främst EM-kvalet men också nu under juni-matcherna med Barbarez. 

Följ matchen 
Matchen sänds på Viaplay och BHRT, med matchstart 20.45.

Benjamin Selmanovicbenjamin.selmanovic03@gmail.com2024-09-06 20:05:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina